homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka , listki bazylii, plasterki pomidora, cebuli, kminek, mak, sezam. Otręby pszenne mielimy. Połowę otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy do nich pozostałe produkty i mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem
Humanistka w kuchnijajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (250 g) łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce albo mielimy w maszynce. Odciskamy z nich wodę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta
e-PrzepisyKulinarnewyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce (ale nie jest to koniecznie, ja go zmiksowałam robotem kuchennym). Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącego mleka i dodajemy do sera (najlepiej przez
e-PrzepisyKulinarnebyć także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku. Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy
kgwjanczewosłonecznika 20 g pokrojonych suszonych daktyli 30 g rodzynek 20 g sezamu 10 g płatków migdałowych 20 g pokrojonych suszonych śliwek Przygotowanie: 1. Namaczamy rodzynki. 2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę. 3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki i resztę dodatków. 4. Masę wygniatamy i wstawiamy
Malowane smakiemsmak, kremową konsystencję i ten wszędobylski aromat ;). Chyba właśnie za ten aromat kocham ją najbardziej. Zapach, który zaczyna nas pieścić od momentu otworzenia opakowania, wypełnia kuchnię podczas mielenia jej w młynku i wdziera się w każdy zakamarek mieszkania, kiedy ją parzymy. Ach wspaniałe uczucie! Z kawy można wyczarować nie tylko wyśmienity napój pobudzający nasze ciało i zmysły. Możemy zrobić
Malinowe Pocałunkichwili ze współpracy. Przyznam szczerze, że choć uznaję kuchnię francuską za swoją ulubioną to wiedzę o niej czerpię z relacji, nie samych Francuzów, a Amerykanów, Brytyjczyków i Polaków, którzy mieli okazję tam mieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania
W kuchni wieczoremogniu i czekamy aż zacznie dymić następnie wlewamy odrobinkę oleju (około łyżkę) i przyprawione mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek
Wspólne smakiprzeze mnie aspektach rozpoczęło się zadawanie pytań oraz wspólna dyskusja. Uczestnicy otrzymali uprzednio przeanalizowane przeze mnie przepisy na pełnowartościowe, smaczne potrawy, które mogą wykorzystać w codziennej diecie. Wszyscy goście mieli szanse skosztować najsmaczniejszych babeczek marchewkowych (przepis zamieszczę wkrótce) oraz innych równie wspaniałych przekąsek. Osoby zainteresowane uczestnictwem w kolejnych prelekcjach zapraszam do kontaktu on-line lub telefonicznego
Fit-aminacytryny puszka brzoskwiń WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym
W kuchennym oknie Ewypuszki tylko lepiej się smaruje. Można oczywiście zrobić taką pastę z samych fig ale dodanie maku sprawiło, że nie jest tak bardzo słodka. Jeśli nie macie super blendera, który mieli nawet ziarenka w truskawkach, warto mak zmielić wcześniej np. w młynku do kawy, ponieważ zmielony mak = więcej wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEostygnąć to znowu trudno je obrać). W tym samym międzyczasie ;) zalewamy wrzątkiem nerkowce i zostawiamy na jakieś pół godzinki, żeby napęczniały. Ok, mak odsączony, migdały obrane, więc teraz mielimy mak z migdałami 3 razy i mieszamy porządnie z połową cukru pudru. I masa makowa gotowa :) Dla szczęśliwych posiadaczy Vitamixa - wystarczy wrzucić wszystko do blendera, turbo 30 sekund
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnaprawdę fajnego kopa - kulki mocy bez dyskusji ;) Potrzebujemy 15 minut i robimy tak: - pół kubka daktyli bez pestek zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę - kubek migdałów (ze skórkami) mielimy w blenderze ale nie na miazgę tylko delikatnie, żeby zostały małe kawałeczki - w misce rozgniatamy 1 banana - do banana przesypujemy migdały - blendujemy daktyle z kilkoma łyżkami wody, dodajemy do miski
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjesieni na pewno będziemy zmieniać świeże owoce na suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, więcej orzechów, sezam, mak. Suszone owoce i orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach, na pewno każdy znajdzie swoje ulubione kompozycje. Taką owsiankę robi się naprawdę szybko a jest przy tym - co najważniejsze dla mnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECIECIORKĘ tutaj . Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA , może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta z sezamu) niż z samego sezamu - kwestia sprzętu do mielenia. Gotową pastę TAHINI znajdziecie tutaj . FASOLA ADZUKI, FASOLA PINTO i KOMOSA RYŻOWA - w moim sklepie tutaj , tutaj i tutaj :) Są to produkty
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE