Jak zrobić domowy chrzan Przepis na chrzan tarty bez łez. Jak zrobić domowy chrzan i po co, skoro można kupić go w każdym sklepie? Moim zdaniem
Cztery Fajerymożna oczywiście zaserwować przy każdej innej okazji. Kawałki tarty z powodzeniem można również zapakować do lunchboxu lub na piknik. Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem Składniki: Na ciasto: 250g mąki pszennej duża szczypta soli 1 jajko, lekko roztrzepane 70ml oliwy 60ml letniej wody Na farsz: 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku kilka zielonych szparagów (odłamać stwardniałe końcówki(...)200ml gęstej śmietany 2 jajka 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki posiekanego koperku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Jak zrobić tartę ze szparagami i wędzonym łososiem? Przygotowanie ciasta na tartę: Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i letnią wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto ugniatać aż będzie gładkie. Ciasto do tarty uformować
Codzienne GotowanieSos musztardowy Przepis na sos musztardowy na ciepło i na zimno Sos musztardowy na ciepło lub na zimno należy do najbardziej uniwersalnych sosów domowej roboty, a
Cztery FajeryJeśli lubicie ciasto Banoffee to tartaletki na pewno też przypadną Wam do gustu. Oprócz pysznego smaku będą cudownie się prezentować na świątecznym stole. Delikatny krem kajmakowy, do tego banany i dżem z czarnej porzeczki. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to bardzo słodki deser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić(...)koniec posypałam całość pyłkiem pszczelim, to dodatkowo dodało uroku. Składniki na 4 tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy
noteskulinarnyfigaSałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i
Kuchnia MagdaLenyIdealne na każdą okazję ciasto czekoladowe z bitą śmietaną. Wyśmienicie smakuje z filiżanką kawy. Składniki oraz sposób przygotowanie Ciasto: 225 g mąki 350 g cukru pudru 85 g kakao 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju roślinnego 250 ml wrzątku półtorej łyżeczki proszku do pieczenia półtorej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki oprócz wrzątku umieścić(...)Podgrzać całość do rozpuszczenia żelatyny. Schłodzoną dodać do śmietany z łyżeczką cukru, krótko zmiksować. Polewa: 200g czekolady mlecznej, 200 ml śmietany 40%. Miksować aż zgęstnieje. Śmietanę wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, na wierzch dać polewe. Autor przepisu: Dagmara Artykuł Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyLikier jajeczny ajerkoniak Jak zrobić ajerkoniak lub advocaat domowym sposobem. Likier jajeczny ajerkoniak, tak jak holenderski advocaat, wenezuelski ponche crema czy amerykański eggnog przygotowuje się z
Cztery Fajeryżółtka 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu morelowego cukier puder (do posypania) Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego
Świat CiastaCiężkie, razowe chleby na zakwasie należą do moich ulubionych. Ciasto na nie potrzebuje trochę więcej czasu na wyrastanie. Ostatnio zaopatrzyłam się w przeróżne mąki i rozpoczynam eksperymentowanie z nimi. Na pierwszy rzut poszła mąka z samopszy, czyli mąka z reliktowej odmiany pszenicy o twardej łusce bogatej w fosfor, żelazo, wapń, cynk, czy mangan. Zawiera cenne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego(...)soli 250 g + 80 g wody garść suszonych żurawin W misce wymieszać wszystkie mąki i zakwas. Dodać 250 g wody. Wymieszać i odstawić na kwadrans do autolizy. Do ciasta dodać sól, żurawinę i 80 g wody. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 godzin lub na noc. Gdy ciasto lekko wyrośnie, uformować w kulę. Ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzieczasie do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło – ale ostudzone, nie gorące – cukier puder, letnie mleko, całe jajko. Do tego dodajemy rozczyn, który wyrósł. Zagniatamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i elastyczne, wkładamy je do miski i przykrywamy ścierką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Warto użyć dużej miski, gdyż ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)Teraz czas na nadzienie – do miski dodajemy twaróg, dwa żółtka, 60 gram cukru z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie mieszamy, wystarczy łyżką. Wracamy do ciasta. Na stolnicy lub czystym blacie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta. Środek ciasta obficie smarujemy masą serową – krawędzie pozostawiamy bez niego. Na ser równomiernie rozsypujemy borówki. Zwijamy ciasto w roladę, lepiąc krańce. Następnie kroimy
sierotka maRysia w kuchniDziś mam dla was przepis na proste białkowe ciasto czekoladowe . Takie ciasto z odżywką białkową będzie idealne dla osób aktywnych, które szukają słodkich, zdrowszych przepisów. Łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dlaczego warto wprowadzić się do diety białka olimp? Organizm wykazuje zapotrzebowanie na dostarczenie wartościowego białka, szczególnie u osób aktywnych fizycznie. Białko można dostarczyć z naturalnych źródeł. Do najlepszych naturalnych(...)wszystko ręczną trzepaczką. W drugiej misce mieszamy mąkę z odżywką białkową, proszkiem do pieczenia, sodą i ksylitolem. Dodajemy płynne składniki z pierwszej miski i mieszamy wszystko tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (kwadratowa lub tortownica 22-24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut). Czas pieczenia
Słodkie okruszkiCiasto jest dość puszyste i wilgotne. Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm : 4 całe jajka 4 łyżki cukru trzcinowego 120 g surowych startych buraczków ćwikłowych 80 g surowej startej marchewki 120 g mąki owsianej 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 30 g startej gorzkiej czekolady(...)cytryny oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy. Gotową masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy przez około 50 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Gorące ciasto możemy lekko skropić wodą i przykrywamy ściereczką . Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto kroimy ostrym nożem na trójkąty. C iasto możemy udekorować polewą z gorzkiej
Przepisy i porady kulinarnePieczeń rzymska to klops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa
Kuchnia MagdaLenyJedna z lepszych jakie jadłam. Na miękkim, dość wysokim cieście, bardzo chrupka kruszonka z krupczatki. Pod kruszonką jabłkowe, cynamonowe kawałeczki. Sobotnie, spokojne śniadanie i poczęstunek zabrany w gości do kawki w południe. To tyle w kwestii okoliczności degustacji, bo to ciasto z kategorii zjadanych od początku do końca foremki, bez pozostawiania kawałeczka "na potem". Składniki(...)wlewamy do niego ciepłe mleko. Jajka wbijamy do szklanki i mieszamy widelcem. Do miski z mąką wlewamy jaja, mleko z masłem i olej. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli wydaje Wam się zbyt lepkie i rzadkie, dosypcie troszkę mąki. Na końcowym etapie zagniatania, nie powinno lepić się do dłoni i brzegów miski, ale jednak pozostać dość
Kronika Piekarnika