ciasto - 162155 przepisów (strona:2404/10811)

Roladki z jabłkami 84

lodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane 😉 więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 150g migdałów w płatkach 4 łyżki cukru 1 opakowanie(...)budyniu waniliowego bez cukru 250ml mleka 3 łyżki soku z cytryny odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta 1 żółtko do posmarowania roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – wykonanie Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać migdały

Do Garów!
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. 86

moich pierogów  użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku.  Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony  jest wygodniejszy w użyciu i tak samo  zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju.  To co, robimy? Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta(...)Smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała. Zostawić do wystudzenia. Twaróg przełożyć do miski, rozdrobnić.  Dodać wystudzony szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.  Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść.  Kiedy będzie zwarte przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać,  żeby było gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto uformować

Agusiowe smakołyki
Dobry nawilżacz z oczyszczaczem powietrza 75

Dobry nawilżacz z oczyszczaczem powietrza Jak wybrać oczyszczacz powietrza z nawilżaczem. Dobry nawilżacz z oczyszczaczem powietrza to jedna z najskuteczniejszych metod łagodzenia objawów alergii, przeziębienia i

Cztery Fajery
TARTA Z SERKIEM KOZIM I GRUSZKAMI 65

ewentualnie okrągła) Przygotowanie : Przygotuj spód do tarty: mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj sól. Zrób zagłębienie w mące, dodaj miękkie masło w kawałkach, żółtko i tymianek. Ugnieć ciasto, dodając stopniowo około 5 do 7 cl ciepłej wody, tak, aby składniki dobrze się połączyły. Uformuj kulę o jednolitej konsystencji. Owiń ją folią żywnościową i wstaw na 1 godzinę(...)lodówki.   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem natłuszczoną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) foremkę do tarty (najlepiej podłużną), dociskając ciasto dobrze do brzegów foremki. Ponakłuwaj spód widelcem. Spód i boki ciasta przykryj papierem do pieczenia, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jak wzmocnić osłabiony organizm 60

Jak wzmocnić osłabiony organizm Dieta, sen, aktywność fizyczna i suplementacja.  Jak wzmocnić osłabiony organizm to pytanie, które dość często zadajemy sobie w okresie zimowym. Chociaż

Cztery Fajery
Kruche ciasteczka z mleczną czekoladą 66

proszek do pieczenia. Po wymieszaniu tych suchych składników dodajemy jajko, dodatkowe 3 żółtka, płynną ostudzoną margarynę oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy łyżką, a następnie dłonią zagniatamy na kruche ciasto. Mleczną czekoladę siekamy nożem na wiórki lub niewielkie kosteczki. Ciasto dzielimy na kilkanaście części. Każdą porcję formuję w płaski krążek, do środka wkładam trochę posiekanej czekolady i zlepiam w okrągłe ciasteczko(...)u00f3\u0142tka, p\u0142ynn\u0105 ostudzon\u0105 margaryn\u0119 oraz jogurt naturalny. Ca\u0142o\u015b\u0107 mieszamy \u0142y\u017ck\u0105, a nast\u0119pnie d\u0142oni\u0105 zagniatamy na kruche ciasto.","text":"Do du\u017cego naczynia dodajemy po kolei: m\u0105k\u0119, cukier i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu tych suchych sk\u0142adnik\u00f3w dodajemy jajko, dodatkowe 3 \u017c\u00f3\u0142tka

ProstePesto.pl
Zupa brokułowa z serem 93

Zupa brokułowa z serem Przepis na zupę krem z brokułów z cheddarem.  Zupa brokułowa z serem cheddar to jedna z najlepszych zup serowych na chłodniejsze

Cztery Fajery
PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 69

Pieprz do smaku – Sól do smaku PRZEPIS: 1. Wodę zagotuj i odstaw do delikatnego przestudzenia. 2. Do miski robota miksującego dodaj mąkę, olej i sól. Miksuj i dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe ciasto odstaw na chwilę by odpoczęło. 3. Daktyle zalej wrzątkiem i namocz około 30 minut. 4. Połowę grzybów ugotuj w osolonej wodzie z cebulą przekrojoną(...)oraz syropem klonowym. I ewentualnie dosól do smaku. 11. Gotuj jeszcze około 30 minut. Po tym czasie odcedź z nadmiaru płynów i zmiksuj. 12. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto, wycinaj okręgi za pomocą obręczy kucharskiej bądź szklanki. 13. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. 14. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Lub zamroź do ugotowania w odpowiednim czasie

globuskulinarny