ciasto - 162907 przepisów (strona:2646/10861)

Chleb z ryżem 156

ugotowanego białego ryżu ok. 2 50 ml ciepłej wo dy Ugotować ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę(...)instrukcją na opakowaniu, rozetnij woreczek i odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól i drożdże. Dodaj wystudzony ryż. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Zagniataj jeszcze przez 5 minut, po czym wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Pączki bez Smażenia z Piekarnika 1362

marmolada do nadzienia cukier puder do posypania gotowych pączków Link do filmu z przygotowania: Pączki bez smażenia z piekarnika https://www.youtube.com/watch?v=US5YbEB1PYo Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam dłonią tak aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto w misce nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut w chłodne miejsce aby odpoczęło(...)minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów - aby łatwiej ciasto było rozwałkować wałek smaruję mąką i podsypuję blat mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy około 8 centymetrów (foremką lub szklanką). Na każdy krążek ciasta nakładam odrobinę dżemu i zlepiam jak sakiewkę tworząc kulkę i układam na blasze wyłożonej papierem

Uwaga Babcia Gotuje
Makowiec z jabłkami 157

Składniki na ciasto mąka pszenna, 250g masło, 125g cukier, 120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto(...)łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę

Gotowanie moimi oczami
Pizza misz masz... 137

Dzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy a następnie ugniatamy kilka minut ciasto. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pomidory obieramy ze skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 203

sosu "pól na pół" od  Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również

Apetyczna babeczka
Chałka 213

warto zatroszczyć się o pyszności na sobotni poranek. Może własnoręcznie zapleciona chałka?  Składniki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka Ciasto na chałkę: 450 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 1 jajko + 1 do posmarowania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka: 60 g mąki(...)ciepłym miejscu. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, a zaczyn zwiększyć swoją objętość. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak), aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Smakowity Blog Kulinarny
Pączki 159

choć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej

MyCookBook.pl
ciasteczka owsiane a la digestive 189

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli opcjonalnie: czekolada rozpuszczona do polania wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Grissini – paluszki chlebowe 181

paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki pachnące naszymi ulubionymi przyprawami. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki A. Manning „Wypieki”, którą(...)dodajemy cukier i po wymieszaniu dodajemy drożdże. Odstawiamy na 5-6 minut, do spienienia. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto – ma być gładkie i elastyczne. Na dno miski wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach naczynia. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Trzeci talerz
Pączki pieczone 316

odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn, dodać jajka, miękkie masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto, nie lepiące się do ręki, gdy się będzie lepiło, podsypujemy mąką. Gdy wyrobimy ciasto, miskę smarujemy trochę olejem, wkładamy ciasto i odstawiamy na około godzinę, w ciepłe miejsce, do podwojenia(...)wielkości. Gotowe ciasto dzielimy na 16 równych części. Dłońmi rozpłaszczyć każdą porcję ciasta i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić dokładnie brzegi a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą porcji ciasta. Papilotki z pączkami układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki

Piekę, bo lubię
Najprostsze pieczywo - chlebki czapati 223

łyżeczki soli, - 300 ml zimnej wody, - ew. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego. Wykonanie: Jeśli używamy robota wystarczy wsypać wszystkie składniki do misy i wyrobić na gładkie nie klejące się ciasto, ew. podsypując mąką. Ręcznie trwa to trochę dłużej, najpierw musimy wymieszać suche składniki, dodać wody, wyrobić elastyczne ciasto, gdy potrzeba podsypując odrobiną mąki (ja używałam mąki prosto z młyna, może się(...)okazać, że taka ze sklepu zachowa się inaczej i będzie potrzeba więcej wody, lub mąki, musicie to wyczuć). Ciasto ma być na tyle elastyczne, że po zrobieniu w kulce palcem dziurki, ciasto będzie się podnosiło. Odkrawamy z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej lub mniejsze, podsypujemy blat lub stolnicę mąką, placki wałkujemy na ok 2 mm. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką

Co na wege obiad?
mini pączki z serem 385

oprószenia wykonanie: Do miski przekładamy ser, cukier, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy oraz alkohol i mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z dżemem malinowym-odrywane 177

Czasem są takie chwile, że nie ma czasu ani chęci na stanie przy garach itp..ale czasem są też takie chwile , że nawet późnym wieczorem zaczynam np.zagniatać ciasto i potem piec pyszne bułeczki...tak było i tym razem...Dzięki uprzejmości Młynomag dostałam spory zapas różnych mąk..do tej pory nie miałam do czynienia z mąką tejże firmy, więc(...)razu zakasałam rękawy i zagniotłam ciasto drożdżowe..zrobiłam bułeczki drożdżowe z mąki tortowej, w sumie wg producenta lepiej do wypieków nadaje się mąka luksusowa [ jeszcze przyjdzie czas na wypieki i z tej mąki]..Ciasto pięknie się zagniatało, było elastyczne, a bułeczki po upieczeniu bardzo puszyste i smaczne. 8 g suchych drożdży 370 g mąki tortowej  Młynomag 1/2 szkl. mleka

Moje domowe kucharzenie
Faworki z piekarnika 143

Składniki: 200 g mąki pszennej 90 g śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka  domowego cukru waniliowego cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na blat i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie ciasto napowietrzamy, czyli uderzamy wałkiem do ciasta przez kilka minut. Dzięki temu na faworkach w trakcie pieczenia pojawią się bąbelki i będą(...)bardziej chrupiące. Ciasto dokładamy na 15 minut. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
drożdżowe rożki 507

sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego wykonanie: Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem oraz solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy jajko oraz ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 równe części a jeżeli

Domowy Smak Jedzenia