ciasto - 162155 przepisów (strona:2631/10811)

Murzynek 149

Jedno z najbardziej klasycznych ciast, którego korzenie sięgają czasów PRL-u, nadal cieszące się niesłabnącą popularnością. Przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Moja mama dostała go od znajomej z pracy pod koniec lat 80-tych. Ciasto jest pyszne, proste, zawsze się udaje i ma bardzo smaczną polewę, której resztki w dzieciństwie uwielbiałam wyjadać z garnuszka :) Ja wzbogaciłam murzynka(...)posiekane drobno orzechy włoskie i rodzynki, ale nie jest to konieczne. I tak będzie wyśmienity! :) Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (lub masła) 3/4 szklanki mleka 1 1/2 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) – w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego bakalie (opcjonalnie

MyCookBook.pl
Prawie piernik, czy pyszne ciasto piernikowe 142

Szybkie ciasto, którego nie da się zepsuć :) Dodatek porzeczek sprawia, że nie jest za słodkie, ale przez to bardziej wilgotne. Przyprawy korzenne czynią je aromatycznym. Ciasto idealne. Jeśli dodacie trochę miodu, to przestanie udawać piernik. Stanie się piernikiem. Smacznego! Prawie piernik, czy pyszne ciasto piernikowe Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki 400 g mąka 2 łyżeczka soda oczyszczona(...)Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy powoli suche składniki na przemian z częścią mleka. Ucieramy na gładką masę. Na koniec wmieszać słoiczek 100% owoców - porzeczka. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec 40-50 minut w 180 st. C - do suchego patyczka

Kucharzyca
Sernik cynamonowy 185

Musiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku  4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów(...)cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem   i piec 30 minut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy

Szczęśliwa kuchnia
Leniwa babka drożdżowa 193

Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D  Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :) To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy(...)ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej kolejności - nie mieszamy! Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce Tak wygląda ciasto po pierwszej godzinie... ... a tak po drugiej Trzecia godzina wygląda tak Po trzech godzinach dokładnie mieszamy ciasto łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką Nagrzewamy piecyk

Szczęśliwa kuchnia
Racuchy jak pączki, z jabłkami 218

każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje(...)robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie musimy przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda

mojewypiekiinietylko
Knedle z mięsem 142

zrumienioną na maśle bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka(...)mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były

MyCookBook.pl
placuszki na kwaśnym mleku z jabłkami bez drożdży 129

jajkiem i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką partiami nakładamy ciasto na patelnię, formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Tort gruszkowo kajmakowy. 203

zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.  Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy(...)tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli masa jest bardzo rzadka wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to aby masa była aksamitna i dobrze smarowna. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wrzątku.  Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 136

minor-bidi;} mąka pszenna   -50 dag drożdże -5 dag mleko -250ml cukier - 5 dag margaryna - 5 dag żółtka - 2 szt sól tłuszcz do formy jajko do posmarowania ciasta KRUSZONKA: mąka pszenna - 6 dag cukier - 6 dag margaryna - 6 dag cukier cynamon Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe(...)Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy

Camilla w kuchni
Sernik murzynek 188

Szybkość przygotowania i łatwość wykonania sprawia, że często do niego wracam. Nie trzeba wałkować, nie trzeba mrozić i ścierać na tarce - nic z tych rzeczy. Wystarczy rozsypać bardzo suche ciasto prosto na blaszkę. Niewątpliwy sukcesem tego ciasta jest oczywiści wiaderko dobrego sera. Przedostatnio miałam marki President i niestety bardzo się na nim zwiodłam. Sernik ze zdjęcia, jak widać(...)mega dobry, użyłam Serka Rodzinnego z Kalisza. A jakich serków z wiaderka Wy używacie? Jestem bardzo ciekawa, więc piszcie, które godne są polecenia.          ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek  2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 2 budynie śmietankowe

Jadło i czytadło
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 160

Citta Alta. Ja to konQbek- zobaczył, stwierdził, że on musi, i kiedy wracaliśmy do naszego mieszkanka nie było mowy o innym scenariuszu. Tak w naszym plecaku znalazł się kawałek ciasta, w którym kusiły warstwy mięsa, sera i warzyw. Zjedliśmy go wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować(...)sera żółtego o raczej delikatnym smaku (u nas Edamski) 1 łyżka oliwy + niewielka ilość do natłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy

les mirabelles
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 193

Kolejna odsłona nadziewanych faworków, tym razem w słodkiej wersji. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku. Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni(...)dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 137

SKŁADNIKI: Ciasto 150ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka 7 g suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy(...)tarta do podsypania    PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewam ciepłą wodę i mleko, dodaję suche drożdże. Mieszam dokładnie dodaję szczypte cukru i mąkę. Na koniec dodaję przyprawy. Zagniatam ciasto i odstawiam na ok 20min. Międzyczasie przygotowuję mięso. Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Smażę dodaję pokrojono drobno por. Doprawiam. Pieczarki myję i kroję w kostkę lub plastry

Gotowanie Patki
Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 167

zaczęłam przeglądać internety w poszukiwaniu inspiracji nagle tych pomysłów zrodziło się kilka i tak powstał mi torcik urodzinowy czekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :)  Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego(...)suche składniki. Jajko mieszamy z olejem i mlekiem, a następnie dodajemy do suchych składników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż pozbędziemy się grudek, dodajemy wrzątek i znów mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (23 cm) pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu będzie przypominać kopczyk, możecie odciąć górkę jeśli chcecie mieć idealne

Cynamonowe szczęście
kruche różyczki z powidłami 181

kształcie różyczek z powidłami.  Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako słodka przekąska.  Zaczynamy Składniki Ciasto  -3/4 szkl maki pszennej -3/4 szkl maki krupczatki -125g margaryny -125g masła -4 zółtka -2 łyżki cukru pudru -3 łyzki śmietany 18% -1 łyżeczka proszku(...)pieczenia -1 opakowanie cukru waniliowego (około 1 łyżka) Dodatkowo - geste powidła śliwkowe lub marmolada-może być różana, wieloowocowa. -cukier puder do posypania ciasteczek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło, margaryna, jajka, śmietana mają być zimne-prosto z lodówki.  Ciasto dajemy do woreczka i chowamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku