ciasto - 162155 przepisów (strona:2382/10811)

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne 76

owinąć je ściereczką i odstawić, gdzieś gdzie nie będą kusić, aby zjeść je od razu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeśli macie robot kuchenny z hakiem, który wyrobi ciasto, wtedy robią się praktycznie same. Wystarczy tylko poczekać, aż ciasto drożdżowe podrośnie, uformować bułki i upiec je w piekarniku.   Składniki na bułki z mlekiem w proszku (9 sztuk(...)drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, mleko w proszku i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką

e-PrzepisyKulinarne
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 51

czasie pieczenia nabrały dziwacznych kształtów. Wciąż będą pyszne. Jeśli jednak zależy ci na takich idealnie okrągłych, pamiętaj aby schodzić dobrze masę przed wstawieniem jej do piekarnika. Uformowane kulki ciasta warto włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut, dzięki czemu piekarnik mniej zmieni ich kształt. Aby nadać ciasteczkom okrągły kształt możesz też wykorzystać trik ze szklanką: przyłóż szklankę na ciastko dopiero(...)energicznie ciastkiem wewnątrz szklanki aż jego brzegi się wyrównają i znów będą idealnie okrągłe. Działa za każdym razem! Jak długo piec ciasteczka kokosowe z czekoladą? To nieco zabawne, że ciasta z tego przepisu spędzają niemal tyle samo (a czasem nawet więcej) czasu w zamrażarce co w piekarniku. Jednak faktem jest, że nie potrzebują długiego pieczenia. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby się

okolicepalnika.pl
Torcik kokosowy z kremem śmietanowym 44

cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku dalej delikatnie miksując. Mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy wiórku i łączymy z ciastem. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wystawiamy z piekarnika i studzimy Śmietane przekładamy(...)misy , dodajemy cukier i serek mascarpone i razem miksujemy do zgęstnienie. Około 2 minut . Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, na pierwszą cześć wykładamy dżem, następnie część kremu, nakładamy drugą część ciasta i tez delikatnie smarujemy kremem. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto. posypujemy koralikami. schładzamy

Camilla w kuchni
Faworki idealne 53

cieniutkim faworkiem, który rozpływa się w ustach. Większość osób uważa, że faworki są żmudne i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego. Jedynym problemem może być dla niektórych cienkie rozwałkowanie ciasta, co jest sekretem idealnych faworków. No ale proszę Was, kogo odstraszy machanie wałkiem, stojąc w obliczu spróbowania najlepszych faworków na świecie i to jeszcze zrobionych własnoręcznie. Mała podpowiedź na wstępie(...)szczypta soli kieliszek spirytusu (lub ocet 6%) olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany aby ciasto po zagnieceniu było twarde. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i tu przechodzimy do czynności, którą ja osobiście bardzo lubię. Ciastu trzeba spuścić wpiernicz wałkiem. Można się wyładować za wszystkie czasy. Następnie przykrywamy

Farmażony
Polecane książki o deserach i wypiekach 57

dowiedz się, gdzie możesz je kupić w okazyjnej cenie! Polecane książki o deserach i wypiekach, które warto mieć na półce Niezależnie od tego, czy tworzysz okazjonalnie desery, czy pieczenie ciast to Twoje hobby, z pewnością chcesz wiedzieć, jakie książki o deserach i wypiekach warto kupić. Po które z nich będziesz często sięgać i staną się pełną inspiracji, słodką kulinarną przygodą(...)Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami na słodko, z pewnością docenią tradycyjne książki kucharskie, które zawierają przepisy na wszystkie najważniejsze ciasta i ciasteczka. Z kolei, jeśli nie czujesz się pewnie jako twórca deserów, możesz wprowadzić na swoją kuchenną półkę książkę z łatwymi przepisami na pyszne ciasta, np. Trzyskładnikowe wypieki Sarah Rainey.  Wegetarianie docenią słodką kuchnię roślinną, gdzie

Słodkie okruszki
Taratuszki – faworki na kefirze 55

łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko średnie/małe 200 g kefiru/zsiadłego mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie zagnieć ciasto * W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru, tak aby powstało jednolite i miękkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę, przykryj miską i pozostaw na 30 min żeby odpoczęło Następnie rozwałkuj(...)ciasto na grubość ok. 0,5-1 cm Potnij na pasy o szerokości ok. 2-3 cm i długości takiej, aby zmieściły się w garnku, w którym będziesz je smażyć Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec uzyskując charakterystyczną kokardkę Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu do jasnozłotego koloru

Słodki Blog
Sałatka z kapustą pekińską, suszonymi pomidorami i salami 102

Pyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki

Kuchnia MagdaLeny
Zdrowe przekąski – małe kroki do zdrowej diety 67

Co najbardziej nas gubi, gdy próbujemy jeść zdrowo? Można śmiało postawić tezę, że dwie rzeczy: niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone produkty. Nie musisz jednak zupełnie unikać

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z kremem cytrynowym 43

kremową, cytrusową masą,  który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort. Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników. Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu. Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże,  wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków. Składniki biszkopta: 3 jajka rozmiar L 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki(...)stopni piekarnika  i pieczemy około 13 - 14 minut. Wyciągamy i studzimy. Po przestudzeniu kroimy na równe trzy prostokąty  o szerokości keksówki, w której będziemy składać ciasto. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny wymieszanego  z cukrem i wodą. Masa : Gotujemy budyń - z jednej szklanki mleka,  łyżki cukru i połowy opakowania budyniu w proszku. Studzimy chwilkę i dodajemy

Kronika Piekarnika
Gofry z cukinii 59

upływie czasu cukinię dobrze odciskamy, najlepiej ręcznie. Następnie do miski dodajemy jajka , roztrzepujemy je, dodajemy cukinię i mieszamy. Później dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje , nakładamy je do nagrzanej gofrownicy i pieczemy do zarumienienia ( około 5 minut ). Gofry z cukinii najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem gęstego jogurtu. Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów(...)Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe

WegePrzepis
Piernik last minute 46

wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika, mieszamy *** *** Jajka miksujemy przez chwilę *** *** Jajka dodajemy do ciasta i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego(...)razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę *** *** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki *** *** Ciasto oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia *** *** Zanim polewa zastygnie, możemy ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi, orzechami lub inną posypką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj

Blog z Apetytem
HOT DOGI Z PARÓWKĄ, PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 75

domu są bardzo smaczne i jest ich dużo. Ucieszą nie jedno dziecko, a nadmiar, gdyby ewentualnie zostały,  można zamroźić. Polecam przepis.            CIASTO :  50 g świeżych grożdży  1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 650 g mąki pszennej  6 łyżek oleju  1 płaska(...)PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto drożdżowe i nakrywamy je ściereczką oraz odkładamy na 30 minut aby wyrosło.  Pieczarki podsmażamy na oleju, z przyprawami aż odparują płyny.  Ciasto rpzwałkowujemy, dzielimy na paski długości parówki i dzielimy je na porcje.  Na każdy kawałek ciasta nakładamy pieczarki, parówką, tarty ser i ketchup, zlepiamy brzegi ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 60

nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą(...)wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. 7. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało

Okiem Blondynki by McBlondi