Post Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojerozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej
Słodkości i nie tylkoCiasteczka kruszymy na mniejsze kawałki, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Miksujemy ze sobą na gładką masę, którą przedkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg mielimy dwukrotnie. Dodajemy śmietanę, budyń i cukier, miksujemy ze sobą. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajka, które przelewamy do masy serowej. Chałwę rozdziubujemy widelcem (można też zmiksować, ale takie większe kawałeczki dają
sama złodyczniskich tonów po naprawdę piskliwe dźwięki, które świetnie sprawdzają się w utworach zespołu. Ich support był najdłuższy, trwał aż 1,5 godziny, zupełnie jak koncert, a spośród wszystkich mieli jak dotąd najlepsze zaplecze techniczne. Powiem szczerze, że po tylu atrakcjach, które dopiero prowadziły do głównej gwiazdy wieczoru, już byłam wykończona. Stłoczeni ludzie napierali z każdej strony. W oczekiwaniu na Metallicę
W kuchni Karmel-itkibyły czasy! Pani Maria z Panem Wiktorem świetnie organizowali nam czas, nie było mowy o nudzie, gdy wracaliśmy wieczorami do domu wszystkie dzieciaki padały na twarz, a nasi opiekunowie mieli spokój. :) Zawsze gdy chodziliśmy do lasu (a robiliśmy to na prawdę dość często), Pani Maria mówiła nam, żebyśmy wypatrywali kurki, bo jeśli znajdziemy ich odpowiednio dużo, to jutro gospodyni zrobi
Brzuszki Łakomczuszkiniż świeżo pieczone ciasto drożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki owoców (u mnie agrest
sama złodyczWybrałem się ostatnimi czasy z Misią do włoskiej knajpki. Moja Mała Żonka zamówiła polędwiczki wieprzowe (bardzo smaczne), ja natomiast miałem ochotę na jakiś makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron
Gotuj z Misiemtemat piersi. Zainspirowany komentarzem przy jednym z moich postów na fejsbuku postanowiłem zrobić roladki z indyka z szynką i śliwkami. Znaczy miały być z szynką parmeńską, ale w sklepie mieli tylko ogonówkę brandenburską;) Roladki i tak wyszły bardzo smaczne. Nawet małe szkodniki je doceniły. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie: Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze. Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać
Ze smakiem i z pasjąkażdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy i egzotyczne produkty znacząco potaniały, dzięki czemu co bogatsi mogli się najadać nimi do woli . Rozpoczęła
Przepisy AleksandryKwestia Smaku". Już kilka razy na moim blogu pisałam, że nie mieszkam w Polsce. Denerwuje mnie brak dobrego twarogu w polskich sklepach. Owszem można zakupić twaróg i go mielić (nie mam jak), można też kupić ser w wiaderku ... ale uwierzcie, że sernik na nim nie jest dobry...jak można nazywać 2 % ser, smakujący jak jogurt, twarogiem? Serniki robię więc
Przepisy Aleksandryskwarki na słodko?). Niesłusznie. Sama jem bardzo mało mięsa, ale takie ciacha pochłonęłabym setkami. A słyszeliście o boczku w czekoladzie? Mama wyciskała ciastka dzięki specjalnej nakładce na maszynkę do mielenia mięsa (można zastąpić ją zwykłymi foremkami do ciastek). Polecam ten przepis! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrykuchni bliskowschodniej i nadają potrawie smaku zbliżonego do średnio kwaśnej cytryny. Owoce sumaka zbiera się na chwilę przed ich dojrzeniem, a następnie suszy się je na słońcu i mieli na proszek lub troszkę grubiej (pierwsze zdjęcie). W różnych regionach sumak wykorzystuje się do innych potraw: w Iranie posypuje się nim ryż i grillowane mięso, Arabowie dekoruje
Przepisy Aleksandrywykształceniu, itd. Wszystko to powoduje, że jeszcze bardziej mnie te zeszyty zafascynowały. Najtrudniej zrozumieć jest przepisy z 1914 roku, najsmutniejsze są z okresu wojennego, gdzie widać, że ludzie mieli problemy ze zdobyciem pożywienia. Aktualnie posiadam kilka publikacji Andrzeja Fiedoruka i od każdej z nich bije pasja autora, jego elokwencja i wiedza. W "Kuchni lwowskiej" widać to szczególnie
Przepisy Aleksandrymój tygodniowy grafik. Podczas ostatniej wizyty zaopatrzyłam się w kilka rodzajów owoców i nie mogłam się zdecydować co z nich przygotować. Ostatnie upały spowodowały, że jedynym deserem, na jaki mieli ochotę moi najbliżsi był sernik na zimno. Nie miałam więc wyboru i zrobiłam sernik owocowy. Mnogość owoców w masie serowej wygląda jak piękny witraż. Mam nadzieję, że się Wam podoba
Przepisy Aleksandry