ciasto - 162155 przepisów (strona:2377/10811)

ciasto Stefania smak PRL-u bez pieczenia 175

składniki: 1000 ml mleka 180-200 g cukru 200 g masła 200 g kaszy manny 2 kopiate łyżki kakao herbatniki wykonanie: Na dnie foremki (ok. 22

Domowy Smak Jedzenia
BABKA Z MOZAIKĄ 52

kogel - mogel. Dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, a następnie dodać olejek śmietankowy, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec ciasto podzielić na dwie części: 2/3 jasne i do 1/3 dodać kakao.  Do tortownicy o wymiarach 24x24 cm na spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem wylać jasne ciasto(...)wierzch wylać nierównomiernie ciasto kakaowe. Za pomocą łyżki zrobić  ciasto esy - floresy. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Babka kakaowa z polewą 42

Babka kakaowa z polewą to delikatnie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z wyczuwalną nutą kawy. Przepis na babkę z kakao, która jest łatwa do przygotowania i świetnie smakuje. Babka kakaowa rewelacyjne sprawdzi się jako ciasto na święta. Idealnie pasuje również jako pyszny deser do codziennej kawy lub herbaty. Babka kakaowa z polewą jest raczej mało kojarzona z babką wielkanocną, gdyż(...)Przepis na babkę kakaową jest dość prosty, ale trzeba pamiętać, aby składniki na nią miały temperaturę pokojową, masło było dobrze utarte z cukrem i jajkami, a po dodaniu mąki ciasta zbyt długo nie mieszać. Jeśli po dodaniu mąki będziemy intensywnie i długo ciasto mieszać, to babka po upieczeniu może być dość twarda. Babka kakaowa powinna być pieczona tylko

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno brzoskwinia z marakują 52

Prosty przepis na sernik na zimno o smaku brzoskwini z marakują. Przygotowany na spodzie herbatnikowym z masą serową z prawdziwego twarogu z dodatkiem pulpy z marakui

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z boczkiem i cebulą 35

czasie rozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Rozczyn wla\u0107 do m\u0105ki i wymiesza\u0107. Doda\u0107 oliw\u0119 i s\u00f3l.\r","Zagnie\u015b\u0107 ciasto i dobrze je wyrobi\u0107 a\u017c b\u0119dzie g\u0142adkie i elastyczne.\r","Odstawi\u0107 w misce w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 1 godzin\u0119(...)Przykry\u0107 \u015bciereczk\u0105.\r","Po tym czasie uformowa\u0107 ciasto na blaszkach.\r","Posmarowa\u0107 sosem pomidorowym.\r","Na wierzchu uk\u0142ada\u0107 mozarell\u0119, plasterki boczku i cebuli. Posypa\u0107 tartym serem i przyprawami.\r","Piec oko\u0142o 11 minut w 200st (funkcja: pizza) a\u017c boki i sp\u00f3d b\u0119d\u0105 zarumienione."],"recipeYield":"2 pizze","keywords

Bardzo Gruby Smok
Bezglutenowe bułeczki 51

bezglutenowe. Z czego robione są bułki bezglutenowe? Bezglutenowe pieczywo w dużej mierze opiera się na produktach z kasz np. mąki gryczanej lub mąki jaglanej. Przy dobrze dobranych składnikach otrzymamy ciasto, które po upieczeniu nie będzie za suche ani nie będzie się rozpadać. Z powodzeniem możemy do niego dodawać różnych przypraw oraz ziaren takich jak sezam. Jeżeli chcemy osiągnąć wyjątkowy smak(...)bezglutenowe jak zrobione z migdałów. Wówczas w pieczywie otrzymamy lekki, orzechowy smak. Pieczywo bezglutenowe może być wypiekane również z mieszanki mąk, połączenie smaków wpływa na wyjątkowość pieczywa. Przy przygotowaniu ciasta używamy drożdży, soli, cukru oraz wody podobnie jak przy tradycyjnych wypieku. Kolejność procesu jest dokładnie taka sama. Jedynie wystarczy zmienić mąkę! Nie każdy jednak ma umiejętności kucharskie lub po prostu

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 51

W krainie wielkanocnych smaków, gdzie tradycja przeplata się z nowoczesnością, możesz odkryć tajemnice wspaniałych dań rybnych. Zanurz się w atmosferze świątecznej radości, podczas której doświadczysz wyjątkowego

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 81

Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad. Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak pod kremową pierzynką z boczkiem 59

Pieczone w piekarniku filety z kurczaka pod pierzynką z pasty znanej w internecie jako "million dollar dip". Nie bez powodu tak się nazywa! Jak sugeruje nazwa

Kuchnia MagdaLeny
Tarta fasolkowo-serowa 44

Składniki: ? 1 kg fasolki szparagowej ? 125 g bryndzy ? 150 g serka śmietankowego np. Turek ? 1 jajko ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz ? 1 płat ciasta francuskiego Wykonanie: ? Z fasolki odciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie, pokroić na 2-3cm kawałki. ? Serki roztrzepać z jajkiem, śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. ? Wymieszać fasolkę z masą serową(...)posiekaną natką pietruszki. ? Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. ? Na cieście francuskim położyć tortownicę i wyciąć koło z ciasta, wyłożyć je na dno, resztę ciasta pociąć na 2cm paski. ? Na ciasto wyłożyć farsz fasolkowo-serowy, wygładzić powierzchnię i ułożyć na wierzchu kratkę z ciasta.{jcomments on} ? Piec przez 40 minut. Podawać na ciepło. Można odgrzewać

To co kocham
Piernik staropolski 40

moich koleżanek – kulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie w lodówce w szklanym naczyniu, zawinięty(...)łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: – Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. – Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. – Zagnieść ciasto. – Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. – Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. – Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy

To co kocham
Pizzerinki 47

Młodym coś pośredniego, nie za grube i nie za cienkie. Koniecznie musicie dzisiaj zjeść pizzę! Ale nie dzwońcie do pizzerii tylko zróbcie sami. Sekret tkwi w chrupiącym i delikatnym cieście. A więc smacznego świętowania! Składnki: ? 500 g mąki pszennej ? 25 g drożdży ? 1/3 szklanki ciepłego mleka ? 1 łyżeczka cukru ? 4 łyżki oleju ? 1 łyżeczka soli ? 1/2 szklanki ciepłej wody(...)Rozdrobnione drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na kilka minut aby sfermentowały. ? Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą, olejem i drożdżami. Dolać ciepłą wodę. ? Zagnieść ciasto, aż będzie sie gładko odklejać od ręki. W razie potrzeby dolać wodę lub dosypać mąkę. ? Ciasto przykryć sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. ? Ciasto

To co kocham
Gofry francuskie z bitą śmietaną i jagodami 38

Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 250 ml śmietanki 30% ? 2 łyżki cukru pudru ? 1 szklanka jagód ? olej do smarowania(...)gofrownicy Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów. ? Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty. ? Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. ? Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. ? Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami

To co kocham