Barszcz z kwaśnych jabłek. Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca. Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w
Cztery FajeryDanie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym
Kuchnia MagdaLenySos adżika Przepis na sos z pomidorów i papryki z dodatkiem marchwi i jabłek. Sos adżika albo adjika to aromatyczny gęsty sos z pomidorów, papryki, czosnku
Cztery FajeryTakie cudo wypatrzyłam ostatnio u Asi na blogu Słodko Słodka . Nie dość, że fajnie wygląda, to smakuje obłędnie. Ciasto zrobiłam po swojemu, dodatki też trochę inne. Takie jak lubimy. Tu akurat można dowolnie kombinować. Jak to przy pizzy. Nie wiem czy wiecie, ale moja rodzinka to najwięksi fani pizzy jakich znam. Dlatego kiedy(...)razu tak mi się skojarzyło i tak zostało. U Asi to pizza na pięć rogów :) Jak zwał, tak zwał. W każdym bądź razie, jest pyszna :) Składniki: Ciasto: 220 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 400 g. mąki, typ 00 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 3 łyżeczki keczupu (miałam swojski
Agusiowe smakołykiŚwietny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie
Kuchnia MagdaLenyCiasto co prawda w oryginale nazywa się ciastem z truskawkami i właśnie te owoce znajdują się pod galaretką, ale jak to mówią, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Truskawki się co prawda skończyły, ale z jagodami wyszło równie pysznie. Ciasto z książki „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”. Biszkopt: 4 jajka
Smaki Na TalerzuPikle z ogórków i papryki. Przepis na ogórki konserwowe z czerwoną papryką. Pikle z ogórków i papryki to przepis banalnie prosty i sprawdzony od wielu lat
Cztery Fajeryzaskakująco uniwersalne – polecam! Składniki (na około 8 dużych naleśników, a 16 trójkątów): szklanka wody szklanka mleka około 2 szklanki mąki – może trochę więcej, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta 1 duże jajko szczypta soli 4 łyżki oleju Na farsz: 500g mielonego mięsa z szynki 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 250g pieczarek 2 łyżki majonezu(...)Przygotowujemy naleśniki – do miski wlewamy wodę, mleko, wbijamy jajko i wlewamy olej – dokładnie mieszamy do połączenia. Dodajemy sól oraz mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta, konsystencji śmietanki – jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki, za gęste – troszkę mleka lub wody. Odstawiamy ciasto. Przygotowujemy warzywa – marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę
Smaczna StronaMój numer jeden wśród zwykłych ciast z owocami. Proste i szybkie w przygotowaniu, zawsze się udaje, a co najważniejsze, jest pyszne. Tym razem zrobiłam z agrestem, a raczej porzeczkoagrestem. Mąż przyniósł świeżo zerwany i od razu pomyślałam o tym cieście. Przepis dostałam kiedyś od koleżanki. Jak to było dawno...... Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy(...)cukru waniliowego (miałam swojski) Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.(Wyłożyłam papierem spód tortownicy, boki wysmarowałam masłem) Na wierzch wyłożyć umyty agrest. Lekko docisnąć. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Agusiowe smakołykijajka – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 300 g malin Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i erytrytol. Mieszamy dodajemy kawałki masła i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajka i esencję z wanilii i za pomocą miksera łączymy całość. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy 1/3 ciasta kakaowego i wkładamy je do lodówki(...)pozostałym ciastem wykładamy spód i brzegi tortownicy. Odkładamy tortownicę na bok. Do miski wkładamy zmielony twaróg i wsypujemy erytrytol, miksujemy przez chwilkę by połączyć składniki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, walinę, dodajemy jajka miksujemy tylko do połączenia się składników, nie przesadzajmy z miksowaniem by później sernik nam nie opadł. Połowę masy serowej wylewamy na spód i posypujemy połową malin, delikatnie wylewamy pozostałą
Zdrowy Styl JoannyMarynata barbecue Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki. Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często
Cztery FajerySałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana
Kuchnia MagdaLenyCurd z czarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów i ciast. Curd z porzeczki ma konsystencję budyniu, dlatego możemy nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury i frużeliny) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z czarnej porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE
Słodki PomysłBardzo proste i pyszne ciasto z wiśniami. Zamiast wiśni mogą być czereśnie, agrest, borówki lub jagody. 1 – 1,5 kg wiśni, 5 jajek, 350 g cukru pudru, 400 g mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jasne ciasto wyłożyć na ciemne ciasto i wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzch wysypać owoce i delikatnie docisnąć. Wstawić
królestwo garówostatnio najbardziej lubię … kotlety!:D Tak, tak, to moja mama częściej szaleje przy piekarniku niż ja! Zdecydowanie muszę Ją tu pochwalić. Na tegoroczne Święta Wielkanocne przygotowała ciasto jogurtowe, bez pieczenia, o smaku mango, które swoim wyglądem przypomina ser żółty. I wiecie, że Łukasz się nabrał początkowo?! hehehe Ciasto okazało się hitem na stole i mam nadzieję, że takim samym(...)hitem okaże się tutaj. Jest bez pieczenia – zrobicie je błyskawicznie! Gorąco polecam! Spróbujcie i zaskoczcie domowników. Ps. do zrobienia ciasta ser żółty wykorzystałam pulpę z mango – śmiało możecie użyć też świeżego, dojrzałego mango. Smacznego! SKŁADNIKI: * pulpa mango – 600 g * galaretka cytrynowa – 4 szt * jogurt grecki – 680 g * woda – 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki rozpuszczamy
Ostra na Słodko