ciasto - 162155 przepisów (strona:2385/10811)

KETO KLUSKI Z MAKIEM (bez glutenu i cukru) 52

wigilijnego. Choć w naszym domu nie było takiej tradycji, to postanowiłam specjalnie dla Was stworzyć keto zamiennik tej potrawy. Niewątpliwie był to strzał w dziesiątkę! Bazę stanowi to samo ciasto, którego używam do pierogów oraz łazanek . Z pewnością warto zatem zagnieść go nieco więcej i zrobić 3 różne potrawy. Mając gotowy makaron wystarczy tylko przygotować masę makową podobną(...)minut. Migdały i orzechy drobno zmielić (ale nie na masło orzechowe). Następnie dodać rozpuszczone masło oraz aromat i całość dokładnie wymieszać. Kluski Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej

Ola la LCHF
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI + FILMIK 54

FARSZ : 100 g suszonych grzybów 100 g świeżych pieczarek 2 cebule 100 g masła sól, pieprz do smaku           CIASTO :   750 g mąki pszennej 250 g mąki z semoliny  kilka łyżek oleju  ciepła woda do zagniecenia ciasta         BARSZCZ :  2 kg buraków czerwonych  2 marchewki,1 pietruszka(...)wywaru z grzybów 2 łyżki jarzynki naturalnej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  sól, pieprz do smaku 2 łyżki majeranku  3-4 łyżki octu  PRZYGOTOWANIE :  CIASTO - Składniki na ciasto nalerzy zagnieść. Ciasto nakrywamy miską lub foliowym woreczkiem i odkłądamy na 15 minut aby odpoczęło.  FARSZ - Grzyby moczymy około 1 godziny, następnie gotujemy je kilka minut

Kulinarne Fantazje Marioli
KETO ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (LCHF, bez glutenu, redukcja) 56

stołach wigilijnych. Doskonała alternatywa dla tych, którzy lubią smak pierogów, ale podobnie jak ja nie znoszą ich lepić. Keto makaron bambusowy w postaci łazanek, który powstał z przepisu na ciasto do keto pierogów bambusowych sprawdzi się tu doskonale. Znakomicie smakuje zarówno bezpośrednio przygotowany, jak i odgrzewany. Keto łazanki z kapustą i grzybami można przechowywać w lodówce oraz mrozić. Ucieszą się(...)klarowanego sól kłodawska pieprz czarny mielony można też użyć gotowego farszu np.  bigosu wegetariańskiego,  dodając tylko tłuszczu Przygotowanie Makaron łazanki Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej

Ola la LCHF
Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi 46

pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane na parze - 2 opakowania zakwas z buraków - 1 szklanka czosnek - 2 ząbki ziele angielskie - 3 ziarna pestki dyni - trochę oliwa z oliwek(...)łyżki cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki imbir - świeży 2 cm sól i pieprz - do smaku Dodatki: mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie pieczarki i boczniaki w zależności od ilości gości Przygotowanie: Włoszczyzne oczyscić i umieścić w garnku wlać 1-1 i 0.5 l wody zagotować wywar ok. 15 minut) Buraki pokroić w kostkę. Do wywaru dodać czosnek, ziele, imbir

AZgotuj!
Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem 46

świąteczny stół. Zróbcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę.   Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej niepełna szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka 6 łyżek oleju Na nadzienie: 50 dag sera białego półtłustego 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 budyń(...)pysznych kopert drożdżowych:   1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto, ciasto powinno być gładkie, miękkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby podczas zagniatania

Izabelawkuchni
Strucla makowa 54

kilka pomysłów na świąteczne dania. Może zrobię Wam smaka i będziecie mieli ochotę któryś z nich wypróbować. Dzisiaj jest to pyszna strucla po brzegi wypełniona nadzieniem makowym :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 50 g drożdży - 3/4 szklanki mleka - 100 g masła - 100 g cukru - 4 żółtka - skórka z cytryny nadzienie - 400 g maku podwójnie zmielonego - 200 g cukru(...)łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy aż się masło wchłonie do ciasta. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową

Zainspirowana w kuchni
Piernik staropolski długo dojrzewający. 83

Tradycyjny piernik świąteczny z duża ilością miodu, który wymaga leżakowania. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami. Ciasto wymaga leżakowania przez minimum 3 tygodnie. Najczęściej jest przekładany powidłami i marcepanem, ja lubię również polać go polewa czekoladowa. Ciasto nadaje się również do zrobienia pysznych pierniczków. Składniki: 500 g miodu 130 ml mleka 2 szklanki cukru 250 g masła(...)mąki wlać jeszcze ciepły, rozpuszczony z masłem i cukrem miód. Wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać roztrzepane jajka i ponownie całość wymieszać. Tak przygotowane ciasto na piernik przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum cztery tygodnie. Kiedy ciasto dojrzeje można z niego upiec piernik i pierniczki. Ciasto jednak

Pani M - kuchnia smakowita
Czy warto postawić na lodówkę smart? 57

Zarówno w kuchni, jak i w innych częściach domu coraz częściej możemy spotkać się ze sprzętami smart. Jednym z nich jest inteligentna lodówka – co oferuje takie

Kuchnia MagdaLeny
Czeska wiśnia na herbatnikach 202

Pyszny przepis na ciasto czeska wiśnia na herbatnikach. Z dodatkiem pachnących wiśni i delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Artykuł Czeska wiśnia na herbatnikach pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Sałatka meksykańska z mięsem mielonym (warstwowa) 134

Sałatka meksykańska to mega smaczna i prosta sałatka warstwowa, przygotowana na bazie kapusty pekińskiej. Oprócz kapusty pekińskiej składa się z wołowego mięsa mielonego smażonego w pikantnym

Kuchnia MagdaLeny
Perłowo razowa tarta z grzybami i dynią 49

kuskus perłowy dynia trufla 4 pomidorki koktajlowe 20 dkg podgrzybków świeżych sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie 1 kawałek dyni świeżej natka pietruszki, bazylia świeża  Tarta ciasto: Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Wykładam ciasto na papier(...)pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar 35x11 cm. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek

wesoła kuchnia
CUDOWNY SERNIK MOJEJ MAMY, BABCI I PRABABCI + FILMIK 53

przygotowywały go nasze mamy i babcie. Jest to sernik ciężki i treściwy ale bardzo, bardzo smaczny. Jest to stary i niezawodny przepis na sernik, polecam go również państwu.  CIASTO :  125 g masła 2 żółtka  4 łyżki cukru pudru  1 i 1/2 szklanka mąki pszennej, tortowej  (szklanka ma pojemność 250 ml )  1 łyżeczka proszku(...)razie konieczności trochę więcej  2 łyżeczki cukru waniliowego  50 ml śmietany 30 %  rodzynki według uznania 2 łyżki mąki ziemniaczanej  masa kajmakowa lub polewa na wierzch ciasta  migdały do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta zagnieść i wyłożyć. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wyłożyć papierem i rozłożyć na nim ciasto. Należy je podpiec 15 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza z gruszką 53

czasie rozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Rozczyn wla\u0107 do m\u0105ki i wymiesza\u0107. Doda\u0107 oliw\u0119 i s\u00f3l.\r","Zagnie\u015b\u0107 ciasto i dobrze je wyrobi\u0107 a\u017c b\u0119dzie g\u0142adkie i elastyczne.\r","Odstawi\u0107 w misce w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 1 godzin\u0119(...)u017c sos zg\u0119stnieje.\r","Gruszk\u0119 obra\u0107 i pokroi\u0107 na cienkie plasterki. Mozarell\u0119 i kozi ser pokroi\u0107 na mniejsze kawa\u0142ki.\r","Uformowa\u0107 ciasto na blaszkach.\r","Posmarowa\u0107 bia\u0142ym sosem \u015bmietanowym.\r","Na wierzchu uk\u0142ada\u0107 plasterki gruszki i ser\u00f3w. Posypa\u0107 orzechami. Pola\u0107 delikatnie miodem.\r","Posypa\u0107

Bardzo Gruby Smok
Jabłka w cieście 61

Przepis na jabłka w cieście jest znany w polskiej kuchni prawie od zawsze. W końcu robi się go ze składników, których w Polsce zwykle był dostatek: jajka, mąka, mleko i oczywiście jabłka. Przypomina smaki dzieciństwa i szybkie słodkości przygotowywane przez nasze babcie. Czas przygotowania: 30 min   Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 1 szklanka mąki(...)cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: cynamon do smaku 4 średnie jabłka typ np. Champion olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę Jabłka obierz i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm * Najlepsze będą jabłka, które dosyć dobrze się rozpiekają, ja użyłam jabłek Champion. Gniazda nasienne

Słodki Blog