ciasto - 162322 przepisów (strona:2612/10822)

Deser z musem czekoladowym i wiśniami 166

osłodę, tym wszystkim, którzy czekają na moje nowe posty z przepisami      (tortownica o średn.  24 cm i 26 cm)     Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka rumu 160 g przesianej mąki (pszennej tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao(...)pianę i łyżką wmieszałam ją do masy.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę.     Zrobiłam

Kuchnia u Krysi
Biszkopt z jabłkami. Nie tylko na weekend 229

Chodził za mną sernik. I tak się zbierałam za zrobienie jego, że w końcu upiekłam ciasto biszkoptowe z jabłkami. A wszystko przez przetwory. Przerabiam teraz co się da do słoiczków, kupuję na bazarku to co potrzebne do nich: owoce, warzywa (teraz np. ogórki) a o serze zapomniałam. Ale miałam w domu jabłka więc zamiast sernika zrobiłam biszkopt, który wyścieliłam płaszczem(...)jabłek poszatkowanych niczym chipsy. Wstawiłam do piekarnika i.... wyszło pyszne ciasto. Na weekend.... i nie tylko     (tortownica 26 cm)      Składniki: 7 jajek 170 g drobnego cukru szczypta soli 170 g mąki pszenne tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 1300 g   jabłek Łyżeczka cynamonu (brak na zdjęciu)       Wykonanie: Do miski przesiałam  obie

Kuchnia u Krysi
Sernik jagodowy na zimno 209

Wprawdzie lato nie rozpieszcza nas gorącym słońcem, ale można sobie pozwolić na kawałek ciasta na zimno. Taki sernik zawsze się chętnie zje. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego pysznego sernika. U mnie został "pochłonięty" w jeden dzień.     (tortownica średn. 26 cm)      Składniki na biszkopt: 2 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao(...)wysokich obrotach miksera. Nie przerywając u bijania dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie. Wsypałam mąkę z kakao i wymieszałam łopatką.   Gotowe ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Po upieczeniu   wyjęłam z piekarnika.       Zdjęłam obręcz z tortownicy, wyłożyłam

Kuchnia u Krysi
PULCHNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 136

Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod względem słodyczy.  Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita. Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami(...)Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Upieczone

cool and minty
Biszkopt z malinami 140

Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego  do popołudniowej kawy.  Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka  i ciasto gotowe.   Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)oddzielamy od białek.  Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka.  Później  dodajemy olej, mąkę, ocet  i proszek do pieczenia.  Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki  i do niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.  Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając

Pyszności Słodkości
Rolada szpinakowa z łososiem 326

łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;)  A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;)     Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem.  Dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Inaczej ciasto ciężko będzie odchodziło.  Na natłuszczony papier wykładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut. Gorące ciasto zdejmujemy z blachy i zawijamy np. na wałek do ciasta. Dzięki

Czerwona Porzeczka
Jagodzianki 268

domyślacie się, że były pyszne, inaczej nie dzieliłabym się przepisem. Z czystym sumieniem polecam! Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 żółtka 80 g masła 100 g cukru 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże wyjmujemy z lodówki, aby się ogrzały. Kruszymy je i wkładamy(...)Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, kogel-mogel oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).  Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka serowe z marmoladą 197

Polecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 250 g zmielonego twarogu 1 małe jajko marmolada Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść(...)jednolite ciasto. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Gdyby ciasto było zbyt miękkie należy je schłodzić w lodówce ok 30-40 minut, dzięki temu będzie lepiej się wałkować. Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła o średnicy ok 9cm ( lub pokroić w kwadraty o boku ok 9 cm). Na środek każdego koła nałożyć łyżeczkę marmolady. Następnie dokładnie zlepić

Monia miesza i gotuje
Calzone po wiejsku 155

Przepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek. Składniki (na 6 dużych pierogów): Ciasto: 300 g mąki pszennej 60 g oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 60 ml wody żółtko jajka Farsz: 250 g ulubionej kiełbasy 250 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego Dodatkowo: białko jajka sezam Przygotowanie(...)Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce. Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć

e-PrzepisyKulinarne
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 202

Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody  150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli  Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.  Cebulę i czosnek pokrój w kostkę(...)Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.  Zrób zaczyn na ciasto z drożdży i wody, 150 gramów mąki oraz cukru. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i olej, na koniec wyrośnięty wcześniej

Garniec Magalie
MALINOWO-CZEKOLADOWE LOVE 195

Dziś zapraszam na mocno czekoladowe ciasto.  Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet!  Przepis znaleziono  tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej(...)miksujemy całość chwilę. Następnie dodajemy ostudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy przesiane suche składniki i  krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.  Jeśli ciasto urośnie

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 174

zawsze lubiłam kruche ciasta z owocami, to jednak jest zdecydowanie najlepsze jakie do tej pory upiekłam :) Idealnie słodkie, niezwykle kruche, soczyste i do tego ta delikatna pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza!  Gorąco polecam!   foremka 23x33cm Kruche ciasto:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka mąki żytniej(...)proszku do pieczenia,  3 łyżki cukru. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie

Z miłości do słodkości
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 179

proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mąkę. Na koniec dodać wypestkowane, przekrojone na pół wiśnie i ponownie delikatnie wymieszać, starając się, aby wiśnie pozostały w miarę możliwości, nieuszkodzone.  Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch(...)łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.  i obtaczać je w cukrze pudrze. Ciasteczka układać w papilotkach lub foremkach do mini muffinek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I KREMEM TOFFI – bardzo szybkie! 206

znów będzie bardzo słodko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne Ciasto czekoladowe ( takie niesamowicie wilgotne! ) z masą kajmakową/krówkową i kremem o smaku Toffie. Smakuje obłędnie – jest wilgotne, a zarazem bardzo puszyste! Jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki, jak i na deser przy rodzinnym obiedzie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybki znika – każdy(...)przyjemnością sięga po dokładkę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 12×20 ) CIASTO: * czekolada mleczna – 130 g * masa kajmakowa – 2 łyżki * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 50 ml * masło – 100 g * jajko – 3 szt * cukier – 100 g * mąka pszenna – 70-80 g KREM TOFFI: * masło – 130 g * syrop Victoria’s Toffi

Ostra na Słodko
Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i malinami 162

Najszybszy sposób na półkruche ciasto z owocami. Gdy tylko pojawiaja się sezon na morele i śliwki, nie mogę się oprzeć i szybko przyrządzam tego typu deser :) 300 g mąki pszennej 130 g masła 30 g cukru pudru trzcinowego jajko 2 łyżki śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   pół kg moreli szklanka małych śliwek pół szklanki malin 2 łyżki płatków(...)migdałów Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie myjemy i pozbawiamy pestek śliwki i morele. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce przekładamy na ciasto

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania