mielone - 47549 przepisów (strona:2385/3170)

Zakwas na żurek 206

prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę.  Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.   Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej) 3 szklanki ciepłej wody 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 5 kuleczek pieprzu Przygotowanie

Gotowanie z pasją
Zakwas na żurek 254

prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę.  Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.   Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej) 3 szklanki ciepłej wody 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 5 kuleczek pieprzu Przygotowanie

Gotowanie z pasją
NADZIEWANE JAJKA CZEKOLADOWE + FILMIK 166

PRZYGOTOWANIE : Czekolady rozpuszczamy na parze, kiedy ostygną zaczynamy smarować foremki. Odkładamy je do lodówki. Po zastygnięciu smarujemy następną warstwę, chłodzimy i wyjmujemy jajka z foremek. Orzechy mielimy, następnie dodajemy mleczko z tubki, mieszamy. Powstanie klejącą masa. Wypełniamy nią czekoladowe jajka, po łyżeczce na jajko. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy śmietanfix, miksujemy. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto "Mleczno-orzechowa kanapka" 431

masło orzechowe oraz po łyżce dobrze wystudzonej masy mlecznej. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę nasączonych w mleku herbatników. Orzechy laskowe wsypujemy do malaksera   i mielimy-niezbyt drobno. Kremówkę na polewę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekolady i mieszamy do połączenia. Orzechy posypujemy   na herbatniki i polewamy płynną czekoladą. Wkładamy do   lodówki na całą

Wanilia i Kardamon
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem 256

jednak to zrobić dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez prasę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia. Na stolnicy ułóż przepuszczone przez prasę ziemniaków. Uformuj kopczyk, zrób dołek i wbij w to miejsce jajko.   Zacznij zagniatać ciasto dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną

kuron.com.pl
Kluski z boczniakami w śmietanie 136

łyżki mąki 400 ml mleka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy. Gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski

R'n'G Kitchen
Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek 275

ząbki czosnku 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków – opcjonalnie Jak zrobić zakwas owsiany: Płatki owsiane mielimy – część można zmielić na mąkę, część rozdrobnić tylko, wrzucamy do słoika. Dodajemy sól, czosnek (nakrojony na 4 nie do końca ząbka), przyprawy. Zalewamy ciepłą wodą. Zakwas odstawiamy w ciepłe

Dorota Smakuje
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 149

tych, którzy dbają o zdrowie. Polecam także tym, którzy chcieliby urozmaicić swoją dietę i szukają alternatywy dla “zwykłego” pieczywa. A jak ten chleb gryczany smakuje? Wszyscy nasi goście, którzy mieli do tej pory okazję go wypróbować, są zachwyceni – bardzo smaczny, “nie czuć go gryką” i smakowicie wygląda Polecam gorąco! Jeszcze uwaga dla tych,którzy nie lubią smaku kaszy gryczanej

Lamarida.pl
Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 197

minut. Następnie dodać sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 133

minut. Następnie dodać sok z cytryny i  całość dokładnie wymieszać. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części

Szalona Kuchnia Eweliny
Pana cotta z galaretką z polskich owoców 163

rozpuszczenia. Dolewamy śmietankę i ponownie całość mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia w temperaturze pokojowej, co jakiś czas masę dokładnie mieszamy. Rada:  masę na pana cottę można zmiksować, wówczas będziemy mieli pewność, że nie powstaną gródki z żelatyny.    Schłodzone mleko przelewamy do przygotowanych, dowolnych pojemniczków, pucharków i pozostawiamy do stężenia. mus owocowy: Mieszankę owocową przekładamy do garnka, wlewamy

Moniki Smakołyki
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 161

przepisy na smakołyki w wersji LCHF. W statystykach oraz w grupach ogromną popularnością cieszą się keto oponki serowe i pączki bez glutenu i laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą

Ola la LCHF
Pasztet z królika 238

dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie 15 min gotowania. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (zachowując go), ostudzić. W wywarze namoczyć bułki. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2 lub 3 razy. Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową), ok szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrobić. Białka ubić na pianę

Dorota Smakuje
Sernik kawowy na zimno 190

czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia. 3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.  4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy. 5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Wiosenna baba drożdżowa 191

żółtka, 50g roztopionego masła, 60g cukru, otarta skórka z limonki.     Do uzyskania soku, użyłam 400g świeżego szpinaku. Można do tego celu użyć sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Sok można zrobić wieczorem na dzień przed pieczeniem i przechować w lodówce. Mąką mieszamy z rozmieszanymi drożdżami z mlekiem, sokiem ze szpinaku i żółtkami. Regulujemy ilość mleka z uwagi

Leśny Zakątek