ciasto - 162155 przepisów (strona:2623/10811)

Bazlama- turecki chleb z patelni 243

wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka masła, stopionego     Przygotowanie:   Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut (w zimię można położyć miskę z ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).     Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.     Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik na piwie żurawinowym 231

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 3. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. 4. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników. 5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników. 6. Na koniec dodajemy żurawinę. 7. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pizza 126

Pizza to danie, które często gości na moim stole. Pyszna, sycąca, łatwa do wykonania, jednak dość czasochłonna. Najważniejsze jest ciasto. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę najlepiej piec na kamieniu w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 0) 2/3 szklanki mleka(...)szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli łyżeczka cukru szczypta oregano Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Sos pomidorowy: 300 g przecieru

Bullio
Drożdżówki a la Pizza 220

wersji na słodko. Takie wytrawne przekąski bardzo przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę przypomina w smaku pizzę. Jako sosu możecie więc użyć ulubionego sosu do pizzy lub po prostu ketchupu(...)jest właśnie typ przekąsek, które bardzo lubię przygotowywać, bo jest szybko, smacznie i prosto. Uwielbiam to rosnące ciasto drożdżowe i jego rozwałkowywanie. Później wystarczy posmarować sosem, zrolować i pociąć. Do przygotowania takich bułeczek można również użyć gotowego ciasta, ale zdecydowanie polecam Wam przygotowanie własnego, bez zbędnych dodatków. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu

rabarbarowo
Ciasto z dżemem wiśniowym 216

pracy. Na dodatek zimny, ale warto się pocieszać, że przed nami jeszcze 5 dni, a podobno już niedługo mają się u nas pojawić wyższe temperatury.  Dziś polecam pyszne Ciasto z dżemem wiśniowym, bezą i doskonałą masą. Polecam serdecznie wypróbować. Robi się go dłuższy czas, ale naprawdę warto(...)TRUDNOŚĆ: średnie     CZAS: powyżej 60 min          -PORCJE: 15  Ciasto z dżemem wiśniowym CIASTO: 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 5 łyżek cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao BEZA: 5 białek 20 dag cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA: 500 ml śmietany

Gotuję Testuję
Jogurtowy murzynek 179

Lubicie murzynka? Mam dla Was propozycję na murzynka jogurtowego, który łączy w sobie pyszny, kakaowy smak murzynka oraz delikatność i wilgotność ciasta jogurtowego. Ciasto to w zasadzie się nie starzeje. Po kilku dniach jest dokładnie tak samo miękkie i wilgotne, jak zaraz po ostudzeniu :) Składniki: 4 jajka 180 g jogurtu naturalnego 160 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej(...)czubate łyżeczki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 czubate łyżeczki cukru z wanilią 200 g cukru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka, jogurt i masło wyciągamy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę- keksówkę, o górnych wymiarach 12 cm x 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Do małej miski wsypujemy

Smak mojego domu
Bułki hamburgerowe 203

Lubię domowe fast foody, a hamburgerów nie robiłam chyba całe wieki. Zabrałam się więc tydzień temu, wyrobiłam ciasto, do którego szło roztopione masło, zostawiłam przy piecu i poszłam z dziećmi na spacer. Nie uwierzycie jak się zdziwiłam, jak wróciłam do domu, a tu ciasto nawet drgnęło... Myślę, co jest grane? Drożdże przecież dałam 😀Spróbowałam upiec, że w trakcie pieczenia choć(...)jakby rzucić w kogoś, to guz byłby na mur beton 😁 Nie mam pojęcia co poszło nie tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to metalowa miska, w którym ciasto miało "wyrosnąć". No nic, nieudane bułki dostały się kurkom, a ja upiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary

Kuchnia w czekoladzie
Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie 220

wiem jak Wy ale ja uwielbiam połączenie gruszek z czekoladą. A że potrzeba matką wynalazków postanowiłam przerobić mój ulbiony przepis na proste ciasto z owocami na ciasto czekoladowe z gruszkami. Chciałam mieć większe szanse że mi się uda, bo tamto zawsze mi wychodziło zarówno z rabarbarem, truskawkami jak i śliwkami. Teraz też wyszło pyszne, wilogtne. Składniki: 3 duże gruszki(...)cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Na koniec dodać jogurt i 2 łyżki nutelli. 3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wymiarach 26 ø cm. 4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika

Mama z miasta
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 165

kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, samo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i na nim położyć obciążenie np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie.  Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec

Calzonella.com
3 - KOLOROWE CIASTECZKA 191

łyżki maku 1 łyżka kakao 1 puszka masy kajmakowej np. waniliowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Pierwszą część ciasta zostawiamy, do drogiej(...)dodajemy mak, zaś do trzeciej dodajemy kakao.Każde ciasto wałkujemy i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 5 cm wykrawamy małe okrągłe ciasteczka. Układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasteczka składamy białe - kakaowe - makowe. Jako masę do sklejenia używamy masy kajmakowej. Boki ciasta obtaczamy w wiórkach

Ciastka - domowe słodkości
Karpatka 307

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :)  Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Skladniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli(...)szklanka maki pszennej  5 jaj Do zagotowanej wody, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.     Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo

Słodkości i nie tylko
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 186

drugi dzień w domu, ale nadal z niepokojem w sercu... Mam czas, gotuję i robię zdjęcia a także nadrabiam blogowe zaległości. Dzisiaj mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto. Podobno świąteczne ale wg mnie po prostu jedno z pyszniejszych ciast na każdą okazję.  Ciężkie, bakaliowe, pachnące cynamonem. Bardzo, bardzo długo świeże.  Przepis zachwycił mnie już przy pierwszym oglądaniu(...)książki  "Jamie Oliver. Świąteczne  przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly 162

Obłędnie pyszna tarta cytrynowa, lekka i odświeżająca, aksamitne wypełnienie kruchego ciasta w połączeniu z maślankowym kremem chantilly to deser godny mistrzów. Moje podniebienie nie tęskniło nigdy za "kwaśnymi słodkościami", aż do skosztowania jest tarty, koniecznie spróbujcie jej w swoim domu, a gwarantuję, że zaskarbicie sobie względy nawet najbardziej zagorzałych przeciwników "kwaśnych deserów".  Składniki  Czas przygotowania(...)Kruche ciasto 110 g schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 195 g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny Cytrynowe wypełnienie 2 żółtka 4 jajka 185 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka zielonej herbaty 250 ml soku z cytryny starta skórka z trzech cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru

Słodki Kompromis
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 150

bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie(...)marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia

Pink Envelope
Marokańskie ciastka migdałowe. 129

Nowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze(...)miodem. Pewnie dla wielu byłoby to za dużo szczęścia na raz, dlatego najlepiej degustować je w towarzystwie gorzkiego napoju. Przeciętny Marokańczyk wybrałby zieloną herbatę, ja pozostanę wierna kawie :) Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej 2 łyżki masła (miękkiego) sok z połowy pomarańczy szczypta soli 2-3 łyżki wody Nadzienie: 100 g mielonych migdałów sok z połowy pomarańczy 1 łyżka masła

zadanie-gotowanie