ciasto - 162155 przepisów (strona:2406/10811)

Tradycyjne pączki 66

Pączki to smaczna przekąska z ciasta drożdżowego, powstają z mąki, jajek, mleka i masła. Formowane są w spłaszczone kuleczki nadziewane dżemem. Smaży się je na głębokim tłuszczu, co sprawia, że na zewnątrz są rumiane a w środku mięciutkie i puszyste. Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na tradycyjne pączki – puszyste, mięciutkie i mega smaczne. Pączki pięknie wyrastają i zachowują swoją(...)dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, spirytus, żółtka, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować

Alle Dobre!
Paszteciki mięsno warzywne 93

posiekanej natki pietruszki ubite białko Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła 1 mała cebula żółtko do smarowania pasztecików 2 łyżki mleka kminek do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Mleko podgrzewamy, odlewamy 125ml i rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. W misie miksera umieszczamy pozostałe mleko, olej, jajko(...)jogurt oraz rozczyn, dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy stopniowo najpierw na niższych obrotach miksera, a następnie nieco szybciej. Ciasto ma być gładkie, odchodzić od dłoni i nie kleić się. Stopniujcie dodawanie mąki, bo każda ma inne wchłanianie i te wartości mogą się delikatnie różnić. Przekładamy ciasto do czystej miski i przykrywamy ściereczką. Farsz: Warzywa z rosołu oraz obrane mięso mielimy

Kuchnia w czekoladzie
Herbatka na przeziębienie 64

Herbatka na przeziębienie Przepis na ziołową rozgrzewającą herbatę na przeziębienie, kaszel i ból gardła.  Herbatka na przeziębienie i grypę była z powodzeniem stosowana przez nasze

Cztery Fajery
Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku 61

świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się(...)TUTAJ Świąteczne ciasteczka korzenne – wykonanie krok po kroku: 1. Sypkie składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich masło, żółtka oraz śmietanę i całość siekamy nożem. 2. Następnie, ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania, dlatego robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. 3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy folią

Okiem Blondynki by McBlondi
Sakiewki z kapustą i pieczarkami 92

Sakiewki z kapustą i pieczarkami to idealna przekąska na każdą imprezę karnawałową i nie tylko. Do ich przygotowania nie potrzebujemy długiej listy składników, bo oprócz ciasta francuskiego sa to jeszcze pieczarki, kiszona kapusta, cebula oraz przyprawy i jajko. Farsz, który wkładamy do kieszonek powinien być dobrze doprawiony (chyba, że ktoś lubi łagodniejsze smaki), ponieważ ciasto francuskie jest delikatne w smaku(...)później tylko do piekarnika i można podawać gościom. Takie sakiewki z kapustą i pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, a po przestudzeniu mogą być świetnym dodatkiem do gorącego barszczyku. Chrupiące ciasto francuskie i pikantny farsz to bardzo smaczna przekąska, która zachwyci naszych gości na każdej imprezie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sakiewki z kapustą i pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Danka Pichci
Roladki z jabłkami 84

lodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane 😉 więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 150g migdałów w płatkach 4 łyżki cukru 1 opakowanie(...)budyniu waniliowego bez cukru 250ml mleka 3 łyżki soku z cytryny odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta 1 żółtko do posmarowania roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – wykonanie Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać migdały

Do Garów!
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. 86

moich pierogów  użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku.  Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony  jest wygodniejszy w użyciu i tak samo  zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju.  To co, robimy? Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta(...)Smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała. Zostawić do wystudzenia. Twaróg przełożyć do miski, rozdrobnić.  Dodać wystudzony szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.  Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść.  Kiedy będzie zwarte przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać,  żeby było gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto uformować

Agusiowe smakołyki
Dobry nawilżacz z oczyszczaczem powietrza 75

Dobry nawilżacz z oczyszczaczem powietrza Jak wybrać oczyszczacz powietrza z nawilżaczem. Dobry nawilżacz z oczyszczaczem powietrza to jedna z najskuteczniejszych metod łagodzenia objawów alergii, przeziębienia i

Cztery Fajery
TARTA Z SERKIEM KOZIM I GRUSZKAMI 65

ewentualnie okrągła) Przygotowanie : Przygotuj spód do tarty: mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj sól. Zrób zagłębienie w mące, dodaj miękkie masło w kawałkach, żółtko i tymianek. Ugnieć ciasto, dodając stopniowo około 5 do 7 cl ciepłej wody, tak, aby składniki dobrze się połączyły. Uformuj kulę o jednolitej konsystencji. Owiń ją folią żywnościową i wstaw na 1 godzinę(...)lodówki.   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem natłuszczoną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) foremkę do tarty (najlepiej podłużną), dociskając ciasto dobrze do brzegów foremki. Ponakłuwaj spód widelcem. Spód i boki ciasta przykryj papierem do pieczenia, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska