ciasto - 162155 przepisów (strona:2408/10811)

Lahmacum, turecka pizza, szybki obiad 84

jest tradycyjnym dodatkiem ale jest pyszne Poniższa wersja nie jest oryginalnie turecka tylko mocno spolszczona .. taka nasza domowa ..;) składniki na około 4-5 sztuk (zależy od wielkości): ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli farsz mięsny: 300 g mielonej łopatki wieprzowej ( oryginalnie jest wołowina lub jagnięcina, ale my kochamy świninę(...)smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z cebulą mocno obsmaż na smalcu, doprawiając wyciśniętym praską czosnkiem i solą do smaku. Odstaw do przestygnięcia. Składniki z listy „ciasto” umieść w maszynie do wyrabiania ciasta lub w misce i wyrób na gładkie, sprężyste ciasto. Podziel na kulki , które rozwałkujesz na okrągłe placki. Porcja ciasta starcza

Ogrodnik w podróży
Drożdżówki z powidłami i lukrem cynamonowym 69

wyrośniętego zaczynu wsyp resztę przesianej mąki, sól i cukier. Dodaj jajko i miękkie masło w temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj około 8 minut. Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części(...)Każdy kawałek ciasta zroluj w wałek długości około 30 cm., a następnie rozwałkuj tak, by pasek miał około 5 cm. szerokości. Na każdym pasku ciasta rozsmaruj po 1 łyżce powideł, a następnie zwiń paski ciasta tworząc jakby ślimaczki. Ułóż bułeczki na natłuszczonej masłem lub olejem blaszce i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej

Delicious Place
PYSZNY SEROMAKOWIEC + FILMIK 69

Seromakowiec to połączenie sera i maku na półkruchym cieście. Jest smaczny i aromatyczny. Zachowuje długo świeżość i można śmiało go zamrozić. Jest nieodzowną, słodką pociechą dla wielu osób. Polecam.  MAK :  200 g maku mielonego  2 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej garść siekanych orzechów 2 łyżki kwaśnego dżemu 2 łyżki miodu(...)masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej CIASTO : 150 g masła  1/2 szklanka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki tortowej( szklanka 130 g )  SER :  1 kg sera wiaderkowego lub w kostce  4 jajka  100 g masła  2 cukry waniliowe  3/4 szklanki cukru  2 budynie

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Marczello kawowe 108

Dziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jaj ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao

Domowe ciasta
Marelnka 153

Takiej wersji miodownika, bo to ciasto o wdzięcznej nazwie Marlenka to nic innego jak właśnie miodownik jeszcze nie robiłam, ale po reakcji moich bliskich wiem, że będę go robić znacznie częściej. Na pewno zrobię go na Boże Narodzenie, bo tak sobie zażyczyli. Ciasto przygotowuje się nieco inaczej niż np na moją ulubioną stefankę, a placki są cieńsze i jest(...)przełożone kremem, najlepiej smakują gdy postoją kilka dni i się przegryzą. Co tu dużo pisać cienkie miodowe placki, krem budyniowy z kajmakiem i obowiązkowo polewa czekoladowa czynią z tego ciasta fantastyczny deser, nie tylko na specjalne okazje.  Ciasto miodowe (na blaszkę 23x33 cm): 160 g masła lub margaryny 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Cynamonowe szczęście
Przepis na pieprz ziołowy z PRL 125

Przepis na pieprz ziołowy z PRL  Domowy pieprz ziołowy. Przepis na pieprz ziołowy z PRL powstał w okresie, kiedy czarny pieprz był dobrem luksusowym, a

Cztery Fajery
Kruche babeczki z kremem z mlekiem w proszku i cappuccino 120

recepturę na pyszne babeczki. Bardzo kruche ciasto napełnione bardzo pysznym i puszystym kremem. Takie idealne na podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Im dłużej postoją to kruche ciasto zmięknie od kremu. Kto lubi krem z dodatkiem mleka w proszku to polecam. Ja swój krem dodatkowo wzbogaciłam i kawę cappuccino :) Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)     Potrzebujemy:   Na ciasto(...)śmietanki kremówki 1 szklanka mleka w proszku pół szklanki kawy cappuccino o smaku waniliowym Dodatkowo: mąka pszenna do oprószenia stolnicy   Wykonanie pysznych kruchych babeczek z kremem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy

Izabelawkuchni
Słodkie rogaliki z jabłkami 81

naprawdę prosty. Przy przygotowaniach śmiało mogą pomagać Wam wasze dzieci. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni i oczywiście jabłka. Chwila zagniatania, odrobina cierpliwości, gdy ciasto chłodzi się w lodówce i… Już można formować pyszne domowe rogaliki. Taki deser na pewno zawsze się uda Spróbujcie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki gęstej śmietany(...)dodałam więcej, bo robiłam rogaliki z podwójnej porcji) cynamon do jabłek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i posiekane masło. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.  Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gdy ciasto dobrze się schłodzi rozwałkowujemy

Słodkie okruszki
Rogale 66

zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą i składnikami do posmarowania i posypania. Zacznij miksować i po minucie dodaj sól, wtedy kiedy składniki są już wstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 10 minut, aż ciasto będzie stanowiło ładną zwartą kulę. Przykry misę folią spożywczą lub wykorzystaj do tego czepek plastikowy na głowę (to mój wielorazowy(...)patent). Pozostaw ciasto do wyrastania na 1 -1,5 h aż podwoi objętość. Wyłóż ciasto na blat i podziel je na 2 części. Przygotuj też blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane porcje ciasta rozwałkuj na 2 cienkie okrągłe placki. Za pomocą noża lub radełka natnij placek na 4 trójkąty (na ćwiartki). Teraz bierz każdą z części i zacznij zwijać

nietylkopasta.pl
Czarna pasta z aktywnym węglem 78

Czarna pasta z aktywnym węglem  Co warto wiedzieć o węglu aktywnym. Czarna pasta z aktywnym węglem zawojowała rynek produktów do higieny jamy ustnej. Wybiela zęby

Cztery Fajery