wieczór na jednym. Nie wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink, z węgierską brandy. Może ktoś mi wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem
BaRepassię nie uszkodzić skórki. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory. W maszynce mielimy wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą. Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy
Maminek kulinarnywłaśnie temu tematowi. Dni są coraz dłuższe, jeszcze tylko kilka miesięcy do wiosny, a więc bardziej sprzyjającego światła. Mam nadzieję, że moje zdjęcia będą coraz bardziej apetyczne; tak, żebyście mieli coraz większa ochotę na wypróbowanie konkretnych przepisów. Bo niestety, moje zapewnienia co do pyszności danego dania, nie zawsze są wystarczające. Te cztery lata to była długa droga. Nie zawsze łatwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki. Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące
Malinowe Pocałunkiwtedy właśnie zaczął się pierwszy turnus odchudzający. My byliśmy przedpremierowymi gośćmi. Turnusy odchudzające , to dopełnienie Systemu Gaca . Tu kuracjusze znajdą wsparcie, zmotywują się do dalszego działania, a także będą mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach psychologicznych oraz kulinarnych. Podczas uroczystej kolacji, mogliśmy okazję poznać Konrada Gacę oraz kilka osób, które to schudły dzięki Gaca System. Konrad pokrótce przedstawił nam swój program
kolorowotorcikowowracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice nie będą mieli nic przeciwko. Urzeczona krajobrazem tak odmiennym od tego w którym przyszło mi żyć na co dzień całą sobą chłonęłam zapachy i dźwięki otaczającej przyrody. Zrobiłam wiele zdjęć, aby zachować
Zapiski Młodej Żonybiałego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy
Lawendowe NieboOsobiście rzadko kupuję mleko sojowe, a jeżeli już to tylko te smakowe. Sama mam dość specyficzne podejście do mleka krowiego, bo jako małe dziecko nie tolerowałam go, i rodzice mieli olbrzymie problemy aby nakarmić dziecko. Sprowadzali specjalne mieszanki z Niemiec, a były to lata 80te! Więc było bardzo trudno. Potem skaza białkowa towarzyszyła mi dość długo i utrzymywała się
SMYKWKUCHNIupalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa. Wiśniowa kojarzy mi się z dzieciństwiem kiedy rodzice mieli kilkadziesiąt drzew wiśniowych, a mama z ich owoców poza kompotami i dżemami robiła właśnie pyszny chłodnik. Przepis mamy nieco zmodyfikowałam dodając lawendę i pomarańczę dzieki czemu jej smk jest jeszcze bogatszy a orzeżwia tak samo dobrze:) Wiśniowa
Pyry na Gazczekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon
Pyry na GazPalce lizać! Składniki 60 dag słoniny wędzonej 20dag słoniny mięsnej/boczku 2 średnie białe cebule średnie kwaskowe jabłko majeranek sól Sposób przygotowania Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na początku). Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy
Pyry na Gazktóre lubi moja rodzina. Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jajka 25 dag (kostka) margaryny lub masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub migdałowy
Na słodko lub wytrawniesól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu w którym gotowałam
Na słodko lub wytrawnietwarogu półtłustego lub tłustego 2 żółtka 1/2 - 2/3 szklanki cukru 50 g masła, w temperaturze pokojowej 8 g cukru waniliowego Przygotować nadzienie serowe: rozgnieść widelcem i wymieszać. Nie mielić twarogu. A jedynie rozdrobnić widelcem. Po wyrośnięciu gotowe ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką
Na słodko lub wytrawnieczęści i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Zagotować wodę. Dodać
Na słodko lub wytrawnie