mielone - 47549 przepisów (strona:2617/3170)

Sałatka z fasolką szparagową i fetą 245

sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową

Kulinarne przygody Gatity
90. Lekko i smacznie, czyli twarogowe kluseczki z miodem i jogurtem 371

składników wychodzi dość dużo kluseczek, ale gdy nie damy radę zjeść wszystkich spokojnie możemy przechowywać je w lodówce i odgrzać gotując kilka minut. Przygotowanie Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło i lekko przestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  Przygotowujemy sobie powierzchnie

Symfonia Smaków
Sernik karmelowo-orzechowy 276

Całość miksujemy na gładką masę, przekładamy do foremki i wyrównujemy.      Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki chwilę wcześniej, żeby miały szansę dojść do temperatury pokojowej. Ser mielimy w maszynce lub miksujemy bardzo dokładnie ręcznym mikserem, dodajemy masę krówkową, mąkę ziemniaczaną i rozbełtane w oddzielnej miseczce jaja, dokładnie ze sobą łączmy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy

sama złodycz
Gryczana pieczeń 219

cebula - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - sól, pieprz i majeranek - olej roślinny - sos pieczeniowy ciemny Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą. Do masy dodajemy ostudzoną kaszę, wyciśnięty czosnek oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy do keksówki, wierzch smarujemy olejem

Zainspirowana w kuchni
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 220

Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można kupić jego autobiograficzną opowieść "Tost. Historia chłopięcego głodu". Ostatnio dowiedziałam się, że na jej podstawie powstał film i już

Chilli Czosnek i Oliwa
Kompot z owoców sezonowych 163

śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam. Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe :) Tak wygląda po zagotowaniu , a przed cedzeniem

Proste Potrawy
Strucla makowa 216

czasie osączamy na sicie Przekładamy go do garnka i zalewamy pół na pół wodą z mlekiem- gotujemy kilka minut Osączamy ponownie na sicie i po osączeniu mielimy dwukrotnie Zmielony mak przesmażamy w garnuszku z miodem (ewentualnie z cukrem),masłem i bakaliami- często mieszamy, studzimy Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i rozwałkować każdą  na cienki prostokąt (podsypując je mąką

Proste Potrawy
Sernik wiedeński 189

dobrego, białego sera  15 jajek 2 szklanki cukru 20 dag masła śmietana 18% - 400 ml firmy Jogo 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Przygotowanie: Ser zmielić , ja mieliłam tylko raz Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i ciągle ucierać, a najlepiej zmiksować Po połączeniu składników dodać miękkie masło, zmiksować, dodać stopniowo ser, śmietanę i ponownie zmiksować Ubić

Proste Potrawy
Świąteczna babka makowa 221

gotować-Ciasta  Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił i spróbować ją upiec :) Proponuję te ż makowiec

Proste Potrawy
Sernik jogurtowy 213

kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.  W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika.  Składniki do ciasta kruchego : 12 dag masła 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki

Proste Potrawy
Kluski serowe 333

masła  około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może być niepotrzebna około 5 łyżek mleka sól, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę mannę zalewamy na pół godziny mlekiem Ser mielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka ubijamy na pianę i dodajemy do całości - mieszamy, solimy Jeśli masa będzie zbyt miękka dodajmy

Proste Potrawy
Proste Potrawy na warsztatach kulinarnych 179

teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku. A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak  pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy mieli okazję poznać tajniki  włoskiej kuchni oraz możliwość spróbowania swoich sił  w przyrządzaniu potraw. Dziękuję organizatorom za możliwość wzięcia udziału w tych warsztatach

Proste Potrawy
Pesto z pokrzywy- smaczne 256

płatkach 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania  Przygotowanie : Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamy Zielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzu Dodajemy czosnek, płatki migdałów, oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mielimy.Jeśli nie mamy szczawiu doprawiamy sokiem z cytryny. Pomysł na pesto zaczerpnęłam z bloga Leśny

Proste Potrawy
Gomashio - sól sezamowa 195

chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam Prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż sezam nabierze lekko złoty kolor Po uprażeniu i przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy Przesypujemy do zamykanego słoiczka Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności od upodobań możemy sól łączyć z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika

Proste Potrawy
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 217

pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko

W kuchennym oknie Ewy