Znane i jakże lubiane ciasto które już raz pojawiło się na moim blogu i to w samych jego początkach w postaci tortu <--klik, a teraz pora na klasyczna kostkę która tym razem nie składa się "z samej bitej śmietany" ale również z kwaśnej śmietany i to jest ten smaczek który sprawia że ciasto staje się wyjątkowo smaczne, spróbujcie(...)tylko z dobra kwaśną śmietaną! ;) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm ciasto: 3 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżeczki kakao 3 łyżki oleju 1/2 szkl cukru masa śmietanowa: 170 ml dobrej kwaśnej śmietany 18 % w temp. pokojowej ( polecam Mleczną Manufakturę ) 150 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru
Gotowanie...to proste !Ciasto ze śliwkami, to jest to. A jeśli jest proste i szybkie to już w ogóle bajka :) Znalazłam ten przepis na Instagramie u Sylwii "Obiad dla taty". Przepis w sumie taki jak wszystkie. Składniki podstawowe. Zainteresował mnie sposób wykonania. Ciasto zaczynamy od ubicia białek, tak jak na biszkopt. Takie zwykłe ciasta zawsze są pyszne(...)pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wlać przestudzone masło i jeszcze chwilę miksować. Tylko tyle żeby masło połączyło się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść palcami. Gotową kruszonką posypać wierzch
Agusiowe smakołykiKompot ze śliwek Najlepszy kompot ze śliwek węgierek na zimę. Kompot ze śliwek na zimę przygotowuję od wielu lat z bardzo starego, sprawdzonego przepisu. Z równie
Cztery FajeryPyszne pierogi z mięsem wołowym, zupełnie inne od tych, które znasz. Mięso jest surowe. Podczas gotowania aromatyzuje pierożki, zrobione z bardzo cienkiego ciasta. Czas : Godzina Poziom trudności : Średnie Licz ba porcji : 2 Są piero gi rus kie, z mięse m, leniwe, z serem i milion innych odmian, które każdy Polak zna z własnego domu. Szkoda, że tylko nielicz ni dodają(...)czynię. Długo przeglądałem przepisy na manty, żeby w końcu dojść do wniosku, że jak z każdą ludową potrawą, receptura jest banalnie prosta. Many, czy manti to pierogi z cienkiego ciasta pszennego – czasem z dodatkiem jajka, czasem bez – nadziane mielonym (siekanym) mięsem. W zależności od regionu jest to wołowina lub baranina (tak jest u polskich Tatarów i wszystkich wyznawców
Niedzielny kucharzwlać 120 ml letniego mleka. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, wymieszać robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyjąć wyrośnięte ciasto, krótko(...)wyrobić, aby nie straciło na puszystości. Podzielić je na 12 równych kawałków. W miseczce wymieszać 130 g mrożonych jagód w łyżeczką mąki ziemniaczanej. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, do środka włożyć kilka jagód. ciasto dobrze sklepić i uformować kulę. W odstępach od siebie układać pampuchy w parowarze. Parować około 13-14 minut. Pozostałe jagody przełożyć do kielicha
Zrób to smacznieCiasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami. Składniki 3 galaretki wiśniowe 500 ml śmietanki 30% 400 g wiśni drylowanych 350 g Nutelli 285 g sucharów Przygotowanie W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić(...)wystudzenia. Suchary zmielić na piasek i wymieszać z Nutellą. Powinna powstać jednolita masa. Następnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową przełożyć ciasto i ugnieść je łyżką równo w formie. Później ubijamy śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje. Później wykładamy wiśnie
Wasze PrzepisySałatka śródziemnomorska z makaronem Najlepsza włoska sałatka z makaronem do pracy. Sałatka śródziemnomorska z makaronem i pysznym lekkim dressingiem pięknie wygląda na stole i super smakuje
Cztery FajeryUwielbiam placuszki z jabłkami ale te w wersji drożdżowej są wyjątkowo pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto musi nieco wyrosnąć ale i tak ich przygotowanie nie zajmuje bardzo dużo czasu! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)jajo rozmiar M 3 średnie jabłka olej lub oliwa do smażenia cukier puder do posypania racuchów Przygotowanie : Mąkę, drożdże, sól, cukier puder, mleko i jajko wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. W tym czasie obierz
nietylkopasta.plSkładniki: ( z podanej porcji wyszło 66 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka 600 g Woda ciepła 1 i 1/2 szklanki Sól łyżeczka Farsz: Twaróg półtłusty 500 g ( u mnie mielony) Ziemniaki 800 g Cebula duża Olej ze smażenia cebuli 2 łyżki Sól łyżeczka Pieprz 1/2 łyżeczka Przygotowanie: Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przestudzić. Przecisnąć przez praskę, dodać(...)twaróg, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju ze smażenia cebuli i ponownie wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku solą i pieprze. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy jednolite i elastyczne ciasto. W razie konieczności posypać ciasto odrobiną mąki. Pod dobrze wyrobionym ciastem na pierogi wyczuwalne są pod palcami pęcherzyki powietrza. Pęcherzyki będą
Kulinarne przygodyPrzyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki. Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka......coś pysznego. Zwróćcie uwagę, że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek :) Składniki: 150 g. ciepłego(...)przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę ziemniaczaną
Agusiowe smakołykipożywne i syte. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Jak zrobić bułki na patelni? Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA FASZEROWANE BUŁECZKI Z PATELNI Składniki Ciasto: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże – 50 g kefir lub maślanka – 150 ml mleko – 125 ml masło – 50 g szczypta soli i cukru Farsz: mięso(...)masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, mleko z masłem, maślankę, szczyptę soli oraz cukru. Całość wymieszać do połączenia składników i wyrobić ciasto. Gotowe odstawić pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone przełożyć na patelnię, przyprawić przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Smażyć na odrobinie oleju
Alle Dobre!Przepis na kiszone jabłka Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie. Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na
Cztery Fajerytwarogu. Wybór pozostawiam Wam. Krok 3. Do masy twarogowo – ziemniaczanej wbijam 2 jajka, wsypuję 2 szczypty soli, dwie szklanki mąki pszennej (300g) oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej (40g). Ciasto wyrabiam ręcznie. Ciasto wychodzi gładkie, elastyczne i lekko lepkie (w zależności od użytych ziemniaków oraz twarogu). Nie dodawaj dodatkowej ilości mąki. Proszę uważać z jej ilością, aby kopytka nie wyszły(...)twarde. Lepiej rozwałkowany wałek ciasta oprószyć mąką z góry, niż dać więcej mąki. Aby ciasto nie kleiło się podczas wałkowania i krojenia, polecam na godzinę przed chodzić w lodówce. Krok 4. Masę na kopytka dzielę na kilka części i formuję z nich kule. Przykrywam je czystą ściereczką kuchenną, aby nie obsychały. Obsypuję mąką blat kuchenny i za mocą oprószonych
Ania gotujeZupa pomidorowa z pieczonych pomidorów. Najlepszy przepis na pomidorową zupę krem. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to, moim zdaniem, najlepszy przepis na pomidorówkę. Gęsta, pomidorowa zupa
Cztery FajeryPierś z kurczaka w cieście naleśnikowym Soczysta, pyszna pierś kurczaka w aromatycznym cieście naleśnikowym. Prosty i sprawdzony przepis na filet z piersi kurczaka smażony w cieście koperkowym. Szukasz pomysłu na pierś kurczaka inaczej na obiad lub do pracy ? Filet z piekarnika lub smażony w cieście zawsze doskonale smakuje. Co zrobić z piersi kurczaka, jak przyrządzić aby była soczysta? Pierś(...)kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem to znakomity pomysł na soczyste kotlety. Pierś z kurczaka przepisy Pierś z kurczaka to delikatne i łatwe to przygotowania mięso. Filet jak każda część kurczaka szybko przechodzi przyprawami i marynatą. Przepisów na pierś kurczaka jest bardzo dużo. Pierś kurczaka z piekarnika, pierś z kurczaka w sosie, smażona, panierowana, pieczona. W każdym z przepisów możemy
Dieta moja pasja