ciasto - 162803 przepisów (strona:2382/10854)

Drewno czy stal nierdzewna – co najlepiej wybrać do swojej kuchni? 72

Drewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe babeczki wielkanocne 71

Drożdżowe babeczki wielkanocne to idealny wybór na słodki, świąteczny wypiek. Takie babeczki doskonale będą pasować do świątecznego koszyczka. W środku są puszyste i wilgotne. Ten przepis to proste ciasto drożdżowe, dokładny sposób wykonania i oczywiście lista składników. Do upieczenia babeczek, możecie wykorzystać dowolną formę do babeczek. Może to być blacha z wgłębieniami, albo pojedyncze foremki. Użyjcie tego, co akurat macie(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z mąką i drożdżami dodajemy żółtka i przestudzone roztopione masło, mleko, esencję waniliową. Całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy dłońmi. Ciasto będzie dość luźne, ale powinno być jednolite. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyjmujemy z miski, odrywamy kawałkami i wkładamy do foremek. Foremki powinny być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka cytrynowa 91

ubiłam razem na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Następnie do ciasta wlałam wystudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam skórkę otartą z połowy cytryny, uprzednio wyparzonej i sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)Jeszcze raz wymieszałam ciasto i przelałam je do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka (około godziny) w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce a następnie pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na babki, np.: babka zaparzana (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje

Waniliowe Improwizacje
Słowackie haluszki – przecierane kluseczki 76

jednolitą masę. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na średnim ogniu, aby był dobrze wysmażony. Do dużego garnka wlać wodę i wsypać 2 łyżeczki soli, zagotować. Nakładać niewielkie porcje ciasta na sitko do klusek nad garnkiem, aby bezpośrednio do niego przepływało ciasto z sitka. Gotować około 5 min. Ugotowane kluski należy przełożyć na sitko i opłukać pod zimną wodą. Następnie(...)direction-step-624d73a2aaa4d","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do du\u017cego garnka wla\u0107 wod\u0119 i wsypa\u0107 2 \u0142y\u017ceczki soli, zagotowa\u0107. Nak\u0142ada\u0107 niewielkie porcje ciasta na sitko do klusek nad garnkiem, aby bezpo\u015brednio do niego przep\u0142ywa\u0142o ciasto z sitka. Gotowa\u0107 oko\u0142o 5 min.","text":"Do du\u017cego garnka wla\u0107

ProstePesto.pl
Prosta babka czekoladowa 68

Znów ciasto czekoladowe, ale tym razem w postaci babki świątecznej. Ciasto jest wilgotne, miękkie i po prostu pyszne. Dzięki dodatkowi jogurtu nie jest jednak zbyt ciężkie oraz ma mniej kalorii niż tradycyjne ciasto czekoladowe. Do tego robi się je bardzo szybko. Idealna na wielkanocny stół. Składniki: 60 g oleju 150 g ksylitolu/cukru 2 jajka 220 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki(...)olej, jogurt naturalny i ksylitol i krótko zmiksować lub wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę (tylko do połączenia się składników). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy.  Piec około 50 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką kokosową i polać po wierzchu

Healthy food explorer
Cebularze 80

Pyszne drożdżowe ciasto i aromatyczny farsz cebulowy. Nie są trudne do zrobienia, a ich smak rekompensuje każda minutę Co nam trzeba? na rozczyn 50 g świeżych drożdży (poł kostki) 1 płaska łyżka cukru 250 ml ciepłej wody czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej Na ciasto 350-400 g mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła 1 płaska łyżka soli dodatkowo(...)pół łyżeczki suchy mak 1 roztrzepane jajko Robimy! Nastawiamy rozczyn mieszając wszystkie składniki, odstawiamy na 15 minut. Do miski wlewamy rozczyn i dosypujemy mąkę i sól, stopniowo mieszając łyżką, ciasto ma się zagęścić i nie lepić, ale nie może być mocno twarde. Dlatego dodawajcie stopniowo i obserwujcie. Ma się zapadać pod naciskiem palca, ale nie kleić. Dodajemy masło, Wyrabiamy ciasto

Latosiowydom
Dobra wiśniówka – oto kluczowe cechy, jakie powinna spełniać! 82

Czysta wódka jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji. Znacznie rzadziej pija się wódki gatunkowe, które niejednokrotnie mogłyby być wybawieniem dla osób, które nie przepadają za smakiem

Cztery Fajery
Kruche ciasteczka z maszynki 871

waniliowego 1 całe jajko 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy masło pokrojone w kostkę (mniejsze kawałki) i wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie ponieważ składniki łączą się ze sobą pod wpływem ciepła rąk. 2. Wyrobione ciasto powinno być plastyczne, jak jest za suche dodajemy białko, jak za mokre dosypujemy mąki. Wkładamy(...)lodówki, chłodzimy. 3. Następnym krokiem jest już tylko przepuszczanie ciasta przez maszynkę, najlepsza do tego jest maszynka ręczna. Jeżeli nie macie maszynki i końcówki do formowania ciastek możecie rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wycinać dowolne kształty. 4. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut do zarumienienia. Autor przepisu: Iwona Artykuł Kruche ciasteczka z maszynki pochodzi z serwisu Wasze

Wasze Przepisy
Chlebowa babka z serem, kiełbasą i jajkami. 91

łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 15 dag żółtego sera 15 dag podsmażonego boczku Przygotowanie; Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować. Następnie wsypujemy przyprawy. Miksujemy mikserem z końcówkami(...)haka. Powoli, stopniowo dolewamy wodę oraz dodajemy smalec. Ciągle miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Wody dolewamy tyle ile zabierze mąka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Ser jak i kiełbasę oraz jajka kroimy w kostkę. Ser należy pokroić na malutkie kawałeczki albo zetrzeć na grubych oczkach, ponieważ później w chlebie robią się dziury

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki bao z warzywami 72

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się jeszcze nigdy nie zdarzyło bo dość szybko znikają. Bułeczki wymagają trochę pracy, ale najlepiej ją sobie rozłożyć na dwa dni. Pierwszego zrobić farsz, a drugiego zrobić ciasto i nadziać bułki. A wielbicielom azjatyckich smaczków bardzo polecam ten przepis na   warzywny naleśnik z sezamem Print Bułeczki bao z warzywami Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek

Cooking for Emily
Zrazy wołowe zawijane 86

Zrazy wołowe zawijane Najlepszy przepis na śląskie rolady wołowe Zrazy wołowe zawijane. Przepis na zrazy z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem czyli tzw. śląskie rolady wołowe

Cztery Fajery
Sernik japoński 66

szczypta soli, po ubiciu białek dodajemy resztę cukru i jeszcze ubijamy ok 3 min. Wszystko razem łączymy, dodajemy sok z cytryny, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. CIasto przekładamy do brytfanki i całość pieczemy w 200 stopniach przez 15 min, następnie w 140 stopniach 35 min. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej. Do dużej brytfanki wlewamy wrzącą wodę, wkładamy(...)naszą brytfankę z ciastem (wody ma być ok. 1/4 wysokości brytfanki z ciastem). Autor przepisu: Dorota Artykuł Sernik japoński pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Drożdżowe bułeczki maślane 56

Zazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz(...)dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka lawendowe 53

sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem i smakują nie tylko słodko, ale i odświeżająco!   Składniki 200 g mąki(...)pszennej 2 łyżeczki kwiatów lawendy 1 jajko 100 g masła (zimnego) 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub olejku waniliowego   Wykonanie Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Można to także zrobić za pomocą robota / malaksera. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. Schłodzone ciasto możemy potraktować w dwojaki sposób

Raj dla Podniebienia