mielone - 47549 przepisów (strona:2628/3170)

Pyszne ciasto otrębowe 445

łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy

Słodkości i nie tylko
Pierożki serowe z jabłkami 146

propozycja na pikniki majowe ;) Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g sera twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy 420

Podjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 464

dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy

Słodkości i nie tylko
Sałatka wiejska 830

czekały mnie badania a potem wizyta u konowałów. Tak, właśnie konowałów bo trzech takich modzi i wydziwia od jakiegoś czasu a zdiagnozować i pomóc nie potrafią. I żeby jeszcze mieli odwagę powiedzieć, że po prostu nie wiedzą co się dzieje, ale nie - za żadne skarby nie przyznają się do tego tylko bajki wymyślają . . . Ale mniejsza o to. Wróciłam wczesnym popołudniem

Smaczna Pyza
Sernik waniliowy z czereśniami 284

Dawno nie było sernika i zatęskniłam za nim. Tym razem jednak postanowiłam zrobić go ze zmielonego twarogu i com się naklęła to moje ! Nie cierpię mielić białego sera - to chyba najgorsza dla mnie czynność w kuchni i dlatego przeważnie korzystam ze sprawdzonego już wiele razy sera białego w wiaderku. Co mnie podkusiło tym razem ? Nie wiem, ale następny sernik znów

Smaczna Pyza
Gąsówka fioletowawa, gąsówka naga 739

gąsówka naga, Lepista nuda to dość pospolity jesienny grzyb chociaż czasami pojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. Zbieram go chętnie bo bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki

Smaczna Pyza
Konfitura z czerwonych pomarańczy 202

zwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt. Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami ukryte było pomiędzy wieloma kartonami innych cytrusów. Ale wypatrzyłam i zdobyłam ! Są bardzo soczyste więc najlepiej nadają się na sok, ale pomyślałam

Smaczna Pyza
Sernik na zimno z truskawkami 192

sera białego - pół kostki masła - 3 jajka - 2 łyżki żelatyny - 1 szklanka mleka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 2 galaretki - 1 paczka okrągłych biszkoptów. Ser mielimy dwa razy, by miał gładszą konsystencję. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy 3 żółtka oraz zmielony ser. Podgrzewamy mleko i rozpuszczmy w nim żelatynę

Zainspirowana w kuchni
Rogale świętomarcińskie :) 202

wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić

Zainspirowana w kuchni
Makowiec orzechowy 548

proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około  godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia

Zainspirowana w kuchni
Kajmakowy sernik 297

szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mielimy w maszynce. Do miski wkładamy ser oraz masę kajmakową, miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Nastęnie dodajemy stopniowo po jednym jajku

Zainspirowana w kuchni
Makowiec z papają 229

masa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru

sama złodycz
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 262

liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy

Delicious Titbits