Bardzo prosta sezonowa przekąska, czyli zielone szparagi zamarynowane w soku z limonki i ziołach zawinięte w ciasto francuskie z dodatkiem kremowego serka owczego. Świetnie nadadzą się na kolację lub wszelkiego rodzaju pikniki, przekąski na grilla lub nawet do lunchboxa do pracy :) 250 g zielonych szparagów łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka posiekanej świeżej mięty łyżka posiekanej świeżej bazylii greckiej(...)spora szczypta soli spora szczypta pieprzu około 220 g ciasta francuskiego (użyłam 3 prostokątne arkusze mrożonego ciasta francuskiego ) 3 łyżki kremowego owczego twarożku jajko 2-3 łyżki tartego parmezanu Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Umyte szparagi nacieramy oliwą wymieszaną z sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Ciasto francuskie smarujemy serkiem owczym i kroimy na paski o grubości około
Mienta blogDziś takie lekkie ciasto z kremem budyniowym, ja dodałam do niego owoce z kompotu, ale możecie użyć truskawek na które teraz sezon w pełni i też będzie pyszne. Schłodzone w lodówce ładnie się kroi, efektownie wygląda i smakuje po prostu genialnie. Biszkopt: 3jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy(...)mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki maku (ja dałam mak zmielony) 2/3 szklanki wiórek kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dalej ubijając
Cynamonowe szczęściełyżek oleju 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli, szczypta cukru cukier puder do posypania tłuszcz do smarowania gofrownicy (olej, smalec gęsi) Do ciasta na gofry dodaję tylko symbolicznie szczyptę cukru. Nie trzeba słodzić gofrów, gdyż wszelkie dodatki są wystarczająco słodkie 🙂 Ilość gofrów, jaką upieczesz z podanych proporcji, zależy od wielkości i głębokości użytej gofrownicy(...)obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krok 3. W drugiej misce ubijam na najwyższych obrotach białka jajek, aż do uzyskania gęstej piany. Krok 4. Za pomocą drewnianej łyżki dodaję do ciasta na gofry ubitą pianę i delikatnie mieszam (także łyżką). Pamiętaj by dodawać pianę stopniowo i mieszać delikatnie. Dzięki temu gofry wyjdą puszyste i lekkie. Krok 5. Gotowe ciasto odstawiam
Ania gotujeprzygotowania: Jajka z mlekiem roztrzep rózgą kuchenną w misie. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, wymieszaj do gładkości naleśnikowej masy, uzyskując konsystencję bez żadnych mącznych grudek. Ciasto odstaw na 5 – 10 minut do napęcznienia mąki. Do surowej masy dodaj pokrojoną szynkę, tarty ser, plasterki pieczarek i świeżo posiekaną zieleninę. Przemieszaj łyżką do połączenia. Na rozgrzaną patelnię(...)niewielką ilością oleju rzepakowego, wykładaj niewielkie płaskie placuszki (1 placuszek równy 1 czubatej łyżce ciasta). Naleśniki smaż do rumianego koloru po obu stronach. ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Uwagi: Omleciki możesz układać 1 na 2 jak amerykańskie pancakes, na samej górze naleśnikowej wieży możesz położyć łyżkę kwaśnej śmietany lub kremowego serka Almette. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe
ProstePesto.plCichy wentylator do sypialni. Jak wybrać najlepszy wentylator na lato. Cichy wentylator do sypialni to latem prawdziwy skarb, a tani, mocny i cichy wentylator oscylacyjny
Cztery Fajerykremówki 150 g sera cheddar 100 g sera mozzarella kilka gałązek świeżego oregano sól, pieprz do smaku ewentualnie suszone oregano lub bazylia ryż, fasola lub specjalne kulki do obciążania ciasta kruchego Tarta z serem żółtym i świeżymi pomidorami – przepis Rozpocznij od przygotowania wytrawnego ciasta kruchego. Możesz je szybko zagnieść w mikserze planetarnym lub ręcznie. Na stolnicę lub do większej(...)kopczyk, następnie zrób w nim dołek i wbij do niego jedno żółtko i jedno całe jajko oraz zimne, posiekane masło. Całość posiekaj nożem, po czym szybko zagnieć dłońmi. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj do niego kilka łyżek wody. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Uformuj z niego kulę, zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczona łopatka wieprzowa Przepis na soczystą łopatkę wieprzową. Pieczona łopatka wieprzowa do chleba i na obiad to jedno z naszych ulubionych dań. Zapewniam, że warto ją
Cztery FajeryTorcik malinowy powstał z okazji Dnia Matki, tak na szybko, z tego co było dostępne w domu. Wcześniej jakoś nie chciało mi się zaplanować ciasta... Może tak właśnie miało być, dzięki temu powstało pyszne, delikatne, orzeźwiające wiosenne ciasto 👌😋 Co prawda chciałam pod galaretkę też dać maliny, ale chwilowo zabrakło ich w zamrażarce, a czekając na kuriera nie mogłam wyjść(...)domu...🙊 tak więc maliny wzbogaciły ciasto dopiero później, przed podaniem na stół. Można spód przygotować również na bazie kruchych ciastek, wówczas uzyskamy ciasto zupełnie bez pieczenia. Ja przygotowałam swoje ciasto na cieniutkim biszkopcie orkiszowym. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr. 26cm Składniki: biszkopt: - 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) - 2 łyżki ksylitolu (u mnie 50g) lub cukru
Smaczne ZdroweDzień dobry :-) Wypieków drożdżowych ciąg dalszy. Dzieci kolejny raz chciały więc tym razem powstały bułeczki z serem i rodzynkami. Bułeczki wyszły pyszne. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 50 g stopionego masła 80 g cukru 1 jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka Masa serowa: 300 g półtłustego twarogu(...)osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Ja je dodatkowo posiekałam nożem. 2. W międzyczasie roztapiamy masło. Do misy robota dajemy resztę cukru, mąki, jajko, nasz rozczyn i masło. Wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie. Ciasto możemy oczywiście wyrobić ręcznie ;-) 3. Teraz miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. 4. Do miski dajemy ser, rodzynki, dodajemy oba cukry
kruche babeczkiCiasto śnieżny puch to pomysł na lekki sernik na zimno zwieńczony chrupiącą kokosową posypką. Zależało nam na tym, żeby sernik był biały, więc użyliśmy przezroczystej galaretki, ale sprawdzą się tutaj także galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe. Orzeźwiający śnieżny puch będzie idealnym ciastem na nadchodzące ciepłe, czerwcowe dni. Udostępnij Ciasto śnieżny puch – składniki 100 g podłużnych biszkoptów do tiramisu(...)wmieszać ubitą kremówkę, po czym stopniowo wlewać zimną galaretkę, delikatnie mieszając masę. Tak przygotowaną masę serową przelać do tortownicy, wyrównać jej powierzchnię, na koniec wierzch posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto śnieżny puch wstawić do lodówki na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto śnieżny puch pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyrabarbarem z ogródka. Normalnie do kruszonki dodałabym kardamon, ale pogoda nie rozpieszcza, więc dziś kruszonka jest z rozgrzewającym i obniżającym poziom cukru we krwi cynamonem. Składniki (na 10 bułek): Ciasto na bułki 40 g drożdży 210 ml mleka 80 g masła 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej szczypta soli jajko(...)się drożdży. Do miski dodać cukier, szczyptę soli i rozbełtane jajko. Wymieszać. Do miski dodać stopione masło i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i wyrobić. Wstawić
Weekendy w domu i ogrodzieKiszone rzodkiewki Naturalny domowy probiotyk. Kiszone rzodkiewki są chrupiące, lekko cierpkie i bardzo zdrowe. Przepis na kiszone rzodkiewki jest jednym z najłatwiejszych przepisów na kiszonki i
Cztery Fajerydżemem truskawkowym. Chleb ten dobrze się kroi zaraz po wyjęciu go z piekarnika, wtedy w domu unosi się cudowny zapach pysznego, domowego pieczywa. Kiedyś nie znosiłam zabawy z ciastem drożdżowym i nigdy bym nie pomyślała, że tak nagle coś mi się odmieni i zacznę piec domowy chleb . Teraz piekę go praktycznie kilka razy w tygodniu. Bo domowe najlepsze i niczemu(...)kliknij tutaj Składniki na domowy chleb pszenny z makiem: Zaczyn: * 50 ml mleka * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżeczka cukru * 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży Ciasto na chleb: * 550 g mąki pszennej * 2 łyżki rozpuszczonego masła * 330 ml letniej wody * 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Chleb należy rozpocząć od wykonania
Zrób to smacznieGrecka kawa na zimno Przepis na caffe freddo i caffe frappe. Grecka kawa na zimno czyli caffe freddo lub caffe frappe to najlepszy przepis na
Cztery Fajery