mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze rozpuścić w połowie mleka. Resztę mleka wymieszać z masłem, cukrem i jajami. Dodać mąkę z solą oraz roztopione drożdże. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Ja zazwyczaj rozgrzewam piekarnik, następnie tam wkładam ciasto - szybciej rośnie. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na mnie więcej(...)25x45 cm. Przekroić na pół. Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi), tak jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zawinąć w rulonik. Tak samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Ruloniki pokroić w lekkim skosie. Przełożyć na blachę i piec 18- 20 minut
My World by Dagmara RekUwielbiamy ciasta, uwielbiamy serniki. I właśnie to cudo jest jednym z ciasto, które musi pojawić się na stole na Boże Narodzenie. Nie wytrzymałam do świąt i.. skoro świąteczny klimat wprowadziony został kilka dni temu za sprawą pierniczków, to postanowiłam upiec sernik do kawki. Sernik Rosa Ciasto: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki(...)waniliowe albo śmietankowe (rozpuścić w 1 1/2 szklanki mleka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko razem zmiksować. Powstanie wodnista masa - taka właśnie ma być. Wylać na wyłożone na blachę ciasto. (czyli pieczemy ciasto 45 minut, następnie dodajemy pianę z białek i zapiekamy jeszcze 15 minut - do pełnej godziny) Z pozostałych 8 białek zrobić pianę, dodać do niej 1/2 szklanki cukru
My World by Dagmara Rekpachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem . Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂 Składniki: 25 g świeżych drożdży(...)Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, roztopione masło, jajka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Proporcje są tak dobrane, że podsypujemy dosłownie odrobinę mąki. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Niuniokiproszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany – u mnie nie było takiej potrzeby). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego(...)kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy aż do połączenia. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałek (resztę trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Odcinamy mniej więcej równe części i formujemy kuleczki – to będą brzuszki owieczek. Układamy je obok
Smaki Na Talerzucukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wsypywałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kefir i śmietanę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkowałam na cienkie placki. Wykrawałam krążki wielkości średnicy tortownicy(...)wkładałam do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem
Kuchnia u Krysiciasto jest fantastyczne! Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek. Świetnie się z nim pracuje. Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję! Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego(...)znakomicie wygląda :) Powiem szczerze: ostatnio jadamy tylko taką; inna już mi nie smakuje... składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 szk ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 0,5 kg mąki 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 3/4 szkl oliwek bez pestek Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce
6niebouwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką
VioletoweKucharzenietylko zabierać się za pieczenie... ;). Składniki: (na keksówkę 20x10 cm) Zaczyn: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej typ 720 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 90 g suszonych śliwek bez pestek 210 g mąki żytniej 720 1 łyżeczka soli 50 g miodu 60 g ciepłej wody Przygotowanie: Zaczyn(...)aktywnego zakwasu wlać letnią wodę i wsypać mąkę żytnią, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 7-8 godzin. Ciasto właściwe: Do zaczynu wlać ciepłą wodę, miód, wsypać mąkę, oraz sól. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone
Nastoletnie Wypiekaniegluten pszenicy zwyczajnej. Natomiast osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu, mimo wielu plusów, powinny sobie odmawiać wszelkich wyrobów z płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody(...)rozcieramy w palcach, tak długo, aż otrzymamy tzw. kruszonkę. Dodajemy żółtko, chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy wodę i wszystko razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na formę/formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Zazwyczaj podpiekamy w 190 stop.C
gutfutMasz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)zielonych 70 g sera feta 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać. Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ). W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni
kolorowotorcikowoCiasto drożdżowe ma to do siebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy, kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory. Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny: w jednym jest zebra, w innym szachownica. Wiórki i mak dodają smaku. Składniki: -ok. 40 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -220 ml ciepłego(...)cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko, 4 żółtka, 22 dkg mąki i miksujemy, Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Do jasnej części ciasta dodajemy 7 dkg mąki i wyrabiamy. Do ciemnej dodajemy 5 dkg mąki i wyrabiamy
Maminek kulinarnyDzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia to ciasta będzie idealne dla osób chorujących na celakię :) Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu 6 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)wsypać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać. Do ubitych białek partiami dodawać zmielone wiórki kokosowe, olej kokosowy i żółtka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Ciasto piec w 180ºC przez około 40-50 minut (do zarumienienia i suchego patyczka!). Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy(...)wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do formy i lekko ugnieść, aby dopasować do brzegów. Wystające brzegi odciąć. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć je specjalnymi odważnikami do tarty lub np. suchą fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju
Bulliomojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału
moj przepis na