zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam(...)miksera przelewamy mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie
kruche babeczkiśrodku. Wilgotne, słodkie, bardzo świąteczne! Coś dla tych, co nigdy nie mają na nic czasu... robi się je w 30 minut ;). Składniki: (na 12 sztuk) Ciasto: 70 g masła 3 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g) 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 2 małych pomarańczy 3/4 szkl(...)wyciśniętego soku z pomarańczy 1/3 szkl mleka Dodatkowo: 12 łyżeczek dżemu pomarańczowego 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1-2 łyżeczki naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło roztopić w garnuszku dodając pod koniec kakao. Odstawić do wystudzenia na kuchennym blacie. Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniełyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego(...)ciasta. Mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron. 4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek
Tradycyjna kuchnia Kasioliwek) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki lub świeżo dokarmionego, bez chłodzenia) dodatkowo: trochę mąki do podsypania blatu Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto (wyręcza mnie w tym hak miksera). Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiam w misie przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce, na ok.2-3h(...)Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką, dzielę na 8-10 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik nagrzewam do 250*C, wstawiam wyrośnięte bułki, temperaturę zmniejszam
Smaczne Zdrowemyśląc, że każdy będzie coś przyrządzał używając Ramy do smażenia ja pomyślałam, że może będę jedyna, która wykorzysta Ramę w inny sposób czyli dodając ją do ciasta na chleb właśnie. Rama smak maślany nadaje się do smażenia jak i gotowania. Okazuje się, że także do pieczenia. Składa się z olejów roślinnych : rzepakowego i słonecznikowego. Może jednak ktoś też wpadnie(...)jednym połączeniu zgrały się idealnie. składniki na 2 małe chlebki ( czyli około 4 osoby ) zaczyn : 200 g mąki pszennej typ 500 200 g letniej wody 1 szczypta drożdży instant ciasto właściwe : 200 g mąki pszennej typ 500 + do oprószenia i podsypania 100 g letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 szczypty cukru 4 łyżki Rama smaż jak szef kuchni
Ewa w kuchniWigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego słodka papryka(...)lubczyk i liść laurowy, sól, pieprz Przygotowanie: 1. przygotuj ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; wodę dodawaj stopniowo, nie od razu; odstaw ciasto na 15 minut; 2. przygotuj farsz: opłucz grzyby i namocz w ciepłej wodzie; następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno; obraną cebulę drobno
Zasmakuj KuchniSkładniki ciasto 2 jajka 90g mąki 90g cukru pudru krem 250g mascarpone 250 ml śmietanki 100g cukru pudru syrop: 100ml wody 50g cukru pudru 1 łyżeczka rumu orzechy ,lub migdały do posypki polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mascarpone Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. .Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem przez 4-5 minut mikserem. Ubić(...)białek ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych żółtek przesiać mąkę ,dodać piane i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kręgi i rozprowadzić ciasto w każdy. Piec około 15 -20 minut do zarumienienia wierzchu. Ostudzone wyjąć za pomocą noża. Koła oczyścić - zostaną ponownie użyte. Krem: Ubić śmietanę na sztywno dodając cukier. Rozmieszać mascarpone, następnie
w mojej kuchnikulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie(...)przyprawy do piernika Wykonanie: • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy
To co kochamcienkie. Koniecznie musicie dzisiaj zjeść pizzę! Ale nie dzwońcie do pizzerii tylko zróbcie sami. Sekret tkwi w chrupiącym i delikatnym cieście. A więc smacznego świętowania! Składnki: • 500 g mąki pszennej • 25 g drożdży • 1/3 szklanki ciepłego mleka • 1 łyżeczka cukru • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka soli • 1/2 szklanki ciepłej wody Sos pomidorowy • 1 puszka pomidorów(...)ciepłym mlekiem, odstawić na kilka minut aby sfermentowały. • Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą, olejem i drożdżami. Dolać ciepłą wodę. • Zagnieść ciasto, aż będzie sie gładko odklejać od ręki. W razie potrzeby dolać wodę lub dosypać mąkę. • Ciasto przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
To co kochamBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru(...)szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów. • Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty. • Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami
To co kochamprzepis dostałam od mamy Sławka, która robi obłędne szarlotki. W okrągłej tortownicy prezentują się jak torcik jabłkowy. Ciasto jest bardzo kruche, jabłka aromatyczne, a beza rozpływa się w ustach. Składniki: Kruche ciasto • 1,5 szklanki mąki pszennej • 0,5 szklanki cukru • 3 żółtka • 125 g masła • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka(...)szara reneta, antonówka, boskop • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru • 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana • 3 białka • 1/2 szklanki cukru • 3 biszkopciki, ewentualnie posiekane orzechy Wykonanie: Ciasto kruche • Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem. • Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem i następnie zagnieść ciasto
To co kochamTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli(...)plastry szynki konserwowej lub innej • 2-3 pieczarki • 3-4 pomidorki koktajlowe • zioła prowansalskie • 1 łyżka parmezanu Wykonanie: • Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. • Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. • Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. • Posypać ziołami
To co kocham