łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej
Krakowskie smaki Aniugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką
Krakowskie smaki Animigdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki
Krakowskie smaki Aniłyżeczka aromatu migdałowego Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić w wodzie na 5 minut, następnie dokładnie obrać ze skórki. Gdy migdały będą suche zmielić je w młynku do kawy. Migdały mielimy do czasu aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Kolejno do zmielonych migdałów dodajemy cukier puder oraz wodę i łyżeczkę aromatu migdałowego. Całość zagniatamy do czasu, aż masa będzie
Krakowskie smaki AniBardzo smaczne ciacho. Nie mieliłam soi dokładnie. I smakowało jak by było z orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku 1/2 cytryny (sok) Wykonanie: Jajka oddzielić. Soję zmielić, ale na grubo. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Dodać olej, cukier waniliowy
Moje pyszne gotowanieósemki, cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu dusimy pod przykryciem przez 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Bułki namoczyć i dokładnie odciskamy z wody. Przekręcić przez maszynkę do mielenia pieczarki oraz bułki. Do masy dodajemy żółtka oraz pozostałe przyprawy, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej
kgwjanczewoSkładniki na masę twarogową : -80 dkg twarogu -10 dkg margaryny -3 jajka -3 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy -3/4 szklanki cukru -aromat Twaróg mielimy w maszynce. Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia. W rondelku, na niewielkim ogniu roztapiamy masło, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy, dodajemy
Maminek kulinarnywody sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i wystudzić. 2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować na dość cienki placek, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Skleić pierogi. 5. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
A Ty Smakuj Mnieformowania knedli kwaśna śmietana i cukier do podania Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. 3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Połączyć ze sobą. 4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy
A Ty Smakuj Mniewywołać stan alarmowy. 6. Podstawowe składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska
KUCHARNIApastylki, rozsypcie na stole i zaproście gości. Spotkanie uda się śpiewająco - muzykalni benedyktyni używali mięty wierząc, że nadaje ona głosowi czystość i słodycz brzmienia:) I jestem pewna, że mieli rację! PASTYLKI MIĘTOWE W CZEKOLADZIE /na ok.50 sztuk/ 400 g cukru pudru, przesianego 1 łyżka soku z cytryny 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego (zastąpiłam go ok. 3 łyżkami likieru
KUCHARNIAsoczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki. Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady, jaką od nich dostałam w prezencie udekorowana była wanilią, truskawkami i solą morską. Wspaniała! Niezwykłe, cudowne połączenie. I szczera radość, że marzenia naprawdę się spełniają
KUCHARNIAszklanka cukru 1/2 szklanki suszonych płatków róż (skorzystałam z zeszłorocznego zapasu) Cukier i płatki zmielić na pył w blenderze lub malakserze. U mnie najlepszy efekty osiągnęłam używając maszynki do mielenia kawy. Cukier nie tylko nabiera delikatnego różowego koloru, ale smakuje tak cudownie różano! Wspaniały! Jeśli macie ochotę na inne różane eksperymenty, polecam Wam także wspaniałą g alaretkę z płatków róż
KUCHARNIAKiedyś mieli takiego szopa pracza, którego nazwali Herbatnik. Całymi godzinami mogli patrzeć, jak usiłuje wyprać krakersa. Stawiali na podwórku małą patelnie z wodą, potem dawali mu krakersa, a on prał krakersa za krakersem i za każdym razem się dziwił, że herbatnik znika.Patrzył wtedy na swoje maleńkie łapki i był taki zdziwiony. Nie mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem
KUCHARNIAzaleta niewidoczna. Młody nos jest organem zaniedbywanym. To właśnie zaczęto zmieniać w L'Occitane tego słonecznego dnia, kiedy garstka uczniów przyjechała do Lardier na otwarcie innego rodzaju szkoły. Mieli od dziesięciu do siedemnastu lat i byli niewidomi. Lekcja pierwsza, poświęcona technice umiejętnego wąchania, szybko uprzytomniła mi, na czym przez tyle lat polegał mój błąd. Ilekroć dawano mi coś
KUCHARNIA