ciasto - 163312 przepisów (strona:2630/10888)

Kaszak czekoladowy 584

Kaszak czekoladowy to ciasto na zimno przełożone herbatnikami i ugotowaną kaszą manną. Całość udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Kaszak idealnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, ponieważ herbatniki zmiękną. Ciasto kaszak to smak mojego dzieciństwa :) Jestem pewna, że nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem poniższego ciasta.  Składniki na blachę 30 cm x 20-25 cm: 1 l mleka(...)międzyczasie formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami (np. 4 rządki po 4 herbatniki). Wylać gorącą masę z rondelka i na samym wierzchu ułożyć herbatniki (tak sam jak na spodzie). Ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą czekoladową* i udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie.  *przygotowanie polewy czekoladowej - do rondelka wlać zimną śmietanę. Zagotować

Ugotować
Jak sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia (np.pączków, faworków) jest już rozgrzany. 738

Sposób 2    G dy nie mamy pod ręką kawałka ziemniaka, możemy wrzucić do tłuszczu kawałek ( małą kuleczkę ) surowego ciasta drożdżowego lub kruchego. Jeśli zaraz po wrzuceniu ciasto zaczyna się smażyć, pojawiają się obok ciasta bąbelki, a ciasto wypływa na powierzchnię to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco rozgrzany. Jeśli po wrzuceniu ciasta nic się nie dzieje, a ciasto

Przepisy i porady kulinarne
karnawałowe chruścikowe serduszka 488

cukru pudru 50 g masła 80 ml wytrawnego wina, białego 2 żółtka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 60 min. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dużą foremką serduszka oraz w środku każdego mniejsze serduszko przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
FAWORKI, CHRUST 211

olej, smalec) Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę . 2. Dodajemy do niej żółtka, śmietanę, cukier i sol, ocet lub spirytus. 3. Wyrabiamy cisto (cisto ma mieć konsystencje tak jak ciasto na makaron). 4. Przekładamy nasze ciasto na stolnice i zaczynamy je napowietrzać, czyli uderzamy go walkiem do ciasta. Im dłużej będziemy bić tym więcej będziemy mieli pęcherzyków w środku(...)uderzamy). Czytałam, ze napowietrzyć można także przez przepuszczenie ciasta przez maszynkę do mielenia mięsa , no przyznam się, ze nie próbowałam tego sposobu więc nie wiem czy on działa. 5. Gdy nasze ciasto już ma ładne pęcherzyki w środku odcinamy od niego kawałek i zaczynamy go bardzo cienko wałkować. 6. Rozwałkowane ciasto kroimy za pomocą noża lub radełka na paski

Kulinarnie z Polką na Kresach
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets 193

Karnawał w pełni, przedstawiam więc przepis na tuczące słodkości. Małe, puszyste pączki z jagodami, podane z cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Mini pączki z jagodami(...)łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli są mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie

karmelowy
Faworki kokardki 184

szczypta soli 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko,  aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty

Niezły Młynek
pączki z jabłkami i rodzynkami 139

oraz alkoholem i dodajemy do rozczynu. Dodajemy mękę, sól i wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jedną łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki ściągamy ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem możemy oprószyć

Domowy Smak Jedzenia
Precle i ślimaczki z żółtym serem i salami. 210

wynalazła w necie filmik z preclami nadziewanymi  serem żółtym  i salami, przyszedł i mówi zrobisz mamo :) no i bądź tu  człowieku mądry z jakiego to ciasta bo nie pisało  no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku(...)mieć konsystencję gęstej śmietany.   Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, olej i jajka, wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją  objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na  stolnicę ja używam sylikonową i nie podsypuję już mąką.Rozwałkować ciasto na około 3 mm, wycinać długie paski o szerokości 6 cm, na każdy pasek wzdłuż nałożyć starty

Sama słodycz i szczypta chili
lany chrust 208

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy stopniowo mleko oraz mąkę i spirytus. W osobnym naczyniu ubijamy białka z sola na sztywno. Dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lejemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, tworząc różne zawijasy. Smażymy na złoty kolor

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek bananowo-cukiniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.110 202

jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie wyszło tak jak trzeba. Może banany były za duże, albo cukinia zbyt soczysta, nie wiem... Wygląda jak zakalec ale smakuje wspaniale! dzieci się zajadały, ja również, i znajomi z pracy. Czyli potwierdza się porzekadło(...)masłem. Delikatnie łączymy z mąką wymieszana z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami. Wsypujemy orzechy i łączymy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąka lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy formę do pieca na ok 40-50 minut. Patyczek powinien być suchy po wbiciu w ciasto. Przed wyjęciem z formy ciasto studzimy. Mieszamy składniki polewy i rozsmarowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Francuska tarta z jabłkami 215

dodawanie compote jako bazę pod jabłka w tarcie, z czym nie spotkałam się wcześniej. Nadaje on wspaniałego posmaku i delikatności temu wypiekowi. Składniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu  (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie(...)jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Na blacie wyłożyć wymieszaną mąkę z cukrem. Dodać zimne masło i posiekać razem nożem. Następnie dodać jajko i wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 30 minut. Mus: Do garnka włożyć pokrojone drobno

Smakuj życie!
Bułeczki a'la Pizza na wiele sposobów 280

postanowiłam go wykorzystać do bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy 14 cm) 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)dokładnie plasterków salami, połówek plasterków pomidora itp, bo nie wiem na ile wam braknie z pozostałego farszu do papryki. Równie dobrze jak będziecie wycinać mniejsze koła albo rozwałkujecie ciasto na grubsze to wyjdzie 6 bułek a nie 10  :) . Poza tym farsz jest dowolny, równie dobrze można dodać oliwki zamiast ogórka kiszonego, ja byłam w sytuacji kryzysowej bo zostało ciasto

Piekielna Kuchnia Pati
Tarta sezamowa z lemon curd 194

znowu na słodko, mianowicie już dawno chciałem zrobić coś z tym cudownym kremem Lemon Curd. Znalazłem przepis na krem do zapieczenia, więc połączyłem go z tartą bo uwielbiam kruche ciasto, a ponieważ kupiłem wczoraj sezam do całkowicie czego innego, to dodałem go do ciasta. Wyszła jedna z tych pyszniejszych rzeczy jakie udało mi się wykombinować w życiu. Na spód(...)sezamu 1 białko 150g kostki zimnego masła 1 szklanka cukru Mąkę i sezam mieszamy razem dodajemy cukier i pokrojone masło, kroimy wszystko w misce nożem, dodajemy białko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem

Kuba Gotuje
Ciastka z ciasta francuskiego 178

Łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Takie ciastka świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach. Przed pieczeniem

Smaczne Potrawy
bułeczki warkocze z makiem 174

smalcu 1/2 – 1 łyżeczka soli wykonanie: Mąkę przesiewany do dużej miski, dodajemy drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopiony smalec, letnią wodę oraz mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe części (lub więcej) a następnie każdą na 3 części. Każdy kawałek rolujemy

Domowy Smak Jedzenia