zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek(...)farszu dodajemy natkę pietruszki w ilości jakiej lubimy i dokładnie mieszamy farsz, następnie formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Z mąki, ciepłej wody i rozpuszczonego masła przygotowujemy elastyczne ciasto. Najlepiej zagnieść hakiem robota, a po wyrobieniu odstawiamy na ok. 20 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy duże krążki ok. 8 cm. Na środek ciasta układamy kulkę mięsną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlentilki, orzeszki wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oraz sodą. Miksujemy, ciasto wyjdzie bardzo gęste. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na ok. 5 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy. Odrywamy po kawałeczku. Formujemy kuleczki, spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Domowy Smak JedzeniaNigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam(...)połączenia składników, a następnie przelewamy do tortownicy (moja 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 - 90- minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone (patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy, nieoblepiony). Przed podaniem możecie posypać ciasto cukrem pudrem
Czary - gary w kuchniPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej wody nadzienie 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudu cukier puder do posypania ciastek przepis Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo
Smakowite DaniaIdealna do kawy, herbaty, na przyjęcie lub od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego – pyszna babka z kokosem. To jedno z ciast, które zawsze się udaje i smakuje. Dodatek kokosa powoduje, że babka z każdym dniem staje się coraz bardziej wilgotna. Jeśli nie zjecie ciasta od razu, to polecam je przechowywać pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. Zapraszam(...)misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już
Słodkie okruszkiodstawiamy do wystygnięcia. Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zioła drobno siekamy. Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy i posypujemy(...)ciasta dodajemy posiekane zioła i ponownie zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy część wielkości mandarynki, które rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Pozostałe ciasto formujemy w podłużny chleb i układamy w foremce. Chleb smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na wierzchu układamy wycięte ciasteczka, które
La grande e la piccola cuocamiejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić(...)gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody - gdyby ciasto było zbyt zwarte . Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą
Grunt to przepis!Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem(...)wrzucić do niej jabłka ale nie gotować dalej wody. Jabłka muszą moczyc się tak długo aż staną sie miękkie, elastyczne. Gotowe jabłka odcedzić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozkroić na paski, posmarować dżemem, posypać cynamonem ( ja tego nie robię, ponieważ nie wszyscy moi domownicy lubią cynamon). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała
Zrób to smacznieCiasto bananowe z masłem orzechowym to wariacja na temat chlebka bananowego w wersji fistaszkowej. Dodatek sporej ilości masła orzechowego sprawia, że ciasto jest mniej słodkie i bardziej wytrawne, a smak fistaszków jest dość mocno wyczuwalny. Możecie regulować słodkość tego wypieku, dodając nieco więcej lub mniej miodu, ale im słodszy efekt końcowy, tym mniej wyczuwalne staje się masło orzechowe. Przepis można(...)wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto bananowe z masłem orzechowym Składniki: 300g mąki pszennej 350g bananów (3-4 sztuki w zależności od wielkości) 200g masła orzechowego 40g masła 2 jajka 1 łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić
Smakołyki BerenikiSkładniki – porcja dla czterech osób: Ciasto: 30 gram drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, 1 kg mąki, 2/3 szklanki oleju, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jajko. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 150 gram startego sera żółtego(...)mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i ser. Krok 5 Jeszcze raz zagniatamy ciasto, aby je odgazować. Dzielimy je na 6 części. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła miseczką o średnicy 15 cm. Krok 6 Na ciasto
Coś bym zjadłaBardzo szybkie, zawsze udane ciasto. Jest to przepis który mam już od ponad 20 lat. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę wrzucić do garnuszka i podgrzewać. Masło musi się rozpuścić, wymieszać na gładką masę. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jak już masa jest chłodna dodać żółtka, jajko, wymieszać za pomocą miksera. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Białka(...)wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę rozłożyć masę kokosową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 45 minut. Blaszka o wymiarach 35 cm x 25 cm Ciasto ostudzić i polać lukrem
Kuchnia PokoleńRewelacyjny pomysł na zwykłe pałki z kurczaka. Jak spróbowałam tego dania, byłam mocno zaskoczona, że jest takie pyszne… co tam pyszne, ono jest przepyszne! Kurczak
moj przepis naprzerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 ° do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć z blaszki i przekroić wzdłuż na 2 części. Galaretkę razem(...)żelatyną rozpuścić w szklance wrzątku (250ml), wystudzić. Do miski przełożyć dżem, dodać tężącą galaretkę, wymieszać. Wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą masę położyć drugi kawałek ciasta. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Masę śmietanową wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia
magiczna kuchnia KasiPodstawą udanej pizzy jest ciasto, wyrośnięte i przygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół i świeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki(...)niemal zawsze mam. Czarne oliwki to moja wielka miłość, za to zielonych nie lubię. A jak jest z Waszymi ulubionymi włoskimi smakami? Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Składniki: ciasto na pizzę, przepis sos do pizzy domowej roboty, przepis 2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeża bazylia sól
Moja smaczna kuchniaPięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :) Marysieńka Składniki na biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Tagebuch po polsku