mielone - 47549 przepisów (strona:2605/3170)

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 226

Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.   Wystudzone ziemniaki mielimy.    Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.    Przygotowujemy tackę

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 175

bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko -pieprz    Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.    Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba

Maminek kulinarny
Kotlety grzybowe 215

odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulę kroimy w grube plastry.    Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.    Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.    Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju

Maminek kulinarny
Kopytka 227

olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.     Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.    Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 214

marchewkę gotujemy jak na rosół.    Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek. Bułkę moczymy i odciskamy. Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę. Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku. Wyrabiamy masę.     Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą. Masę dzielimy na 2 części

Maminek kulinarny
Sernik z owocami 211

jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez maszynkę.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukry i miksujemy.    Do 5 żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Dodajemy

Maminek kulinarny
Obwarzanki z twarogiem 210

śmietany -2 płaskie łyżki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 płaska łyżeczka sody -aromat śmietankowy -3 i 1/2 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia    Twaróg i margarynę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto. Musi być gęste i nie może się kleić do rąk

Maminek kulinarny
Kotlety rybne 245

olej    Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju. Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów. Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.    Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku. Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formować kotlety

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 177

wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -5 dkg stopionej margaryny -aromat śmietankowy -5 dkg rodzynek    Twaróg mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną margarynę.    Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy

Maminek kulinarny
Serniczki 180

cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu).    Twaróg mielimy przez maszynkę.    Jabłka kroimy w krążki.    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno. Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 229

kroimy i podsmażamy na oleju. Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienienia a następnie studzimy.    Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę.    Zmielone przekładamy na patelnię . Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 188

słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy przez maszynkę.    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Wyrabiamy nasz farsz.    Rozkładamy skórkę

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 202

drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.    Pieczarki również.    Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę.    Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy.     Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.    Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.    Składniki na naleśniki

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 246

ząbki czosnku -ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowe Przygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.        Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka.    Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.    Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 196

olej        Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.    Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.    Ziemniaki mielimy w maszynce.    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy

Maminek kulinarny