rodzinną więc z wielką chęcią przygotowaliśmy ją również dziś. Prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. Ciasto na pizze jest uniwersalne, więc przygotowując je równie dobrze możecie ułożyć na nim swoje ulubione dodatki. PRZEPIS PIZZA DOMOWA JAK Z PIZZERII Składniki na 2 sztuki: ciasto: 500g mąki włoskiej(...)chili 3 łyżki oliwy dodatki: 2 kulki mozzarelli 2 garście rukoli 100g pomidorków koktajlowych parmezan w płatkach Jak zrobić pizze domową jak z pizzerii: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Najpierw w wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, potem wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto i zostawiamy
Dorota Smakujerozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki 30% pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki oleju Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego(...)cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, pastę waniliową, olej
IzabelawkuchniLekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką. Truskawki możecie wymienić na maliny lub zrobić z samymi borówkami. Składniki blaszka 23/33: Biszkopt : jajka 4 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka cytrynowa: śmietanka 36% 350ml, mascarpone 250 g, cukier puder 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Ponadto(...)łyżeczka, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąć z niego skorupę i nasączyć herbatą wymieszaną
kulinarne odsłony patiMini ciasto czekoladowe w 3 minuty Witajcie moi drodzy Zaczął się kolejny tydzień pełen wyzwań. W tym całym zabieganiu potrzeba chwili oddechu. A przy czym najlepiej się odpoczywa? Ja odczarowuje mój poniedziałek mocno czekoladowym mini ciastem i pyszną aromatyczną herbatą Całość przygotowałam w kilka minut Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)jajko Dodatkowo: czekolada na polewę i dowolne ozdoby Przygotowanie: Składniki mieszamy łyżką. Masę przelewamy do miseczki wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do mikrofalówki na 2 min 50 sekund. Po tym czasie ciasto powinno ładnie urosnąć. Ciasto studzimy i wyciągamy z miseczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nasze ciasto. Dowolnie dekorujemy – u mnie krople czekolady, listki mięty i rozdrobniona liofilizowana
Słodkie okruszkiOgórki małosolne na sucho Chrupiące ogórki małosolne bez wody. Ogórki małosolne na sucho są nieco delikatniejsze w smaku, niż tradycyjne ogórki małosolne w słoikach, ale
Cztery FajeryKolejne ciasto, które powstało w wyniku eksperymentów prowadzonych w kuchni i tego co zalega w szafkach i lodówce. Chyba coraz bardziej podoba mi się taka metoda tworzenia - ciasto wyszło przepyszne
Prosty przepis naPrzepis na tartę obiadową z kurczakiem, brokułem, serem i innymi dodatkami. Składniki ciasto francuskie brokuł (podzielić na różyczki i sparzyć) pierś z kurczaka (pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i usmażyć) pieczarki (pokroić i usmażyć z dodatkiem soli i masła) pomidorki koktajlowe (kilka szt. na wierzch) ser żółty (zetrzeć) 2 jajka śmietana ukwaszona lub słodka 200 g Przygotowanie Formę wysmarować(...)wykleić gotowym ciastem francuskim. Dno lekko ponakłuwać widelcem. Dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Brokuł, pieczarki, kurczak. Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku można też użyć ziół ale to według uznania. Gotową mieszanką zalać składniki co spowoduje że podczas pieczenia wszystko się razem połączy. Na wierzch dodać kilka pomidorków przeciętych na pół i zasypać wszystko
Wasze PrzepisyGotowanie w domu to dla wielu osób codzienność, przyjemność i też frajda, gdy uda nam się zrobić coś naprawdę dobrego. W jaki sposób pomoże nam w
Cztery Fajerysłono, którą oczarujecie gości. Wbrew pozorom nie jest skomplikowana do przygotowania. Poniższa rolada świetnie smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Składniki na porcję dla 6-8 osób: ciasto serowe 300 g startego, żółtego sera 3 średniej wielkości jajka 1/2 szklanki majonezu szczypta soli, pieprzu nadzienie 0,5 kg filetów z piersi kurczaka 1 mała cebula(...)sól, pieprz słodka i ostra papryka odrobina oleju Do miski wsypać ser starty na średnich oczkach. Dodać majonez i roztrzepane jajka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia (wymiary 20 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć ciasto. Za pomocą łyżki masę rozprowadzić po całej blaszce. Piec w 180ºC
UgotowaćOstatnio zostało mi sporo maku od poprzedniego ciasta i koniecznie chciałam go wykorzystać. W poszukiwaniu przepisu na makowy krem przekopałam pół internetu. Wreszcie znalazłam obiecujący przepis tutaj . Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha
Domowe ciastaSałatka z kozim serem i jabłkiem Prosta sałatka na każdą porę roku. Sałatka z kozim serem i jabłkiem to bardzo prosta i dobra sałatka, którą możesz
Cztery FajeryMŁODĄ KAPUSTĄ Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne naleśniki z młodą kapustą. Na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO NA NALEŚNIKI 2 jajka 250 ml mleka 120 ml wody gazowanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju FARSZ 1/2 główki młodej kapusty (ok. 600 g) 2 marchewki 1 cebula(...)sera żółtego sól pieprz 3-4 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut, by „odpoczęło”. Z przygotowanego ciasta usmarzyć naleśniki. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zasalamy i gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody
Przepiski.pljako dodatek do mięsa czy warzyw. Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Proporcje na tortownicę o śr. 23 cm. Składniki na ciasto Tangzhong: 50 ml mleka 50 ml wody 20 g mąki pszennej chlebowej Ciasto właściwe: cały tangzhong 300 g mąki pszennej chlebowej 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli(...)momentu, aż trzepaczka będzie zostawiać ślady. Garnek dokładnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia masło rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta właściwego i zagniatamy przy pomocy robota na elastyczne ciasto. Trwa to około 10 minut. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości
Kulinarne przygody Gatitymąki i 40 g wody. Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. W misie miksera mieszamy bigę z wodą i miodem, zostawiamy na godzinę. Montujemy hak do ciasta i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Dodajemy sól i oliwę wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wykładamy je na blat i formujemy w kulę(...)Dużą miskę smarujemy oliwą, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Pozostawiamy na kuchennym blacie na około 6 – 8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku, aż do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, lekko odgazowujemy i dzielimy na 10 równych kawałków. Formujemy 10 podłużnych bułek. Układamy je na blasze
Tajemnice Smaku