ciasto - 164325 przepisów (strona:2617/10955)

Sernik murzynek 231

Szybkość przygotowania i łatwość wykonania sprawia, że często do niego wracam. Nie trzeba wałkować, nie trzeba mrozić i ścierać na tarce - nic z tych rzeczy. Wystarczy rozsypać bardzo suche ciasto prosto na blaszkę. Niewątpliwy sukcesem tego ciasta jest oczywiści wiaderko dobrego sera. Przedostatnio miałam marki President i niestety bardzo się na nim zwiodłam. Sernik ze zdjęcia, jak widać(...)mega dobry, użyłam Serka Rodzinnego z Kalisza. A jakich serków z wiaderka Wy używacie? Jestem bardzo ciekawa, więc piszcie, które godne są polecenia.          ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek  2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 2 budynie śmietankowe

Jadło i czytadło
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 210

Citta Alta. Ja to konQbek- zobaczył, stwierdził, że on musi, i kiedy wracaliśmy do naszego mieszkanka nie było mowy o innym scenariuszu. Tak w naszym plecaku znalazł się kawałek ciasta, w którym kusiły warstwy mięsa, sera i warzyw. Zjedliśmy go wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować(...)sera żółtego o raczej delikatnym smaku (u nas Edamski) 1 łyżka oliwy + niewielka ilość do natłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy

les mirabelles
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 268

Kolejna odsłona nadziewanych faworków, tym razem w słodkiej wersji. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku. Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni(...)dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 185

SKŁADNIKI: Ciasto 150ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka 7 g suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy(...)tarta do podsypania    PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewam ciepłą wodę i mleko, dodaję suche drożdże. Mieszam dokładnie dodaję szczypte cukru i mąkę. Na koniec dodaję przyprawy. Zagniatam ciasto i odstawiam na ok 20min. Międzyczasie przygotowuję mięso. Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Smażę dodaję pokrojono drobno por. Doprawiam. Pieczarki myję i kroję w kostkę lub plastry

Gotowanie Patki
Podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami 213

zaczęłam przeglądać internety w poszukiwaniu inspiracji nagle tych pomysłów zrodziło się kilka i tak powstał mi torcik urodzinowy czekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :)  Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego(...)suche składniki. Jajko mieszamy z olejem i mlekiem, a następnie dodajemy do suchych składników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, aż pozbędziemy się grudek, dodajemy wrzątek i znów mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (23 cm) pieczemy ok 25 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu będzie przypominać kopczyk, możecie odciąć górkę jeśli chcecie mieć idealne

Cynamonowe szczęście
kruche różyczki z powidłami 233

kształcie różyczek z powidłami.  Są proste w wykonaniu a wyglądają słodko :-) Są mega kruchutkie i idealnie pasują do kawy czy po prostu jako słodka przekąska.  Zaczynamy Składniki Ciasto  -3/4 szkl maki pszennej -3/4 szkl maki krupczatki -125g margaryny -125g masła -4 zółtka -2 łyżki cukru pudru -3 łyzki śmietany 18% -1 łyżeczka proszku(...)pieczenia -1 opakowanie cukru waniliowego (około 1 łyżka) Dodatkowo - geste powidła śliwkowe lub marmolada-może być różana, wieloowocowa. -cukier puder do posypania ciasteczek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło, margaryna, jajka, śmietana mają być zimne-prosto z lodówki.  Ciasto dajemy do woreczka i chowamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto marchewkowe 273

blogu jest już przepis na Ciasto czekoladowe z niespodzianką na bazie cukinii  a dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe. Przepis na nie dostałam od siostry a ta- z tego co mi wiadomo od mojej chrzestnej.  Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jest bardzo proste do przygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika(...)Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około

Krakowskie smaki Ani
Sposoby na przetrwanie jesieni 202

masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie nieodłączny element jesieni, i pomyśleć, że jeszcze cztery lata temu nie wiedziałam jak smakuje i jak je się(...)rodzaje szarlotek i jabłeczników. Tylko o tej porze roku mamy tyle wspaniałych odmian jabłek pod ręką, żal by było ich nie wykorzystać.  Jeśli jednak szarlotka to zbyt trudne ciasto dla Ciebie, to alternatywą mogą być naleśniki z prażonych jabłek. Jak je zrobić? Dwa jabłka obierz ze skórki, pokrój na kostkę, dodaj łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i połowę szklanki

SMYKWKUCHNI
PIKANTNA PIZZA Z SALAMI I JALAPENO 189

SKŁADNIKI: Ciasto 100 ml mleka może być ciepłe 100 ml łyżek ciepłej wody 1 saszetka drożdży suchych Sól do smaku 2 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru Dodatki 120 g plastrów salami ja użyłam z czarnym pieprzem i serem 10 dag sera żółtego w plastrach koncentrat pomidorowy 2 szalotki Kilka plasterków jalapeno ja dałam konserwowe Bazylia, pieprz i sól do smaku(...)miski wlewam ciepłą wodę oraz mleko dodaję suche drożdże i szczypte cukru. Mieszam. Dodaję mąkę i odstawiam aż powstaną bąbelki. Międzyczasie obieram szalotkę kroję bardzo drobno. Do ciasta dostosuję mąkę i wyrabiam ciasto. Ciasto dzie na 3 czesci. Pierwszą część rozwałkowuję. Na blachę posypana bułka tartą daję ciasto. Następnie ciasto smaruję koncentratem pomidlrowym. Posypuję suszoną bazylią oraz pieprzem. Nastepnie posypuję

Gotowanie Patki
śniegowe kuleczki 157

Orzechy podprażamy na suchej patelni, studzimy je i drobno siekamy razem z kandyzowaną skórką pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudem. Do utartego masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 238

Dynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka cukru, • 1 płaska łyżeczka soli, • 80g roztopionego masła, • 100g startej

Leśny Zakątek
Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni 283

pokroić w kromki i zamrozić. Ja nie zdążyłam bo został zjedzony w ciągu 3 dni :) Suszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały(...)orkiszowej, durum i pestek dyni. 4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą. 5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne. 6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości u mnie 35 minut. Etap II 1. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałe 250g mąki

Leśny Zakątek
CIASTO NA NIEDZIELĘ. KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I ŚLIWKAMI (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA). 177

Idealne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień. Kruche, lekkie, słodkie...czego chcieć więcej? Ciasto w zdrowej wersji każdemu poprawi humor i umili dzień.  Moje dziecko prosiło o kilka dokładek, na początku słowami: "Mogę jeszcze mały kawałek?", a później - "Mogę jeszcze WIELKI kawałek?".  Smakowało nie tylko jej, ale i każdemu w rodzinie. Obiecuję, że niewiele się przy(...)gryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia. Wykonanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kruche maślane ciasteczka- (wanilia,cynamon,kardamon) 171

Kruche maślane ciasteczka... bardzo proste a jednocześnie eleganckie. Już od zeszłego tygodnia chodziły mi po głowie, ale zajęta innymi sprawami zostawiłam to weekend. Przyznam, że ciasto jest idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj(...)wprost na mąkę 2. Zimne masło podzielić na kawałki i posiekać nożem z mąką i cukrem. Ponownie uformować kopczyk i wbić całe jajko oraz dodać ekstrakt waniliowy. Energicznie zagnieść ciasto jedynie do połączenia składników.  3. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 1 godzinę.  4. Po wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować posypując równomiernie

vaniliowoczekoladowa
Calzone ze szpinakiem 202

Taka kolacyjka to pycha, pyszne ciasto i nadzienie. Z takiej porcji wychodzą takie trzy ogromne calzone. Ciasto na Calzone patrz Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami Możecie zrobić takie duże calzone jak ja i wtedy trzeba podzielić na 4 części. Jeśli mają być mniejsze to proponuję podzielić na osiem części. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę, sól(...)dodać niecałą łyżkę smalcu, czas 4 minuty, naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto w naczyniu, tylko postawić w ciepłym miejscu i pozostawi do lekkiego wyrośnięcia – reszta tak jak przy ręcznym rozrabianiu ciasta Farsz – wykonanie niezwykle proste. Na dużą patelnię wylać olej czosnkowy lub zwykły, rozgrzać do. Dodać obrany i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, nie wolno dopuścić, żeby się

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania