mielone - 47549 przepisów (strona:2596/3170)

Tatar ze śledzia 221

śledziowe solone (mogą być z oleju) 4 ogórki w occie (konserwowe) 1 cytryna 1 cebulka cukrowa pieprz do smaku pikantne krakersy Sposób przygotowania: Śledzie odsączamy i drobno kroimy - nie mielimy. Przekładamy do miseczki. Następnie kroimy ogórki i cebulkę, również na małe kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy na kwadraciki i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy,  dodajemy pieprz

Słodkie Przyjemności
Chrusty 192

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy. Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem. Bijemy aż będziemy mieli dość. Zawijamy w ścierkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 4 kawałki - nie używane pozostawiamy pod przykryciem w ścierce, wałkujemy bardzo cienkie płaty. Im cieńsze

Słodkie Przyjemności
Kolorowe Jajo! 167

przepisu. Chciałam Wam życzyć zdrowych, spokojnych i smacznych świąt w gronie najbliższych. Mało kalorycznych potraw Wielkanocnych i mokrego Dyngusa! Abyście chłonęli każdą chwilę spędzoną z rodziną i żebyście mieli okazję wypocząć i zregenerować siły na nowe, wiosenne wyzwania. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w przygotowaniu tegorocznych wypieków. I że to co zjecie, pójdzie w cycki :) Cieszcie się chwilą

Słodkie Przyjemności
Trochę inny makowiec 233

wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych

Słodkie Przyjemności
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 175

byłem mały, to smak już od października za mną chodził. Proste danie z tradycjami.  W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier

BaRepas
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ 203

wrzątku, usuwamy skorupkę i cienką skórkę. Do garnka wlewamy ok. 200 ml wody, stawiamy na górze durszlak i na parze gotujemy kasztany przez ok. 15 minut. Po tym czasie mielimy je wraz z pozostałą wodą, dodajemy cukier i ziarenka z wanilii i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Studzimy

Ostra na Słodko
Karkówka marynowana w cebuli 424

pierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie) Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne. Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso

chwile dla mnie
Kluski śląskie 206

zawsze się udają.     Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól    Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.    Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.    Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.    Wlewamy do masy

Maminek kulinarny
Makiełki 249

maku ok. 50 g masła Makiełki - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem, a gdy ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy

Słodka Strona
Ciasto miodowe z masą serową 204

wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej. Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami  ser wymieszany. Gdy masa zacznie się gotować,dodajemy rozpuszczoną mąkę

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 173

mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko.  Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym

W kuchennym oknie Ewy
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 249

dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej

naRuszcie
Hummus 203

powstanie pasta. Hummus 1 puszka ciecierzycy (lub cieciorki)  Thaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako

Kulinarna rozmowa
Kapusta z grochem czy groch z kapustą? 169

złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić,  u mnie się ich nie mieli. No chyba że są dzieci... Kapusta jest super na następny i następny dzień. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Coco au Miel 177

Wiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie  magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania... Kto nigdy nie próbował, koniecznie musi i gwarantuję, że z miejsca się w nich zakocha! Malutkie, pulchne, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym

Gotowanie to kochanie