ciasto - 162907 przepisów (strona:2643/10861)

Chleb pszenno-żytni 155

pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień(...)wcześniej) 360 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g wody 2 łyżki zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g mąki pszennej chlebowej 850 (ja dałam 200 gr mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej) 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię

Mieszam w Garnku
Serowa tarta z figami 150

wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój tata uważa, że to inna wersja pizzy, odpowiednia dla niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :) Składniki:  ciasto 200 g maki(...)mozzarelli 100 g sera Camembert 3 jajka 60 ml śmietany 30% peczek szczypiorku 4 świeże figi lub suszone świeżo zmielony pieprz i sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5h. Następnie formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy placek, tak aby wyłożyć ładnie spół

Niezły Młynek
CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI 181

Wiem wiem , uwielbiacie ciasta jogurtowe! Dziś mam dla Was przepis na kolejne jogurtowe – tak samo łatwe i szybkie jak jego poprzednicy. Puszyste ucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało(...)szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 45-50 minut, studzimy. Wystudzone polewamy roztopioną, białą czekoladą i obficie posypujemy podprażonymi bakaliami. Smacznego

Ostra na Słodko
Donaty (donuts) z piekarnika 151

ciastek, czyli donutów. Te tradycyjne smaży się w głębokim tłuszczu, ja swoje natomiast upiekłam w piekarniku. Donaty (donuts) z piekarnika Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na 20 sztuk Składniki Ciasto: 25 g świeżych drożdży 240 g wody 3 żółtka 600 g mąki pszennej 55 g roztopionego masła Dodatkowo: 50 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru Wykonanie(...)miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę i przez chwilę wyrabiamy. Dodajemy masło i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, miskę smarujemy oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy ciasto wykładając

Kulinarne przygody Gatity
DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z GRUSZKAMI. WANILIOWO- CZEKOLADOWE 202

zaskakuje i bardzo bym chciała żeby tych złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają(...)razem też takie proponuje wilgotne ciasto, z ziarenkami prawdziwej wanilii i hiszpańskiej czekolady. Do tego nasze polskie gruszki, słodziutkie i aromatyczne. Ciasto jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Można zrobić rano, a na popołudniową kawkę już będzie do jedzenia! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g masła - 3 jajka - 120 ml mleka - 260 g mąki pszennej - 170 g cukru - 2,5 łyżeczki

SMYKWKUCHNI
Ucierany jogurtowiec z jabłkami. 185

Takie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie. Świetnie komponują się z różnymi owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami .  A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki : 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g(...)wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem . W drugiej połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych . Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać pokroić na ósemki .  Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.) Poukładać cząstki jabłek.   Piec

Malinowa Kawiarenka
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 233

dzień. Posiadanie sokowirówki sprawia, że możemy sobie pozwolić na pyzy kilka razy w roku. W dwie osoby idzie łatwiej i szybciej :) Poniżej podaję proporcje (choć trudno to nazwać proporcjami - ciasto na pyzy zazwyczaj jest robieniem "na oko") dla wykarmienia typowej rodziny, bo u nas ciasta robi się tyle, ile zajmuje dawna metalowa miednica. Może niektórzy z Was kojarzą... Zdjęcia przedstawiają(...)ziemniaki i surową pulpę. Na dnie pojemnika, do którego wlewała się woda z ziemniaków, zaczyna się gromadzić skrobia. Zlać wodę znad tego białego osadu. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać skrobię, która powstała po przepuszczeniu ziemniaków przez sokowirówkę. Jej ilość jest zależna od gęstości ciasta. Posolić (około łyżki soli) i wyrobić ciasto. Będzie się kleiło

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z burakiem i "Łatwopalni" 183

lepszej sprawności. Sposób wykonania mocno zmieniłam i dostosowałam do swoich warunków. Oryginalny przepis znajdziecie w książce Emmanuela Hadjiandreou "How to Make Bread". A tutaj możecie zobaczyć jego sposób zagniatania ciasta chlebowego. Składniki : 360 g mąki pszennej 3 łyżki siemienia lnianego (dałam złociste; tego dodatku nie ma w oryginalnym przepisie) łyżeczka soli 160 g startych buraków (tarłam na tarce o grubych(...)zakwas, oliwę i wodę.  Do mokrych składników dodać suche i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte buraki oraz siemię lniane i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Potem zagniatać ciasto (ja to robiłam drewnianą łyżką) przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. W ten sposób buraki wmieszają się w ciasto. Przykryć miskę z ciastem

Weekendy w domu i ogrodzie
Oliwki w cieście francuskim 208

Dzisiaj to bardziej pomysł na przekąskę, niż przepis. Kupujemy wszystko gotowe, a cały szkopuł tkwi w tym, żeby te małe oliweczki fantazyjnie pozawijać w ciasto ;)                                  Zapewniam(...)trudnego i zachęcam, bo fajnie wygląda ;)   Składniki: oliwki ciasto francuskie Ciasto dzielimy na cienkie paseczki. Na każdy "szaszłyk" będziemy potrzebować dwóch pasków ciasta (albo jednego długiego), które łączymy nad pierwszą oliwką. Następnie zawijamy ciasto na krzyż, tak żeby otulało oliwki. Ilość oliwek zależy od Was. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Na patyczki do szaszłyków proponuję nabijać dopiero

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenny razowy z ziarnami 174

mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g mieszanych ziaren, 10 g soli, 300 ml letniej wody), dodać zaczyn i wymieszać.  Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja wyrabiam ciasto początkowo w misce, później na stolnicy, ale jeżeli nie macie żadnego z powyższych, to można w tym celu wykorzystać blat kuchenny. Jeżeli(...)ciasto będzie się nadmiernie kleić, to delikatnie podsypywać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek. Blachę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką, przełożyć chleb, przykryć go ręcznikiem kuchennym i zostawić

Passions hobbies life
puchowe ciasto z agrestem 277

Lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem.... agrestu! Jeśli przypadkiem macie w swojej spiżarce słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:(  Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe(...)pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Tak samo upiec drugi biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć.  Agrest przełożyć razem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym 152

końcu miłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :) Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka 1 mała cebula(...)czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać

Czerwień i błękit
Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami 177

miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie(...)dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywać mąki bezpośrednio do ciasta, ale posypywać nią ręce w trakcie wyrabiania. Gdy ciasto uformujemy w jedną kulę, obsypujemy delikatnie dłonią ręce i tworzymy z niego gruby wałek z którego urywamy 6 w miarę równych porcji ciasta. Tworzymy w dłoniach bułeczki. Bułeczki układamy obok siebie (około cm odstępy) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy

Słodkie okruszki
czekoladowa babeczka z płynącym środkiem 311

miksujemy. Następnie dodajemy ciepłą roztopioną czekoladę z masłem oraz likier. Miksujemy do połączenia się składników. Kokilki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych 3 foremek przelewamy ciasto (3/4 wysokości). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210st. C przez ok. 8 -10 min. (czas pieczenia zależy od piekarnia, ciasto powinno być podpieczone z wierzchu i po bokach). Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki do hot-dogów 220

pory wypróbowałem.  Bułeczki z tego przepisu wyszły wyjątkowo smaczne, pięknie wyrosły, są chrupiące i puszyste. Będę musiał częściej brać udział w tej akcji. Przepis trochę zmodyfikowałem: - zrobiłem ciasto z mniejszej ilości składników, na 7 bułek - zamiast świeżych drożdży użyłem suszonych, nie robiłem więc zaczynu - nie miałem masła, więc użyłem zamiast niego margarynę Ciasto 1 szklanka mleka 36 g masła(...)miski wsypać mąkę, cukier, sól i suche drożdże, wbić jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać ciepłe mleko z masłem i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta (hakami). Ciasto wyrabiać mikserem ok. 15 minut z przerwami, aż będzie miękkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto podzielić na 7 w miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Żeby były

Przepisy na domowy ser i chleb