Czerwone pesto z suszonych pomidorów Sycylijskie pesto rosso z dodatkiem jabłka. Czerwone pesto z suszonych pomidorów tzw. pesto rosso jest świetnym dodatkiem do makaronu, pieczywa
Cztery FajeryMigdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką. Tarta wyszła rewelacyjna. Chrupiące ciasto, konfitura świetnie wpasowała się ze śledzikiem i gruszką. tarta migdałowa: 200 g mąki pszennej 70 g migdałów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej 120 g masła zimnego 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody nadzienie: 1 słoik Beczka śledzi z suszonymi pomidorami(...)wodą i odstawiam na 15minut. Po tym czasie obieram ze skórki. Przekładam do malaksera i rozdrabniam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję migdały, żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja
wesoła kuchniaprzepis może nas uratować jeżeli przetrzymaliśmy ciasto za długo w piekarniku i wyszło trochę za suche. Ten sposób można również wykorzystać kiedy ciasto wyszło za mało słodkie. Wtedy wystarczy dodać do tego przepisu brakujący cukier puder i wymieszać z pozostałymi składnikami. To również pomoże jeżeli nie chcemy każdego dnia jeść tego samego ciasta lub zrobić urozmaicenie dla dzieci czy gości(...)Składniki na około 20 pralinek: 300g ciasta czekoladowego Można użyć też zwykłego ciasta np. z babki i 2 lyżki kakao i pokruszoną czekoladę. 150g serka śmietankowego lub mascarpone Wiórki kokosowe Zmielone pistacje Wykonanie: Ciasto rozkruszyć palcami, dodać serek i wymieszać. Z powstałej masy ulepić kulki i obtoczyć w kokosie lub zmielonych pistacjach
Mohiella200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej) 40g rodzynków 40g żurawiny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji: płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, bakalie Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny(...)schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na wielkość blaszki 22x33cm. Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki na ok godzinę. Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 10 minut. W tym czasie przygotować bezę. Orzechy zmielić (ja zmiksowałam w malakserze). Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Do piany dodać orzechy, delikatnie wymieszać, następnie
Obiad gotowyŁaciata babka z makiem – babka makowa Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Lubicie babki i makowce? Jeśli tak to to połączenie powinno przypaść Wam do gustu. Pyszna łaciata babka z makiem to idealna propozycja na świąteczny stół. My ją uwielbiamy. U nas taka babka makowa znika w błyskawicznym tempie ze stołu. Piekę ją na święta wielkanocne(...)Boże Narodzenie, ale też od tak do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty. Taka babka z makiem, jeśli jest dobrze przechowywana, to dość długo zachowuje świeżość. Jeśli lubicie ciasta z makiem to koniecznie spróbujcie tego prostego przepisu Polecam Zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niebieskiego maku (sypkiego) 4 jajka klasy
Słodkie okruszkiPuszysta i intensywnie owocowa rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na ciasto , które zawsze się udaje. Biszkopt na roladę powstaje z jajek, mąki oraz cukru. Do tychże składników dodaje się jeszcze odrobinę soli oraz proszek do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt pokrywa się gotowanymi jabłkami z dodatkiem galaretki cytrynowej i zwija w kształt rolady. Tak przygotowaną roladę posypać można cukrem pudrem(...)wraz z proszkiem oraz rozmieszane widelcem żółtka. Dodawanie mąki i żółtek należy robić naprzemiennie, raz odrobina żółtek, a raz odrobina mąki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, które wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Celsjusza . Piec przez 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, po czym przykryć ściereczką i zrolować. Odstawić
MeCooksilość mąki, że gdy wrzucimy kluskę na gotującą się wodę ona się nierozpadanie. Jest to dość prosty sposób weryfikacji czy ilość mąki jest odpowiednia. Z doświadczenia mogę napisać, że ciasto powinno być zwięzłe i klejące tak ze ciężko się miesza. Gdy już wyrobimy ciasto to trzeba te kluski ugotować. Do gotującej osolonej wody wrzucamy ciasto za pomocą łyżki. Ja robię(...)nabieram ciasto na dużą łyżkę na następnie nad garnkiem małą łyżeczką zsuwam ciasto w 2-3 kawałkach do wody tak żeby te kawałki miały 2-3 cm. Każda kluska wygląda inaczej i tak ma być. Po wrzuceniu pierwszych klusek przyjrzyjcie się czy się nie rozpadają. Jeżeli tak to dodajcie mąki do ciasta. Kluski gotuje się 5-7 minut
Kulinarna Patilogiamnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki: Ciasto szpinakowe: 40 g. świeżego szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 7 łyżek oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Pasta jajeczna: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 łyżki posiekanego(...)troszkę pieprzu i około 1/3 łyżeczki soli. Zdbelnduj wszystko na pastę. Białka ubij na sztywno. Dodaj do nich zieloną pastę ze szpinaku i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wylej na przygotowaną blaszkę i rozprowadź do całym dnie. Wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut. Po wyjęciu odczekaj 2 minuty po czym odklej papier od ciasta, z powrotem
Delicious PlaceMajonez curry domowy majonez z przyprawą curry. Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że
Cztery FajeryPropozycja dla tych co chcieliby jedno ciasto, ale trudno im się zdecydować, czy miałby to być makowiec, serniczek, czy może jabłecznik. Tutaj te wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą, tworząc pyszne i niezwykle efektowne ciasto, które wymaga trochę pracy ale naprawdę warto. Żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić odrobinę czasu użyłam gotowej masy makowej, ale możecie samodzielnie przygotować(...)Ciasto kruche: 150 g masła (lub margaryny) 400 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część przekładamy na blaszkę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Cynamonowe szczęściewrócić np. do kuchni, a nawet do łazienki służąc jako dodatkowe miejsce do przechowywania. No dobrze mamy udekorowany stół, to co będziemy jeść w Wielkanoc? Postawiłam na lekkie wiosenne ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka(...)chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole. W Wielkanoc zazwyczaj albo mamy gości, albo jedziemy w gości, zatem stawiam na przygotowanie jednego dużego ciasta, aby starczyło go dla każdego. Użyłam dużej formy do biszkoptu, z odpinanym rantem HEMMABAK - okrągła forma z wyjmowanym dnem to wszechstronny sprzęt kuchenny , a wypiek potem mieści się na szklanej paterze z pokrywką
SMYKWKUCHNIproszkiem do pieczenia. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą, ale uważamy aby piana nie opadła. Formę 32x23 cm smarujemy olejem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy na nią połowę ciasta. Nierównomiernie rozprowadzamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej mak. Mieszamy. Dużą łyżką wykładamy na zmianę raz ciasto z makiem a raz kakaowe ciasto. Wstawiamy(...)blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy płatkami migdałowymi. PYSZNA ,SZYBKO SIE ROBI POLECAM
w mojej kuchniilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, sól,olej i wodę. Wodę dolewam stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiam kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formuję dwa bochenki chleba okrągłe, z kawałka ciasta robię mniejszą kulkę którą przykleję przed(...)mąki i mleka letniego około 50 ml. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej i wlewam wodę letnią stopniowo. Ciasto wyrabiam robotem, i w zależności od gęstości ciasta dolewam jeszcze wodę albo nie. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Odstawiam w misce przykrytej ściereczką na 90 minut do wyrośnięcia. Ciasto rękoma
wesoła kuchnia