Subskrypcja wina Gdzie i dlaczego subskrybować wino Subskrypcja wina w Polsce dopiero zyskuje popularność, ale dla nas okazała się strzałem w dziesiątkę. Lubimy delektować się
Cztery FajeryPrzepis na sos sriracha Sos z fermentowanych papryczek chili. Przepis na sos sriracha, tajski sos z kiszonych papryczek chili planowałam opublikować od dawna. . Domowy sos sriracha
Cztery Fajerypysznym owocem. Dobra…nie raz, już chyba z 4 razy je piekłam w ostatnich tygodniach – za szybko znikają, co jest chyba najlepszą ich rekomendacją. Podstawowe ciasto, które znacie już z innych muffinek i super krucha kruszonka – zasługa mąki krupczatki. Składniki (na 12 muffinek): 24 sztuki dojrzałych jeżyn 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru płaska łyżeczka proszku(...)osobnej miski wybijamy jajko, dodajemy do niego jogurt, olej, mleko oraz cukier – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do połowy wysokości. Następnie bierzemy 2 jeżyny, wrzucamy do pozostałego ciasta w misce i za pomocą łyżki wyławiamy, wykładamy do papilotki- w ten sposób nabierzemy
Smaczna StronaKawa energetyczna przepis Stefanii Korżawskiej Gotowana kawa dla zdrowia i urody. Kawa energetyczna przepis Stefanii Korżawskiej nie jest tym samym co kawa kuloodporna . Energetyczna kawa Korżawskiej
Cztery FajeryNapoleonka to bardzo smaczne i zarazem bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które pokocha każdy. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 1 i pół kostki margaryny 3 łyżki śmietany 18% 3 szklanki mąki tortowej Ciasto zgnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto i piec ok. 15 min w 190 stopniach pieczemy 2 identyczne placki). Krem
Wasze Przepisybrzmi pysznie! W składnikach nie podaję Ci dokładnej ilości śliwek, wszystko zależy od tego jaką będą miały wielkość. Ja tym razem kupiłam bardzo duże śliwki i z podanej ilości ciasta wyszło mi kilkanaście ogromnych knedli. Jeśli kupisz mniejsze owoce, klusek będzie więcej. Pamiętaj, żeby przygotować kluski zaraz po zagnieceniu ciasta. Ciasto ziemniaczane szybko robi się rzadkie i ciężko będzie potem(...)suchej patelni na średnim ogniu upraż bułkę tartą, gdy będzie rumiana dodaj masło. Podgrzewaj, aż się znacznie pienić. Odstaw. Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieć szybko ciasto. Gdyby było za luźne, dodaj trochę mąki. Jej ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ciasto podziel na 3 części, z każdej - na podsypanym mąką blacie kuchennym - uformuj rulon i pokrój
Kulinarne przygody GatityCzym są zioła szwedzkie Komu pomogą zioła szwedzkie - średniowieczny lek na długie życie. Czym są zioła szwedzkie, określane też jako "lekarstwo na długie życie" albo
Cztery FajeryKiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za
Kuchnia MagdaLenyCo daje moczenie mięsa w mleku Dlaczego marynowanie w mleku może być niezdrowe. Co daje moczenie mięsa w mleku ? Zupełnie nic. Mocząc mięso w mleku przez
Cztery FajeryZnane i jakże lubiane ciasto które już raz pojawiło się na moim blogu i to w samych jego początkach w postaci tortu <--klik, a teraz pora na klasyczna kostkę która tym razem nie składa się "z samej bitej śmietany" ale również z kwaśnej śmietany i to jest ten smaczek który sprawia że ciasto staje się wyjątkowo smaczne, spróbujcie(...)tylko z dobra kwaśną śmietaną! ;) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm ciasto: 3 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżeczki kakao 3 łyżki oleju 1/2 szkl cukru masa śmietanowa: 170 ml dobrej kwaśnej śmietany 18 % w temp. pokojowej ( polecam Mleczną Manufakturę ) 150 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru
Gotowanie...to proste !Ciasto ze śliwkami, to jest to. A jeśli jest proste i szybkie to już w ogóle bajka :) Znalazłam ten przepis na Instagramie u Sylwii "Obiad dla taty". Przepis w sumie taki jak wszystkie. Składniki podstawowe. Zainteresował mnie sposób wykonania. Ciasto zaczynamy od ubicia białek, tak jak na biszkopt. Takie zwykłe ciasta zawsze są pyszne(...)pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wlać przestudzone masło i jeszcze chwilę miksować. Tylko tyle żeby masło połączyło się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść palcami. Gotową kruszonką posypać wierzch
Agusiowe smakołykiKompot ze śliwek Najlepszy kompot ze śliwek węgierek na zimę. Kompot ze śliwek na zimę przygotowuję od wielu lat z bardzo starego, sprawdzonego przepisu. Z równie
Cztery FajeryPyszne pierogi z mięsem wołowym, zupełnie inne od tych, które znasz. Mięso jest surowe. Podczas gotowania aromatyzuje pierożki, zrobione z bardzo cienkiego ciasta. Czas : Godzina Poziom trudności : Średnie Licz ba porcji : 2 Są piero gi rus kie, z mięse m, leniwe, z serem i milion innych odmian, które każdy Polak zna z własnego domu. Szkoda, że tylko nielicz ni dodają(...)czynię. Długo przeglądałem przepisy na manty, żeby w końcu dojść do wniosku, że jak z każdą ludową potrawą, receptura jest banalnie prosta. Many, czy manti to pierogi z cienkiego ciasta pszennego – czasem z dodatkiem jajka, czasem bez – nadziane mielonym (siekanym) mięsem. W zależności od regionu jest to wołowina lub baranina (tak jest u polskich Tatarów i wszystkich wyznawców
Niedzielny kucharzwlać 120 ml letniego mleka. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, wymieszać robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyjąć wyrośnięte ciasto, krótko(...)wyrobić, aby nie straciło na puszystości. Podzielić je na 12 równych kawałków. W miseczce wymieszać 130 g mrożonych jagód w łyżeczką mąki ziemniaczanej. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, do środka włożyć kilka jagód. ciasto dobrze sklepić i uformować kulę. W odstępach od siebie układać pampuchy w parowarze. Parować około 13-14 minut. Pozostałe jagody przełożyć do kielicha
Zrób to smacznieCiasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami. Składniki 3 galaretki wiśniowe 500 ml śmietanki 30% 400 g wiśni drylowanych 350 g Nutelli 285 g sucharów Przygotowanie W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić(...)wystudzenia. Suchary zmielić na piasek i wymieszać z Nutellą. Powinna powstać jednolita masa. Następnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową przełożyć ciasto i ugnieść je łyżką równo w formie. Później ubijamy śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje. Później wykładamy wiśnie
Wasze Przepisy