ciasto - 162155 przepisów (strona:2422/10811)

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 85

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu  Najlepsza sałatka jarzynowa z jajkiem ogórkiem i zielonym groszkiem.  Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu od lat jest

Cztery Fajery
Murzynek 131

prowadziła nas za rękę i mogę powiedzieć, że w pewnym stopniu przygotowywała nas do roli pani domu. Właśnie w szkole piekłam wraz z koleżankami swoje pierwsze samodzielnie wykonane ciasto. Ech ten zapach rozchodzący się po korytarzach… właśnie z tym czasem kojarzy mi się między innymi ciasto o wdzięcznej nazwie „Murzynek”. Wersji tego ciasta jest mnóstwo. Jedne(...)pieczenia i miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku Z białek ubijamy pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub rózgi (nie miksujemy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Gotowe ciasto polewamy pozostawioną masą kakaową. Smacznego Smacznego

Fascynacje Ani
Tarta na cieście francuskim z warzywami 88

obiad polecam tartę na cieście francuskim. Najpierw pieczemy ciasto. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Wrzucamy do piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco, ale taka tarta smakuje również na zimno. Można podać z sosem czosnkowym. Zróbcie, a ja zapewniam, że będzie pysznie.   Potrzebujemy: 2 jajka 45 dag mieszanki chińskiej 1 szklanka śmietany 18 % opakowanie ciasta francuskiego ( 30 dag ) papryka słodka(...)mielona do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku czosnek suszony do smaku curry do smaku   Wykonanie pysznej tarty:   1. Ciasto francuskie wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Formujemy brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy według przepisu na opakowaniu.  2. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 3. Do miski

Izabelawkuchni
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży 217

około 105 kcal na 100g. Racuchy z jabłkami bez drożdży są przede wszystkim: puszyste i mięciutkie proste i szybkie w wykonaniu (brak drożdży i oczywiście potrzeby czekania na wyrastanie ciasta) tanie (podstawowe produkty, które zapewne każdy ma w domu) Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane. 2 szklanki mąki pszennej(...)szklankę podgrzanego mleka, cały czas mieszam do uzyskania jednolitej masy . Najczęściej używam trzepaczki i w zupełności do tego wystarcza. Możesz oczywiście użyć miksera i całość miksować na wolnych obrotach. Ciasto odstawiam, by odpoczęło i w tym czasie przygotowuję jabłka. Krok 4 . Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jeśli jabłka są soczyste, odciskam z nich

Ania gotuje
Mikstura na wzmocnienie 106

Mikstura na wzmocnienie Domowy syrop wzmacniający organizm z miodem, cytryną i olejem z czarnuszki. Mikstura na wzmocnienie odporności jest niezastąpiona zazwyczaj jesienią i zimą, ale ten

Cztery Fajery
Drożdżówki z makiem i dużą ilością bakalii. 86

Pora na coś słodkiego! Dziś proponuję pyszne drożdżówki z makiem i dużą ilością bakalii. Jak z cukierni! To co, zapraszam!  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej   15 g  świeżych drożdży   ok 1 szkl. mleka   2 jajka   3 łyżki cukru trzcinowego    10 dag masła Nadzienie(...)drobno nożem. Do maku  dodajemy olejek, miód, masło i ubitą piane z białek. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba dosładzamy dodatkowo; Żółtka pozostałe z maku zużyjemy do posmarowania drożdżówek Przygotowanie ciasta; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb rustykalny 60

minut, następnie uformować i dopiero pozwolić dochodzić z piekarniku. Co nam trzeba? zaczyn: -0,5 kg mąki chlebowej -300 ml wody -płaska łyżka soli -2 łyżeczki drożdży instant ciasto: -700 g mąki chlebowej -120g mąki żytniej razowej -120g mąki pszennej razowej -650ml wody -2 płaskie łyżki soli -7 g drożdży instant garść żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika(...)Robimy! Szykujemy zaczyn Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h (najlepiej zrobić to wieczorem i rano zabrać się za resztę) Następnie w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy, w między czasie dodając powstały zaczyn. Całość wyrabiamy około 10 minut, do uzyskania elastycznego

Latosiowydom
KRUCHE TARTALETKI ZE ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ 78

powiem, to było pyszne i żałuję, że nie zrobiłam więcej, bo zarówno rodzinka jak i goście zachwyceni. Składniki na kruche tartaletki ze śmietaną, truskawkami i galaretką : Kruche ciasto: * 250 g mąki pszennej * 2 łyżki cukru pudru * 100 g zimnego masła * 2 żółtka Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: * kilka świeżych truskawek * 1 galaretka truskawkowa(...)wrzącej wody Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, wystudzić, pozostawić do lekkiego tężenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią dobrze zagnieść ciasto, aby powstała kula. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać kształt koła, np przy pomocy szklanki

Zrób to smacznie
Ciasto „Dotyk Anioła” 83

Ciasto „Dotyk Anioła” to bardzo dobre, delikatne ciasto z masą o kokosowym smaku. Przygotowane na małej, kwadratowej blaszce. Szybko się je robi i szybko znika ze stołu. Masa jest idealnie wyważona – słodycz białej czekolady fajnie równoważy się z kwaśną śmietaną, a smak wiórków kokosowych jest bardzo wyraźny. Jeśli lubicie kokosowe wypieki to miejcie to ciasto na uwadze(...)sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Białą czekoladę rozpuszczamy

Smaki Na Talerzu
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika 73

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Soczyste szaszłyki w marynacie barbecue.  Szaszłyki z kurczaka z piekarnika nie ustępują smakiem szaszłykom z grilla. Dla nas szaszłyki z

Cztery Fajery
PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI 79

tego łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę.  Po tym czasie(...)wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Nie wyrabiając już ciasta lekko uformować z niego długi wałek. Nożem wycinać na ukos ciasto, aby powstawały trójkąty. Tak pocięte bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubku rozklepać jajko, posmarować nim wierzch bułek przy pomocy silikonowego pędzelka. Wszystkie dodatkowe ziarna wymieszać w miseczce, solidnie posypać nimi wierzch bułek. Zakryć ścierką

Zrób to smacznie
Szarlotka rozpływajaca się w ustach 83

Kaśkę, śmietanę, olejek, żółtka, sól, proszek i cukier waniliowy oraz cukier zwykły. Kolejność składników jest obojętna. Następnie siekamy wszystko nożem do czasu połączenia się składników. Na końcu dokładnie wyrobić ciasto ręką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 części ciasta wyłożyć na spód blaszki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch

Wasze Przepisy
Czekoladowe ciasteczka popękane + filmik 113

przepis na przepyszne ciasteczka popękane obłędnie pachnące czekoladowo , przysłowiowe niebo w gębie . Nie są trudne w produkcji, wystarczy rozpuścić czekolady i potem zmiksować wszystko. Sekretem tego przepisu jest przechowywanie ciasta w lodówce - im dłużej tym lepiej, ale minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. A potem możemy rozkoszować się cudownym smakiem tych nieziemskich ciasteczek . I co najważniejsze - te ciasteczka trzeba(...)mąki pszennej przesiewamy przez sito, wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, następnie śmigło miksera zmieniamy na hak i stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy. 5. Następnie miskę z ciastem przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto jest w lodówce, tym ładniej ciasteczka popękają. 6. Około 1 szklankę cukru pudru

Kawa z mlekiem
Tarta z budyniem i brzoskwiniami 88

wtedy czas przygotowania będzie krótszy. Przepis na tę tartę znalazłam kiedyś w książce z przepisami z  Lidla, ale nieco go zmodyfikowałam.   Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto kruche: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 2 jajka 3 łyżki ksylitolu/cukru Domowy budyń: 200 ml mleka 3 żółtka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej(...)łyżki ksylitolu/cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii (lub 1 łyżka cukru z wanilią) Dodatkowo: 300 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier/ksylitol oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę

Healthy food explorer
Rogaliki z czekoladą – prawdziwe delicje 72

Dzisiaj w kuchni pachnie wyjątkowo ciastem drożdżowym na rogaliki z czekoladą . Zjemyje na ogrodzie, który w kwietniu zaczyna się przygotowywać powoli do wiosennego wybuchu kolorów i zapachów. Rogaliki nadają się na słodkie śniadanie, na przekąskę dla dzieci i na wszelkie eskapady. Długo pozostają kruche, świeże i pachnące. Wyborne rogaliki czekoladowe Znów mamy dla Was zamiennik dla popularnych rogalików ze sklepu(...)których nawet zapach jest drastycznie chemiczny. Oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale efekt będzie wspaniały. Warto go zresztą poświecić, by zrobić coś dobrego, rezygnując z łatwo dostępnych opychaczy, zapychaczy pełnych wzmacniaczy i innych odstarszczaczy :). Można zrobić także rogaliki gruszkowe . Drożdżowe rogaliki z czekoladą Składniki na 32 rogaliki: 20 g drożdży 1/3 szklanki cukru (75g) 3,5 szklanki mąki

KulinarneImpresje.pl