smaku Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku
Smaczna Stronaśmietankowym (ja użyłam o smaku krówki bo innego nie miałam ;-) i dodałam kieliszek adwokata, to taki mój trik na zmianę smaku w razie gdybyście też nie mieli ) - 80 g masła - 2 całe jajka - łyżka mąki pszennej - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 500 ml mleka Do rondelka wlej około 350 ml mleka. Resztę mleka w osobnym kubku lub misce (będzie wygodniej
SMYKWKUCHNImasła koziego 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka zielonej papryki 330 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy
R'n'G Kitchenkomponuje się z pieczywem. Składniki 250 g tofu 100 g wędzonego karpia szczypiorek 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Przygotowanie Z ryby usuwamy ości mielimy razem z tofu. Dolewamy olej, dodajemy majonez, posiekany szczypior, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenmleka opcjonalnie suszone oregano, bazylia FARSZ: ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką łyżka prażonej cebuli jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz WYKONANIE: FARSZ: Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. CIASTO: Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy mąkę
Pani na deserdań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;) Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^ Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona
Gotowanie...to proste !stroni od ludzi, jest małomówna i skryta. Ciekawie jesteście co mogło odebrać dziewczynie całą radość życia i młodzieńczą wesołość? Tego oczywiście Wam także zdradzić nie mogę. Jakby bohaterowie mieli mało problemów ze sobą i swoimi emocjami, autorka wprowadza wątek kryminalny, który mocno zaskakuje swoim zakończeniem. Morderstwo, w które zostaną uwikłani Witek i Magda łączy bohaterów, a u czytelnika wywołuje
Cynamonowe szczęściemasła klarowanego/oleju sól Dressing: 5 łyżek oliwy oleju łyżeczki musztardy dijon łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny sól Na początku rozpoczynamy od polędwiczki. Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Następnie mięso obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy mięso i smażymy je na złoty kolor z każdej strony
PatiGotujedelikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i wodę, jeszcze raz delikatnie mieszamy. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Mieszankę bakaliową mielimy w blenderze. Do dużej patelni przekładamy wiórki i mieszankę, prażymy na złoty kolor. Gęstą część mleczka przekładamy do miski i mieszamy z miodem na gładki krem, następnie dodajemy zimne wiórki
Sama słodycz i szczypta chiliwywaru. Cebulę opiekamy palnikiem i również dodajemy do wywaru, wrzucamy również ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy tyle czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Jak już będziemy mieli rosół to przecedzamy. Pomidory blendujemy razem z marchewką i pietruszką (tu zależy ile tego mamy żeby nie przesadzić 1 czy 2 nieduże marchewki i korzeń pietruszki wielkości palca
Mam apetyt na ...dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś wspólne składniki
Niedzielny kucharzłyżka masła koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy
R'n'G Kitchengotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy wątróbkę i gasimy ogień a garnek pozostawiamy jeszcze 15 min pod przykryciem. wszystko wyławiamy z rosołu, studzimy i mięso oddzielamy od kości, Mielimy mięso i warzywa w maszynce do mięsa. Po czym dodajemy ok 1 l rosołu mączkę grochową, kaszę manną i przyprawy. Blendujemy nasz pasztet na jednolitą masę. Powinna być dość gęstą
Gotowanie jest łatweutrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Z gotowej masy mięsnej uformować
Szalona Kuchnia Eweliny