naleśniki na 5 211Nazwa bardzo prosta, ale może dzięki niej zapamiętacie przepis i już nigdy nie będziecie mieli problemu ze zrobieniem naleśników :) Bo u nas weekend jak zawsze w wersji naleśnikowej. Inaczej się nie uda. Naleśniki wyszły przepyszne i jak dacie na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wyjdą na otoczce chrupiące. Składniki: na 6 placuszkow z małej patelni 5 łyżek wody
Gotowanie z pasją
naleśniki na 5 214Nazwa bardzo prosta, ale może dzięki niej zapamiętacie przepis i już nigdy nie będziecie mieli problemu ze zrobieniem naleśników :) Bo u nas weekend jak zawsze w wersji naleśnikowej. Inaczej się nie uda. Naleśniki wyszły przepyszne i jak dacie na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wyjdą na otoczce chrupiące. Składniki: na 6 placuszkow z małej patelni 5 łyżek wody
Gotowanie z pasją
Tort tostowy poprzeczny (z piekarnika) 255konserwową, startym serem mozzarella, posiekaną papryką, czosnkiem, cebulą czerwoną, zieloną oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kanapki chleba tostowego pozbywamy skórek (nie wywalamy! Suszymy na słońcu i mielimy na bułkę tartą). Smarujemy z jednej strony margaryną. Na dno tortownicy układamy odpowiednio przycięty chleb tostowy, tłuszczem do spodu. Następnie- także tłuszczem do blaszki- układamy chleb przy rancie. Kolejna warstwa
Kuchnia w czekoladzie
DOCENIAJ KAŻDY DZIEŃ… 122coś takiego jak złe doświadczenie, jest tylko okazja, żeby się rozwijać,uczyć i czynić postępy na drodze samodoskonalenia. W walce rodzi się siła…” Kolejnym uczestnikom życzę, aby mieli odwagę podjąć decyzję, siłę by w niej wytrwać i cierpliwość by doczekać efektów! Artykuł DOCENIAJ KAŻDY DZIEŃ… pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku
Gotuj po hiszpańsku
Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców 183obręcz. 4 Borówki (100g) wrzucam do małego garnuszka i podgrzewam na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną, odstawiam je do przestygnięcia. 5 Orzechy pekan, migdały, wiórki kokosowe mielę na drobne kawałki. 6 Przesypuję zmielone orzechy i wiórki do malaksera, dodaję 1 łyżkę oleju kokosowego, daktyle i miksuję wszystko do uzyskania sypkiej, kleistej ale plastycznej masy. 7 Przesypuję masę
Book of spells
Śniadaniowe owsiano migdałowe babeczki 180garść porzeczek 2 morele mięta świeża Do miski wsypuję płatki owsiane, dodaję zmielone migdały. / migdały ze skórą zalewam wrzącą wodą, odstawiam na 20 minut i zdejmuję skórkę. Migdały mielę w misie blendującej/. Dodaję miód i masło roztopione, płatki kwiatków. Całość mieszam widelcem. Napełniam sześć papilotek, masę dociskam do ścianek. Wstawiam do foremki od muffinek. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni
wesoła kuchnia
Szybki makaron z boczkiem 203Szybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietka z nadziewaną tortillą 182Durszlak ;) Kto z Was lubi zapach pieczywa o poranku? Zwłaszcza jeśli w domu tak naprawdę jest brak świeżego, pachnącego tyle co z piekarni przytarganego nad ranem, by domownicy mieli co zjeść... No ja lubię! Dlatego pomysł odgrzania bagietki, która nawet nie była z dnia poprzedniego wydał mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Tym razem nie poszłam na łatwiznę i nie przygotowałam
Kuchnia w czekoladzie
SORBET TRUSKAWKOWO - BANANOWY + FILMIK 151PRZYGOTOWANIE : Truskawki i obrane banany należy zamrozić. Do dzbana robota zakładamy ostrze, wsypujemy cukier i go mielimy na puder. Włanczamy funkcję turbo na kilka sekund. Dodajemy całe owoce, banany pokrojone na kawałki i miksujemy, na początku na wolniejszych obrotach a później na funkcji turbo. Co jakiś czas kopystką zgarniamy owoce na dno dzbana. Miksujemy do momentu uzyskania
Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z halloumi i sadzonym jajkiem 289Zamiast jajka można podsmażyć świeże morele, nektarynki lub plastry brzoskwini. Tak na drugi dzień na przykład, dla odmiany :) W sumie to jeszcze mniej roboty, bo sos już będziemy mieli z dnia poprzedniego. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo sałata lodowa, masłowa lub każda inna) ser halloumi (opakowanie 225 g) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub parmeńskiej) 2 jajka
bistro mama
Smakoterapia 3 Iwona Zasuwa - recenzja 193wystarczy poświęcić kilka dni w ciągu roku na przygotowanie przetworów by zawsze mieć pod ręką drobne przekąski, smakołyki, domowe przyprawy oraz pełnowartościowe posiłki na czarną godzinę, a my będziemy mieli pewność, że sięgamy po produkty nie tylko smaczne ale przede wszystkich zdrowe i pozbawione zbędnej chemii. W książce są przepisy, piękne zdjęcia oraz mnóstwo cennych rad i wskazówek, więc jeśli
Cynamonowe szczęście
Londyn mniej znany: Grant Museum of Zoology... 197ideał - dzieci nie maja gdzie się zgubić, a przy wejściu/wyjściu zawsze ktoś czuwa. Co interesujacego możemy zobaczyć? Sporo, jeśli interesuje nas zoologia. Trzeba pamiętać, że Wiktorianie mieli kompletnie inna od współczesnej etykę i dostęp do innych materiałów, a czasami nieistniejacych już gatunków. Na wystawie znajdziemy szkielet zebry kwaggi - jeden z siedmiu znanych egzemplarzy zachowanych na świecie
Lejdi of the house
Pomidorowy gulasz z drobiowymi klopsikami 170siekanego, świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego sól i pieprz do smaku łyżka miodu lub cukru 4 łyżki oleju Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy. Dodajemy od niego sól i pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane oregano. Mieszamy i wstawiamy od lodówki do stężenia. Młode ziemniaki oczyszczamy ze skórek. Najlepiej jakby
Smaczna Strona
Domowe kopytka 181Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka *waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę (jeszcze lekko ciepłe, choć można też użyć ziemniaków pozostawionych z obiadu). Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy całą masę. Staramy się
Słodkie okruszki
Knedle z truskawkami 141sezonowe smaki. Tak szybko się kończą, niestety. Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej truskawki 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy. Dodajemy mąkę, ¼ objętości ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, osuszamy, oprószamy cukrem i mąką. Łyżką nabieramy ciasto, lekko rozwałkowujemy. Owijamy każdą oprószoną truskawkę. Gotujemy przez
R'n'G Kitchen