ciasto - 162907 przepisów (strona:2642/10861)

Pijak-Cycki Murzynki 466

Nazwy choć śmieszne to ciasto przepyszne no i nie dla dzieci gdyż zawiera alkohol;) BISZKOPT: 4 jajka 8 łyżek cukru kryształu 1 cukier wanilinowy 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek oleju Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kryształ i cukier wanilinowy i miksujemy, aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy żółtka chwilę miksujemy. Na koniec(...)proszkiem i mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki  wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy.  CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści

Moje Słodkie Piekiełko
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 127

mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem(...)równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).  Układamy str. sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk. Bułki Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 - 40 min. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Chleb 100% żytni na zakwasie 179

ZACZYN: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g mąki żytniej typ 720 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu) 200 ml letniej wody CIASTO WŁAŚCIWE: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki soli około 300-320 ml letniej wody WYKONANIE: Składniki zaczynu umieścić w plastikowej misce, wymieszać drewnianą łyżką, dość szczelnie przykryć(...)olejem i obsypać otrębami. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i mieszając drewnianą łyżką, dolewać stopniowo letnią wodę. Mieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste, na tyle aby ciężko odklejało się od łyżki. Przełożyć je do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię,przykryć torebką foliową (tą, która już przydała się nam do okrycia

Kuchenne zapiski Edyty
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 176

małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się(...)jakiejkolwiek wytrawnej tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, listki tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki

les mirabelles
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 389

ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli, czosnek granulowany oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może(...)powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka

Grunt to przepis!
Musztardowe kąski/nuggetsy z kurczaka 209

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i prosta propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad.   Tak przygotowany kurczak doskonale pasuje do pieczywa, frytek, różnych sałatek i sosów. Musztardowe ciasto idealnie komponuje się z soczystym mięsem.   (2 porcje) 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, duża) (*) przyprawa do kurczaka lub gyrosu Ciasto: 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka musztardy sarepskiej/kremskiej(...)Develey ) 1 ząbek czosnku sól (lub sos sojowy), pieprz Dodatkowo: olej Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Przygotować ciasto. Jajko utrzeć z mąką, szczyptą pieprzu i soli (lub kilkoma kroplami sosu sojowego). Dodać musztardę i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Kurczaka obtoczyć w cieście (każdy kawałek powinien być

Di gotuje
Ptysie z pastą szynkową 186

ptysie na słono a moje zauroczenie nimi trwa do dziś. :-) Pasta szynkowa pojawia się tu również nie pierwszy raz (i zapewniam, że nie ostatni) a w połączeniu z ptysiowym ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Pasta: 250g wędzonej szynki(...)łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy

Szefowa kuchni
Ciasto kinder country. Ciasto bez pieczenia. 611

Ostatnio preferuję ciasta o smaku moich ulubionych batoników i dlatego postanowiłam zrobić ciasto kinder country- uwielbiam te batoniki. Ciasto robi się błyskawicznie szybko i nie wymaga pieczenia. A do tego ten smak- coś pysznego. Na moim blogu znajdziecie już ciasta mleczna kanapka ,  kinder pingui oraz wafelki knoppersy . Składniki:  200 ml śmietanki 30 %, 100 g białej czekolady(...)Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i studzimy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pszenicą. Ponownie schładzamy kilka godzin

Aga w kuchni
tartaletki z mascarpone i czarną porzeczką 142

budyniem i owocami ale tym razem postanowiłam wykorzystać zapas serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno kakaowym ciastem. Całość przełamałam dżemem z czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym ciastkom charakteru. Spody tarteletek zawsze smaruję czekoladą, dzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia. Składniki na 6 sztuk(...)kruche ciasto: 130 g mąki 20 g ciemnego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka  szczypta soli  na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej kremówki łyżka cukru pudru 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g czekolady deserowej  dodatkowo: masło i mąka do foremek Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto owsiano-kokosowe z owocami 218

można by zjeść do kawy. Dodajmy do tego, że jest końcówka miesiąca, więc w szafce na pewno nie ma składników do zrobienia ulubionego sernika, makowca albo innego ciasta. Po dokładnym przeszperaniu szafek okazało się, że u mnie akurat brak masła. To co zostało, przyda się do kanapek. Oleju mizerne resztki a na margarynie – której również nie było(...)piekę. I tak o to, po dokładnym oczyszczeniu szafek i połączeniu składników powstało fantastyczne ciasto owsiano-kokosowe. Do tego trochę owoców, które zawsze trzymam w zamrażarce na czarną godzinę. Ciasto wyszło pulchne, słodkie i przyjemnie chrupiące. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 200g śmietany 18% 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Jacob Tastes
Pizza na cienkim cieście 168

zwykle zrobiłam ciasto i wyszło go dość sporo więc ostatecznie wyszły dwie pizze. Tym razem podaje przepis na pizze na cienkim cieście, ale oczywiście wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Składniki (2 spody) 400 g mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki(...)przepisu  lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy w robocie. Ciasto odkładamy najlepiej na 2 h do lodówki. Jeśli nie mamy czasu to na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Ja swoje podzieliłam na 2 porcje. Formę do pizzy smarujemy olejem

Piekielna Kuchnia Pati
Tartaletki z ciasta francuskiego 185

warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto większe niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się w składzie warzywa. Tartaletki z ciasta francuskiego to jedna z propozycji na wykorzystanie " Lasagne   Naturalnie smaczne  Knorr" w kuchni .    Składniki:   gotowe ciasto francuskie - 400 gramów   Lasagne   Naturalnie smaczne  Knorr(...)Knorr  wymiesza j  ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość  zagotuj i odstaw na bok.   Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.   W powstałej studni ułóż

SzczyptaSmaQ
żytni razowiec, czarny chleb 201

sześć łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, zmielony kminek,  miód, kakao, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody(...)powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które "nie ucieka z rąk" i da się formować). Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i  zostawiamy na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy

Miód i pieprz
Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 209

podawany. Czas przygotowania, a dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać(...)wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :) Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin  Porcja: 2 formy

SzczyptaSmaQ
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 172

Ruskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem boczku zapiekłam i zjedliśmy tak jak ruskie - z kefirem. Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia(...)olej do smażenia 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem, nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę i boczek wraz z tłuszczem

Czerwień i błękit