wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą, ale ja piekłam(...)czyli mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. – Posiekać sypkie składniki z masłem, dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. – Podzielić na dwie części. 1/3 włożyć do foliowego woreczka i schować do zamrażalnika, a 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić
To co kochamWitajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu. A więc(...)rodzaju instytucji, na terenie całego kraju, a do tego działa na prawdę ekspresowo . Ja swoją paczkę zamówiłam popołudniu, a kolejnego dnia rano była już u mnie Składniki na deser: ciasto francuskie lody cytrynowe 3 truskawki kawałek mango łyżeczka pokruszonego suchego lodu kieliszek z ciepłą wodą Przygotowanie deseru: Z ciasta francuskiego wycinamy pasek długi na 23cm, szerokości 5cm. Oplatamy nim obręcz
NiePieprz.plmlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia. 2 Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto. 4 Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość. 5 Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało. 6 Kiedy ciasto wyrośnie formujemy(...)niego 16 kulek. 7 Z każdej kulki wyrabiamy wałeczek. 8 Wałeczki po kolei rozpłaszczamy. 9 Każdy smarujemy ketchupem i kładziemy na każdy plasterek szynki oraz plasterek sera. 10 Zawijamy ciasto w ślimaczka. 11 Wkładamy ślimaczka do tortownicy. 12 To samo robimy z kolejnymi partiami ciasta, przyklejając kawałek ciasta do drugiego kawałka, aż forma nam się zapełni. 13 Odstawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia Bazyliiwarto wymyślać, tylko postawić na prostotę, ale w ciekawszym wydaniu. Pizza w kształcie serca będzie dowodem naszej miłości, na dodatek bardzo smacznym dowodem! W pizzy główne skrzypce gra ciasto, a to jest idealne i na stałe zagościło w moim domu. Dodatki, to tak naprawdę wszystko to, co w danej chwili mamy, lub co chcemy dać. Możemy łączyć nowe smaki(...)zdać się także na klasykę. Polecam wszystkim zabieganym- zwłaszcza, że ciasto możemy zrobić dużo wcześniej i pozostawić je na kilka godzin do wyrastania w lodówce. Później wystarczy lekko wyrobić, uformować, nałożyć składniki i pilnować pieczenia 😜 Do tego lampka wina i możemy świętować! Składniki na jedną, dużą pizzę w kształcie serca: Ciasto: 250g mąki + do podsypywania 140ml wody przegotowanej
Kuchnia w czekoladziePrzed weekendem rozmowa z koleżanką potoczyła się na temat ciasta francuskiego, które bardzo lubię. Opowiedziała mi o tym w jaki sposób przyrządza z niego pierożki. Przepis prosty i dość szybki. W sam raz na przegryzkę lub obiad. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól(...)pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas
Państwo Wojtczuk gotująPierożki z ciasta francuskiego nam bardzo zasmakowały, dlatego powstała druga wersja tym razem bardziej rozbudowana. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 500 gr pieczarek, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje(...)nich woda, którą puściły podczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi
Państwo Wojtczuk gotująokazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu (wypróbowałam obydwa warianty). Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękami. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów. Nutellę przekładamy do woreczka strunowego. Wyciskamy na ciasto czekoladę (ilość
Ciastkozercyobiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży [20g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli(...)garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać
Grunt to przepis!Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy , a więc u nas na kolację pizza, zapraszam :) Pizza z kiełbasą i kurczakiem Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 4 dag drożdży 4 łyżki oleju 3/4 szklanki letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka przecieru do posmarowania ciasta Nadzienie: 40 dag dowolnej kiełbasy 30 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy(...)filet z kurczaka przyprawa kebab-gyros przyprawa do pizzy sól olej do smażenia ketchup do polania pizzy 1. Mąkę, wodę, drożdże, olej i sól dajemy do miski i miesimy ciasto, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2.Jak ciasto podrośnie to wyrabiamy i dajemy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym
Kuchnia u Bietkipolecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier(...)połamanej na kawałeczki 130ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki zmielonych migdałów Dodatkowo: około 200g mlecznej czekolady (lub 100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać mleko i szybko
Mała Cukierenkałyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 120 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 płaska łyżka kakao Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy je a dwie równe części i do jednej z nich dodajemy płaską łyżkę kakao-zagniatamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy i wykrawamy(...)szklanką koła. Zarówno z kakaowej części jak i z białej. Następnie w każdym kółku wycinamy serduszko (lub dowolny kształt) i zamieniamy miejscami-czyli serduszko z jasnego ciasta wkładamy na miejsce serduszka ciemnego ciastka. Tak postępujemy z całym ciastem .Mi z podanych proporcji wyszło 30 ciastek Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. Porcja 2 rolady Składniki: Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii suszonej Farsz 1 cebula 1 łyżka(...)użyłam wołowego) 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego Papryka ostra, papryka słodka , bazylia, sól i pieprz do smaku 400 g startego żółtego sera (użyłam goudy) Odrobina oleju Przygotowanie: ciasto W misce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, bazylię, pozostałe ciepłe mleko i olej. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy
Niezły MłynekWitajcie, dziś chcę Wam zaproponować ciasto idealne na zbliżające się Walentynki, pod warunkiem, że macie jeszcze zachomikowane mrożone truskawki ;). U mnie coś tam jeszcze pozostało i pokusiłam się o zrobienie tego pysznego ciasta. Wyszło idealne, czekoladowy, wilgotny spód połączony masą budyniową z musem truskawkowym. Co ja Wam będę pisać, musicie po prostu spróbować i już :). Ciasto: 1 szkl. mleka(...)Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy olej, śmietanę i mleko z czekoladą. Wsypujemy wszystkie suche składniki i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23,5x35 cm) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej
Cynamonowe szczęścieuzależniona od książek kulinarnych do tego stopnia, że zasypiam przy nich, a później śnię o tych wszystkich słodkościach :) Każda książka jest wyjątkowa, każda ma jakąś historię. Książkę "Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku" polecam wszystkim tym, którzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już(...)przygotowania wstępnego. Książka została podzielona na 5 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na: Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą) Tytuł: Ciasta i desery
Kukuleczkiwaga po odsączeniu) Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki, sól, cukier oraz suche drożdże wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn !). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki(...)ponownie zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, dosypywać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć do naoliwionej i oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ok. 1,5-2 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką pszenną
Nastoletnie Wypiekanie