łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy
Słodkości i nie tylkopropozycja na pikniki majowe ;) Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g sera twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki
Słodkości i nie tylkoPodjęłam wyzwanie z torcikiem makowym. Nigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki
Słodkości i nie tylkodolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy
Słodkości i nie tylkoczekały mnie badania a potem wizyta u konowałów. Tak, właśnie konowałów bo trzech takich modzi i wydziwia od jakiegoś czasu a zdiagnozować i pomóc nie potrafią. I żeby jeszcze mieli odwagę powiedzieć, że po prostu nie wiedzą co się dzieje, ale nie - za żadne skarby nie przyznają się do tego tylko bajki wymyślają . . . Ale mniejsza o to. Wróciłam wczesnym popołudniem
Smaczna PyzaDawno nie było sernika i zatęskniłam za nim. Tym razem jednak postanowiłam zrobić go ze zmielonego twarogu i com się naklęła to moje ! Nie cierpię mielić białego sera - to chyba najgorsza dla mnie czynność w kuchni i dlatego przeważnie korzystam ze sprawdzonego już wiele razy sera białego w wiaderku. Co mnie podkusiło tym razem ? Nie wiem, ale następny sernik znów
Smaczna Pyzagąsówka naga, Lepista nuda to dość pospolity jesienny grzyb chociaż czasami pojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. Zbieram go chętnie bo bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki
Smaczna Pyzazwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt. Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami ukryte było pomiędzy wieloma kartonami innych cytrusów. Ale wypatrzyłam i zdobyłam ! Są bardzo soczyste więc najlepiej nadają się na sok, ale pomyślałam
Smaczna Pyzasera białego - pół kostki masła - 3 jajka - 2 łyżki żelatyny - 1 szklanka mleka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 2 galaretki - 1 paczka okrągłych biszkoptów. Ser mielimy dwa razy, by miał gładszą konsystencję. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy 3 żółtka oraz zmielony ser. Podgrzewamy mleko i rozpuszczmy w nim żelatynę
Zainspirowana w kuchniwcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić
Zainspirowana w kuchniproszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia
Zainspirowana w kuchniszklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mielimy w maszynce. Do miski wkładamy ser oraz masę kajmakową, miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Nastęnie dodajemy stopniowo po jednym jajku
Zainspirowana w kuchnimasa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę. W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru
sama złodyczliście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy
Delicious Titbits