Lada dzień i będziemy mieli Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkościswoim składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno
Z miłości do słodkościrogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy. Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami. Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze byc ani zbyt zbita, ani za luzna
Przysmaki Karolkipieprz do smaku 2 lyzki bulki tartej+ do obtoczenia olej do smazenia wykonanie: Filety z ryby oczyszczamy z osci i kroimy na kawalki. Wrzucamy do robota, dokladamy bialko i mielimy. Musimy uwazac by nie zrobila sie miazga. Nastepnie dokladamy tarta bulke i posiekana dymke. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy w dloniach klopsiki, obtaczamy w bulce tartej i smazymy
Przysmaki KarolkiDelikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie galaretki mimo, że się wydają wcale nie są trudne, ani pracochłonne, jedynie wystarczy odrobina cierpliwości i precyzji. Smak, dodatki to już wasza inwencja twórcza. Mogą być wytrawne warzywne lub mięsne a mogą być słodkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikMilosnikow krupnika zapraszam na dzisiejszy obiad, a tych ktorzy jeszcze nie mieli szansy sprobowac goraco zachecam do pysznej zupy. Skladniki: Wywar- udka z kurczka, gotujemy ok 40 min, doprawiamy sola , pieprzem. W miedzyczasie obgotowujemy grzyby. 6 ziemniakow 1 pietrucha 2-3 marchewki Kroimy w kostke I wrzucamy do rosolu. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy kubek
Smaki Edytymarnuje . Może na ich ( a przez to potem na moje poglądy) wpływały dziele losu ( huśtawki statusu ekonomicznego Rodziny , a w zasadzie dwóch Rodzin - po mieczu i kądzieli). Raz mieli majątki , drugi raz w zawieruchach wojennych wszystko tracili. W każdym razie zostałam nauczona takiego gospodarowania jedzeniem by wykorzystać każdy okruszek. Dla tego jak spotykam się z sytuacją gdy ktoś bezmyślnie
Buniabaje w kuchniugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem
Buniabaje w kuchnibyć też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Magiczne Życie MartyPost Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeCzęść męskiej elity blogowej już o 9.30 biegała po murawie stadionu w piłce "blożnej", gdzie to drużyna KRASNALI i ZUCHÓW zmierzyła się w bardzo emocjonującym meczu. Pomimo wieczornej imprezy, mieli się naprawdę dobrze. Oczywiście nie zabrakło prelekcji. Poznałam osobiście Dorotę Zawadzką jak i Marię Czubaszek, obie panie wysłuchałam też podczas ich prelekcji. Przy Czubaszek uśmiałam się do łez. Po lunchu
W kuchni Karmel-itkiwołowina przyrządzana na wiele sposobów i w naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze. Urugwajczycy jedzą bardzo duże
W kuchni Karmel-itki