ciasto - 162155 przepisów (strona:2389/10811)

Cynamonowe drożdżówki zawijane 48

zawsze aktualny. Pierwszym po przyjeździe wypiekiem nie były drożdżówki, a piernik.  Chłód powrotu wzbudził tęsknotę za ciepłymi zapachami goździków i miodu. Bułeczki były drugie. Ale z korzennym akcentem. Ciasto drożdżowe, które jeszcze ciepłe jest puchem,  ale przez kilka dni pozostaje przyjemnie zjadliwe. Drożdżówki cynamonowe.  Do kawki w chłodny poranek, niestety wciąż ciemny. Dwa tygodnie temu, o zbliżonej(...)godzinie,  czyniąc niewykorzystane plany urlopowe, nie świeciłam światła. Składniki: Zaczyn:  20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka  Ciasto: 300 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3 pełne łyżki cukru szczypta soli Nadzienie cynamonowe: 1/3 kostki miękkiego masła 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka

Kronika Piekarnika
Ciasto z masą kawową i cytrynową pianką 125

Jeżeli lubisz ciasta z masą śmietanową, to to ciasto będzie właśnie dla Ciebie. Pomiędzy biszkoptem znalazły się dwie masy śmietanowe, jedna z dodatkiem kawy zbożowej, druga usztywniana galaretką cytrynową. Dodatkową warstwę stanowi nutella. Ciasto jest słodkie, lekkie i przyjemne w smaku. szklanka = 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 2 łyżki oleju Pianka kawowa(...)stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym – do połączenia. Na koniec wlewamy olej, miksujemy chwilę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, łączymy delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Na jednym z blatów

Smaki Na Talerzu
Dyniowe cynamonki 46

przepiękną pogodą, ale nic nie stało na przeszkodzie, aby przygotować wypiek, który bardzo kojarzy mi się z umilaniem jednak bardziej ponurych dni tej pory roku. Cynamonki z dyniowego ciasta drożdżowego z nutą pomarańczy smakują wspaniale i jestem pewna, że posmakują każdemu, kto się skusi. Z tej porcji możecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek(...)ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 1 jajko nadzienie: 2 kopiaste łyżki masła 1 kopiasta łyżka puree z dyni 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżka cynamonu cejlońskiego dodatkowo: 1 kopiasta łyżka dżemu lub konfitury pomarańczowej Mąkę przesiewamy

Mienta blog
Balladyna 67

kapryśnej deszczowej pogody powoli dobiega końca. Jesienne maliny można zbierać do pierwszych mrozów, ale jeżeli będzie padać będą one niesmaczne. Mi udało się uzbierać ich jeszcze trochę i zrobić ciasto o wdzięcznej nazwie Balladyna przywodzącej na myśl dzieło Słowackiego.  Na to pyszne ciasto składa się czekoladowy biszkopt, masa serowo śmietankowa, kajmak oraz galaretka malinowa. Muszę Wam napisać(...)wiem kto wymyślił takie połączenie smaków, ale pomysł był genialny. Wszystkie te z pozoru oklepane składniki idealnie komponują się w kawałku ciasta, które jest delikatne i bardzo efektowne. Do jego przygotowania inspirowałam się przepisem od Anety z Ilovebake jednak zrobiłam je w większej blaszce, zresztą bardzo słusznie, bo i tak zniknęło błyskawicznie i nieco zmodyfikowałam krem korzystając z proporcji składników

Cynamonowe szczęście
Prosty przepis na lasagne 62

Prosty przepis na lasagne  Lazania z mięsem mielonym i beszamelem.  Prosty przepis na lasagne bolognese nikomu nie sprawi trudności. Włoska lasagne z mięsa mielonego

Cztery Fajery
Cebulaki 3399

jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Jeśli macie ochotę na pysznego domowego cebulaka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEBULAKI PRZEPIS Składniki (na 6 sztuk) Ciasto: 250 g mąki pszennej 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 20 g masła 4 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Farsz: 3 cebule łyżeczka maku sól(...)pieprz Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułeczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko i dodać masło, cukier, sól, suche drożdże oraz mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez 60 minut do wyrośnięcia. Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawić

Przepiski.pl
Szybkie pierożki kebabowe 209

przekąska. Zazwyczaj pojawiająca się na domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Niestety czasem nie mamy zbyt wiele czasu, by je przygotować, chociażby ze względu na to, że musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Szybkie pierożki kebabowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierożków z ciasta drożdżowego. Można je przygotować w ekspresowym tempie, a są równie smaczne, jak tradycyjna wersja. Przekonajcie się sami, zapraszam(...)cebula 2 garści kukurydzy 3 ogórki konserwowe 120 g żółtego sera 3-4 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko garść sezamu Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Paprykę, cebulę

Alle Dobre!
Drożdżowe z serem i pepperoni 72

chwilkę dochodzili po dokładkę. Jeśli mam być szczera, to ja już na samym początku nieco się zraziłam do nich i pewna byłam, że całość pójdzie do wyrzucenia, bo ciasto po wyrośnięciu zrobiło się dosyć luźne, a po upieczeniu nie widać było aż tak wyraźnie zaznaczonych granic pomiędzy poszczególnymi bułeczkami. Zdecydowanie wizualnie nie tego oczekiwałam. Nawet nie przykładałam się zbytnio(...)kilka minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, mieszamy. Następnie wlewamy spienione drożdże oraz pozostałą wodę. Mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy 1-2 łyżki oleju, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na około godzinę, do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy sos pomidorowy. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy

Smaki Na Talerzu
ciasto ucierane z mlekiem jabłkowe i z galaretką... 91

temperatura pokojowa= do miski dodać jajka, cukier, miękką palmę, cukier, cukier wanilinowy, wlać mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mikserem utrzeć na nie za mocno gęste ciasto. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, do formy wylać ciasto, wygładzić wierzch. Jabłka umyte pokroić ze skórką na ósemki, kawałeczki, wysypać na ciasto, posypać cukrem, piec w nagrzanym piekarniku(...)200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka. Ciasto w formie dobrze wystudzić, galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejąca wylać na jabłka, schować do lodówki na kilka godzin - bardzo smaczne, łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z dodatkiem mleka, jabłka i galaretka dopełniają całości.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z semoliny 54

łyżkami letniej wody, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. 2. W większej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj oliwę i zaczyn z drożdży i dolewaj powoli wodę ugniatając ciasto, aż będzie miękkie i będzie odchodziło od rąk. Podana w składnikach ilość wody jest orientacyjna - to, ile wody wchłonie ciasto zależy od typu mąki i warunków otoczenia, takich jak temperatura(...)wilgotność powietrza. 4. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Jeśli w domu jest chłodno możesz wstawić do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni C. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i uformuj brzeg - ciasto z semoliny jest mniej elastyczne, więc trzeba je rozwałkować. 6. Uformowane ciasto posmaruj sosem pomidorowym, ułóż mozzarellę i inne

Z notatnika dietetyka
Babka cytrynowa w 5 minut! 46

Pyszna, wilgotna i pachnąca babka cytrynowa – idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę cytrynową w 5 minut: 250 g masła 4 jajka(...)składniki były w temperaturze pokojowej). Następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Stopniowo dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą, następnie wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Babkę

Gotuj z Prezesem