treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej, a chlebem na zakwasie najadamy się jedząc już drugą kromkę. Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali chleb..... drożdżowy. Może to dlatego, że zakwasowy upiekłam wieczorem poprzedniego dnia a chleb drożdżowy był jeszcze nie do końca wystygnięty. W każdym razie
Z butelką mleczka w tleziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie
Moja smaczna kuchniaposiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania 40 gram grzybów suszonych 4 jajka ( tem. pokojowa) 1 łyżkę oliwy 2 szczypty soli SPOSÓB WYKONANIA - wysuszone grzyby mielimy w młynku do kawy na drobny proszek lub rozcieramy w moździerzu - semolinę mieszamy wraz z jajkami, oliwą, solą i naszymi zmielonymi grzybami - wyrabiamy na jednolitą masę, gotową kulę wkładamy
Basia w kuchniskrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem. Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie
Poezja smakułyżki bułki tartej 1 łyżka kaszki manny duże jajko pieprz vegeta koperek pietruszka bazylia (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie przyprawę do ryb) i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy paluszki o szerokości
Słodka Stronamąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Kurczakburgery - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane
Słodka Stronapodsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem
Słodka Stronałyżeczka miodu ok. 40 ml wody 250 g cukru pudru łyżeczka aromatu migdałowego Masa Marcepanowa - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i mielimy. (Migdały - po wyschnięciu możemy chwilę podprażyć na suchej patelni, smak będzie wtedy bardziej wyrazisty). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub w food procesorze). Początkowo masa
Słodka Stronaopcjonalnie) ok. 100 g żółtego sera Domowe Snack Wrap z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy
Słodka StronaGotujemy, aż będą miękkie. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy
Kolizje Smakówsztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach. masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy
Niezły MłynekObrane migdały wysuszyć na czystej ściereczce. Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec. Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem. Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki. Można
Codzienna kuchnia niecodziennatort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny 20 dkg. cukru 8 jajek 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennamasełkiem. Mniammm... Danie smaczne, pożywne i lubiane nie tylko przez dzieci :) Składniki: około 70 dkg twarogu 2 jajka duża szczypta soli mąka Twaróg rozdrobnić w misce. Nie trzeba go mielić. Dodać jajka i trochę soli. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki tyle, żeby powstała w miarę gęsta konsystencja . Mąka musi związać twaróg, ale nie może być jej za dużo, gdyż wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny, w zależności w jak dużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem. Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę
Codzienna kuchnia niecodzienna