mielone - 47549 przepisów (strona:2601/3170)

Pierogi Ruskie 332

miseczką. Odrywamy część ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy. Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku. Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce

NaKońcuJęzyka
Kotleciki rybne 323

ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia). Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone

UgotujmyTo.pl
Pasztet domowy ze śliwkami 194

gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć). Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę, jajka i śliwki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa

UgotujmyTo.pl
Brazylijska babka marchewkowa 220

mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich najukochańszych i wszyscy znajomi, którzy mieli okazję spróbować tego wypieku też stali się jego wielkimi fanami. Dlatego jak natknęłam się na przepis na babkę marchewkową to od razu trafił on do mojej listy do zrobienia

UgotujmyTo.pl
Knedle z truskawkami 297

truskawek śmietana, cukier   1. Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. 2. Ugotowane – najlepiej dzień wcześniej – ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić. 3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić

UgotujmyTo.pl
Sernik nowojorski 597

wprawy i dobrze sobie wcześniej wszystko zaplanować… Trud się na pewno opłaci bo sernik nowojorski smakuje rewelacyjnie i to nie tylko moje zdanie ale też wszystkich szczęściarzy, którzy mieli okazję go spróbować…;) Poza tym dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze pieczenia sernik wyszedł równiutki, nie opadł i nie popękał… cudo! Zapraszam na sernik nowojorski

UgotujmyTo.pl
Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 259

samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:) Jeśli choć trochę podoba się Wam mój pomysł to proszę poświęcicie małą minutkę i zagłosujcie na ten sernik tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/ – na głosujących też czekają nagrody

UgotujmyTo.pl
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 381

majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty odcisnąć nadmiar płynu. Farsz drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia lub -jak ja- zmiksować delikatnie, ale tak żeby nie powstała całkowita papka. Upewnić się, że farsz na pierogi jest wystarczająco doprawiony. 3. Mąkę z solą przesiać do miski. Do gorącej wody

UgotujmyTo.pl
Pasztet z fasoli i pieczarek 399

pieczarki się lekko zrumienią. Dodać paprykę, majeranek, sól, pieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić. 2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona

UgotujmyTo.pl
Domowa przyprawa do piernika 174

gram kory cynamonu 2-3 gwiazdki anyżu 1/2 laski wanilii 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu kilka goździków 10 gram suszonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy (niestety blender się do tego nie nadaje). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni, w ciemnym i chłodnym miejscu. Moja przyprawa jest dość intensywna

Mango Papaja
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 244

Szybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej. Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince! Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta! Spróbujcie! SKŁADNIKI: PIERNICZKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna

Ostra na Słodko
CIASTO LEŚNY MECH 617

warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego

Słodko-Słony Świat Ilony
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 250

daję około 2 łyżeczki na duży garnek). Zimną kaszę i ziemniaki zmiksuj w malakserze lub blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi ruskie 220

ziemniaków 35 dag sera białego 8 dag cebuli sól pieprz Podane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto

Świat Domowej Kuchni
Pralinki karmelowe 145

wyjąć i pokryć pralinki resztą czekolady i "pozamykać" każdą z nich. Kiedy stężeją wyjąć z foremki. Dokładnie tak samo postąpić z przygotowaniem gorzkiej czekolady, z tym, że będziemy już mieli do wypełnienia wcześniej przygotowaną masę karmelową, którą należy rozpuścić w kąpieli wodnej przed nałożeniem do czekoladek

Świat Ciasta