mielone - 47549 przepisów (strona:2612/3170)

Awokado zapiekane z jajkiem 218

część miąższu, tak by część pozostałą wewnątrz skóry. Ta operacja ma na celu zwiększenie przestrzeni wewnątrz owocu tak, by do środka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Taste Of My Day
Obłędny deser lodowy z figą i śliwką w karmelu z dodatkiem whisky! 252

świeże figi 6 świeżych śliwek pół szklanki cukru łyżka masła kieliszek whisky lub brandy Wykonanie: Owoce myjemy, z fig usuwamy ogonki, ze śliwek pestki. Kroimy na ćwiartki. Jeśli będziecie mieli mniejsze śliwki, np. węgierki, kroimy je na pół. Cukier wysypujemy na patelnię, podgrzewamy ją na umiarkowanym ogniu stale pilnując, by cukier sie nie przypalił, lecz delikatnie, stopniowo roztapiał, czyli krystalizował

Taste Of My Day
Kopytka 219

przez mamę?:) Ilość porcji: 6 Składniki: 0,5kg ziemniaków 250g mąki pszennej 1 jajko Sól Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać

Kolizje Smaków
Faszerowana bagietka 344

jeśli macie długą bagietkę, możecie ją pokroić na mniejsze części. Wydrążony środek z bułki namaczamy w mleku- tak aby był wilgotny, ale żeby nie było widać nadmiaru mleka. Mielonkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy masło oraz namoczoną bułkę i mieszamy razem widelcem lub ręką, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Papryki kroimy w drobną kostkę

Czerwona Porzeczka
Pyzy 214

wody. Dobrze jest pamiętać, że na dnie wody ściekającej z przetartych ziemniaków zbiera się skrobia, więc wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną

prawdziwe jedzenie
Pyszny pasztet domowy 169

mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić z cebulka na oleju - krótko.  Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić  foremki. Piec ok. 1,5 godz

W kuchennym oknie Ewy
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 309

deser na talerz. Posyp ziarenkami i podawaj koniecznie na ciepło. Niebiański smak, delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik dyniowy z karmelem 235

domowej esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru Karmel: 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki kremówki 30% Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane mielimy w blenderze najdrobniej jak możemy. Dodajemy do nich masło, cynamon, kardamon i cukier waniliowy. Masę owsiana przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 250

Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki. Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam, jak kiedyś nasza kuchnia po wydrążaniu pigwowca była cała w jego pestkach). Hiszpańska galaretka z pigwy   dulce de membrillo wzorowałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 352

tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z sosem brokułowo - serowym 356

Historia zaczyna się w pewnym sklepie, do którego udałam się onegdaj celem zakupienia składników do zupy z poprzedniej notki. Mieli tam, jak się okazało, promocję na brokuły, poddałam się zatem ich strategii marketingowej i kupiłam dwa. Oczywiście do zupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś

Kulinarne zapędy Kokosa
pyszne,lekkie śliwkowo-jabłkowe ciasto twarogowe... 258

pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami twarogu wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty w robocie ucierać na gęste ciasto torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać

W Mojej Kuchni Lubię
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 195

olej rzepakowy 1/4 szklanki, rodzynki 5 dag, lukier - w opisie, biszkopty okrągłe 150 gram jajka "XL" - żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na "kogel-mogel" do białości twaróg tłusty nie mielę, tylko taki dodaję do masy - twaróg, gęsty jogurt, budyń, olej, rodzynki zmiksować z 2 minuty do masy dodać ubitą pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
sernik z agrestem na herbatnikach... 204

jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki,masło 10 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, agrest 30 dag twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu, ale można użyć zmielonego następnie dodawać po całym jajku

W Mojej Kuchni Lubię
Kalafiorowa gryczanka na słodko :) 155

gryczanej niepalonej 5g siemienia lnianego 150g jogurtu kalafior (ile się zmieści :P ) słodzidło + miód, pyłek kwiatowy Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dzielimy na różyczki. Kaszę oraz len mielimy i gotujemy na wodzie/mleku z dodatkiem słodzidła aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość przekładamy do słoiczka/miseczki, dodajemy różyczki kalafiora. Na koniec polewamy miodem i posypujemy pyłkiem kwiatowym

Kuchenny Skrawek Nieba