pomidorki więc wszystko trafiło do farszu. To moja pierwsza tarta z dodatkiem mięsnym. Wyszła bardzo smaczna, pożywna i kolorowa więc cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko duża szczypta soli farsz 200 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 mały brokuł 3-4 pomidorki cherry(...)Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać ziemne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem
Monia miesza i gotujePrzepis na szybkie i jednocześnie pyszne ciasto czekoladowe z coca-colą. Miękkie i lekkie, wyraźne w smaku i nie za słodkie. Cudownie pachnące czekoladą. W mojej wersji dodatkowo z polewą toffi. Idealne do popołudniowej herbatki lub jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTO / składniki powinny mieć temperaturę pokojową/ opcjonalnie można podgrzać mleko 2 jajka 200 ml mleka(...)kakao (5 łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła WYKONANIE CIASTO : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. W misce roztrzepujemy jajka
cool and mintyPuchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli(...)połowy mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10-15 min., aż drożdże 'ruszą'. Resztę mąki, cukru, sól wsypać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko, jajko i masło i wyrobić miękkie ciasto, aż przestanie lepić się do rąk. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągu na ok. 45 min. do wyrośnięcia ciasta (musi podwoić swoją objętość). W tym czasie umyć
Słodkie inspiracjeBardzo dobre ciasto, intensywnie pomarańczowe, słodkie, wyjątkowe w konsystencji. Dla przełamania smaku dorzuciłam odrobinę jeżyn do ciasta, co było strzałem w dziesiątkę. Spodziewałam się, że wygra inne ciasto, które robiłam tego samego wieczoru, ale to dostało więcej pozytywnych recenzji :) Polecam! Składniki Ciasto 150 g miękkiego masła 1/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jajka 1 3/4 szklanki(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dorzucić jeżyny i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku 20 cm i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 min. Lukier pomarańczowy szklanka cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Słodkie inspiracjeSuper szybko znikające, najlepsze ciasto marchewkowe! Robię je od zeszłego roku, kiedy siostra mojego chłopaka zrobiła podobne i postanowiłam odtworzyć jej przepis. Zjadamy je w ciągu jednego popołudnia, a bywało tak, że nawet nie doczekało się wystygnięcia: robiłam je wieczorem, ciepłe przekładałam serkiem i oblewałam czekoladą i zjadaliśmy takie rozpływające się. Polecam! Składniki Ciasto 4 jajka 2/3 szklanki cukru szklanka(...)puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać ziarenka z wanilii, mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać płatki i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do keksówki o wym. 9x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min., aż do suchego patyczka *. Wystudzić na kratce. Następnie przekroić
Słodkie inspiracjePyszna klasyka, szczególnie sprawdzająca się w sezonie późnojesiennym lub wiosennym, gdy mało jest świeżych owoców. Dwie warstwy kruchego ciasta pomiędzy którymi znajduje się kremowa masa serowa i słodkie, soczyste brzoskwinie. Do jednej (lub nawet dwóch, wedle uznania) warstwy ciasta możemy dodać kakao, a wierzch posypać cukrem pudrem. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki kostka (250 g) margaryny 5 żółtek 5 łyżek(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Większą rozwałkować i wyłożyć na dno formy do pieczenia o wym. ...... (blachę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia) i schłodzić. Mniejszą owinąć w folię i zamrozić. Ser 500 g tłustego sera 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko
Słodkie inspiracjeczekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie 200 g gorzkiej czekolady(...)koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Dodatkowo kilka łyżek dżemu z pomarańczy 75 g gorzkiej czekolady płatki migdałowe Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół, tak aby z jednego ciasta o wym. 40x20 cm uzyskać dwa 20x20. Jeden blat ułożyć na paterze lub w brytfannie, posmarować dżemem, położyć na wierzch
Słodkie inspiracjesezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)warunkach studenckich najczęściej ograniczam się do plum crumble, co też nie jest złym wyjściem ;) Tym razem jednak 'pełnowartościowe' ciasto, duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam! Składniki Ciasto 200 g masła 500 g mąki pszennej 125 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka ok. 15 śliwek Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się
Słodkie inspiracjekuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, stopionego 450 g mąki pszennej 75 g posiekanych orzechów(...)włoskich Drożdże wsypać do miski, zalać mlekiem oraz wodą, następnie odstawić je na 5-10 min. w ciepłe misce. Dodać cukier, sól, stopione masło i mąkę. Zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać orzechy. Przykryć miskę suchą, czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h, aż ciasto podwoi swą objętość. W tym czasie przygotować nadzienie
Słodkie inspiracjeSernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko(...)łyżki śmietany 18% Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Jedną włożyć do woreczka foliowego i zamrozić *, drugą rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na wymiar blaszki ( 37 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Masa serowa 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki pełnego mleka 4 jajka szklanka cukru
Słodkie inspiracjePrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki(...)sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Okrągło tortownicę o śr. 20 cm wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut
Słodkie inspiracjeproblem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie użyć swoich(...)ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni
PaleoLifecukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko(...)przestygła. Nie musi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało
Kuchnia od dwojgacukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% sok i skórka starta z 1 cytryny Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka, oraz śmietanę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec(...)ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko maka i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościDziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)lśniącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal miksując. Na koniec do piany dodajemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy bardzo delikatnie do wymieszania się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto jeszcze gorące
Gotuj z Mąką