duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić. Pierś z kurczaka podzielić
W kuchennym oknie Ewykoniec dodajemy wystudzony tłuszcz z cukrem, łączymy dokładnie z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania. Ewentualnie można pozostać przy tradycyjnym mieleniu sera w maszynce, ale z blenderem jest szybciej i wygodniej. 3. Do masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy
Apetyczna babeczkagarnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę. Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego
Z Kuchni Do Kuchnimałe, że kotletami jakoś niezręcznie je nazywać. Oprócz czarnego ryżu, który jest tak naprawdę ciemno fioletowy, potrzebne jest jeszcze tofu i grzyby shitake. Plus maszynka do mielenia i sos … Czytaj dalej
slodkokwasnapljeszcze stworzyć coś wyjątkowego. Tak było i tym razem. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie słyszał o słynnych amerykańskich pancake'ach, ale na pewno są tacy, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Jeśli zaliczacie się do tego grona to powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości! Sama do niedawna nie rozumiałam fenomenu tej potrawy- naleśniki jak naleśniki. Otóż nie do końca
peanutbuttermonsterDziś mam dla Was genialną pizzę , dużo osób się nią zachwycało i mieli racje!! PIZZA Z KALAFIORA - NAJLEPSZA!!! składniki spód do pizzy: kalafior mrożony (400 g) jajko pół szklanki sera typu parmezan - starty na najdrobniejszych oczkach płaska łyżeczka bazylii łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu sos : puszka
Cukier&Puderdanie obiadowe lub na słodką kolację, polane lekko zrumienionym na patelni masłem. Twaróg do kluseczek może być najzwyklejszy, ja lubię wyczuwać jego drobinki, dlatego nie miksuję go ani nie mielę. Rodzynki, jeśli są bardzo suche, można na kilka minut przed dodaniem do ciasta, zaparzyć herbatą. Rodzynki Kresto nie wymagają tego
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowaniu wyjmij naczynie z makiem, zdejmij folię i odparuj mak, następnie ponownie nakryj go folią i odstaw na jakiś kwadrans zdejmij folię i ostudź mak jeśli zamierzasz mak mielić, przełóż go wcześniej na drobne sitko i delikatnie odciśnij. Wody będzie naprawdę niewiele, głównie na dnie naczynia, zaś górna warstwa maku będzie suchutka (patrz zdjęcie poniżej w poście). UWAGA: Długie gotowanie
Szybko Szybkowarrozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy
Szybko Szybkowarśrednie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka, może być koperek (co kto lubi) * sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Fileciki mielimy, marchewkę i cebulkę kroimy w kosteczkę, siekamy pietruszeczkę, oddzielamy białka od żółtek i wszytsko wkładamy do jednej miski. Doprawiamy i mieszamy do momentu, aż masa będzię możliwa do lepienia kotlecików
Zdrowie na języku :Pszklanki bułki tartej - 3 jajka - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy do mięsnej masy
Zdrowie na języku :Poregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty
Zdrowie na języku :Pbardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki wody - przyprawy: majeranek, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól, zioła, - przyprawa do pasztetów Mięso mielimy i wyrabiamy z przyprawami i wodą. Napełniamy nim słoiczki, zakręcamy i gotujemy prze 2 godziny. Prosty i bardzo smaczny pomysł na inną wersję kiełbaski
Zdrowie na języku :Pniego spojrzysz :D Przez wszystkie części postów o Bakeo przewinęło się wiele informacji dotyczących tego świetnego przedsięwzięcia! Zależało mi, abyście dowiedzieli się o Bakeo jak najwięcej i mieli świadomość, że przekąski te nie służą tylko i wyłącznie do wyjadania prosto z pudełeczka, ale także do wykorzystywania ich do różnych przepisów, jako dodatek i urozmaicenie posiłków :) Dlatego dziś
Zdrowie na języku :Pkurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego, inne przyprawy do smaku, ja dałam 3 łyżki majeranku. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy na 2-3 godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię