mielone - 47549 przepisów (strona:2625/3170)

Majówka 2014 177

Udało się wziąć wolne na 2 maja, więc mogłam cieszyć się całymi 4 dniami długiego weekendu. Mieli przyjechać przyjaciele, miało być zwiedzanie Roztocza, kajaki, grillowanie. Udało się na dwa pierwsze dni złapać dużo słońca i zrealizować większość planów. Resztę pozostawimy na później. Roztocze skrywa w sobie jeszcze wiele niespodzianek, nawet dla mnie, choć mieszkam tu od zawsze

Pasja Smaku
Ciasto z truskawkami 274

mnie nadal truskawkowo :)  choć to już ostatki :( Długo obiecany przepis na to pyszne ciasto, szczególnie dla tych wszystkich, którzy mieli okazję już go spróbować :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamusi. To właśnie ona mi i mojemu rodzeństwu robiła to pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię

Delicious Titbits
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 359

budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie w maszynce). Gdy będzie gładki dodajemy jajka i pokrojonego na mniejsze części banana – całość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy

Poezja smaku
DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA 287

jest tylko posiadanie fleczarki, a myślę, że większość maszynek ma ją w komplecie (moja miała). Gdy mamy pomocne dłonie, nie zajmie nam to więcej niż dwie godzinki, razem z mieleniem mięsa, a my przygotowujemy zawsze conajmniej z 1,5 porcji. Jej smak wynagrodzi nam ten czas z nawiązką. Idealna na Wielkanocne śniadanko ale także jako dodatek do żurku. Po sparzeniu

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 268

więcej masła. Ja przygotowuję od razu z litra śmietany. Dla porównania z 1 litra śmietanki 30% otrzymałam ok.330g masła, natomiast z 36% otrzymuję od 370-420g. Najlepiej gdybyśmy mieli śmietankę wiejską niepasteryzowaną, wówczas nie potrzebujemy jogurtu do zakwaszenia, ja niestety nie mam do takiej dostępu. Ale zakwaszając jogurtem śmietankę pasteryzowaną również nam się ukwasi. Smak masełka z ukwaszonej śmietanki

Smaczne Zdrowe
Baton wieprzowy gotowany 186

SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki 2 ząbki czosnku sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz czarny do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach. Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko - makowo i bakaliowo :) 235

garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę

Sajkofanka smaku
Serowa chatka z rodzynkami 432

Polewa margaryna 100 g cukier puder 2 łyżki mleko 3 łyżki kakao 2 łyżki herbatniki petitki 36 szt rodzynki 20 g Przygotowanie: Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao

Ala piecze i gotuje
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 447

jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty

Ala piecze i gotuje
Strucla makowa 334

klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w  500 ml wrzącej  wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30

Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 197

kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie.   Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn.  Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce.  Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka. Babeczki

Mia Cucina Sofieta
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 264

cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach.       Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Symfonia Smaków
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 336

łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego) 2 całe jaja Masa serowa 2 (dodatki do masy serowej 1) łyżka gorzkiego kakao łyżka masła orzechowego (użyłam domowego) kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę.  Dzielimy masę na 2 części, jedną

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 242

idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy Was, byście mieli na uwadze kolejkę po dokładkę! (: Zapraszamy! Składniki (na 4-5porcji): 1litr wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków

Symfonia Smaków
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 228

kawałeczki masło, zagniatamy w miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny.      Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej

sama złodycz