bułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego tymianku , sól do smaku, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe . Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennanagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest kryształowo przejrzysty :) Rosół gotujemy dość długo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;) Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie
Codzienna kuchnia niecodziennapółproduktów czy gotowych dań. Pojawiają się one w moim domu sporadycznie. A w takim przypadku, to znacznie zawęża się asortyment do testowania ;) Chciałabym również, aby moi czytelnicy mieli poczucie, że jeśli coś reklamuję czy polecam, to TYLKO I WYŁĄCZNIE dlatego, że NAPRAWDĘ uważam to za dobre, a nie dlatego, że wynika to z ustaleń między mną, a firmą
Codzienna kuchnia niecodziennaszczypta soli, wiśnie z kardamonem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić. Można użyć twarogu z wiaderka (i wtedy nie trzeba go mielić), jednak nie może być on zbyt rzadki. Wanilię rozkroić wzdłuż i zeskrobać ze środka drobne pesteczki. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę
Codzienna kuchnia niecodziennafarsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę doprawiam solą , świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki . Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze
Codzienna kuchnia niecodziennaDałam sobie czas na zweryfikowanie mojej opinii i mam nadzieję, że za jakiś czas napiszę Wam, że jestem zadowolona ze współpracy. Pozostaje sobie życzyć, żeby wszyscy pracownicy domena.pl mieli takie podejście do klienta jak pani Karolina, którą z tego miejsca pozdrawiam i dziękuję za miły, konkretny i rzetelny kontakt
Codzienna kuchnia niecodziennalotkach skrzydełek, podcinamy dookoła skórę. Cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrawamy mięso od kości i mielimy je. Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie
Codzienna kuchnia niecodziennaCook trafiłam poprzez aplikację mobilną. Najpierw zaglądałam tam własnie przez telefon, potem dodałam stronę do ulubionych :) Dzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu . Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :) Składniki nuggets'ów: piersi z kurczaka , ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.), jajko , mąka , bułka tarta , otręby - dodałam żytnie, olej . Piersi opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;) Kruche ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaTwarożek (porcja na 4 naleśniki): 250 g twarogu , 2 łyżeczki esencji waniliowej - przepis 1 łyżka cukru . Twaróg rozetrzeć z cukrem i esencją waniliową. Nie ma konieczności mielenia twarogu, drobne grudki są nawet wskazane :) Do twarożku nie dodajemy śmietany ani jogurtu. Jego konsystencja ma być zwarta, żeby nadzienie nie wypływało z naleśnika. Dodatek: truskawki , listki
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 2,5 - 3 kg śliwek , około 1 kg cukru , 4 łyżki ekstraktu waniliowego , 5-6 czubatych łyżek dobrego gorzkiego kakao . Śliwki opłukać i wypestkować. Zmielić maszynką do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypać 2/3 cukru i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka godzin, często mieszając żeby nie przypaliły
Codzienna kuchnia niecodziennakopiastych łyżek aromatycznego majeranku - ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo) - jelita lub słoiki Mięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie
Smaczne Zdroweszklanki oleju 2 żółtka + 3 całe jajka 2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej 1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciasta Przygotowanie : Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikserem Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C Dużą foremkę o wymiarach 36x25
Proste Potrawyłyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE -mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie. - gotowy mak mielimy przez maszynkę, osączamy rodzynki jeżeli są duże kroimy je na pół - mieszamy mak, bakalie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno słodkiego nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest
Basia w kuchniminut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić jagodami goi, orzechami laskowymi i kawałkami kokosa. Smacznego! * Jeśli kaszę mielimy sami, to koniecznie ją przesiać! Ja tego nie zrobiłem, przez co zdarzały się twarde ziarenka. PS. Jeśli macie pomysł jak uzyskać bardziej elastyczne ciasto z kaszy jaglanej (pozwalające się formować
Food Square