Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek. Nie od dziś wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu(...)fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może powodem było to, że ciasto dość długo stało w temperaturze pokojowej). Mimo wszystko, ciasto na świeżo smakowało super! P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 1 łyżka mleka 2 łyżeczki kakao
Kuchnia MagdaLenysezon na śliwki powoli dobiega końca, niestety zdążyłam wcześniej zdradzić Wam tego przepisu. Jednak możecie do niego użyć dowolnych owoców:) Ja wykorzystałam pyszne, żółte śliwki, które dostałam od sąsiadki mojej mamy. Idealnie sprawdziły się w cieście! tortownica o śr. 26cm Składniki: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru(...)soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka: 100g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cukru
Z miłości do słodkościmleka, 190 ml ajerkoniaku, 4 żółtka, 60 g cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, 60 g mąki pszennej dodatkowo: 10 dużych żółtych śliwek, dżem śliwkowy lub morelowy Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę,nakłuwamy(...)odrobinę mleka z ajerkoniakiem, mieszamy aby nie było grudek, a potem przelewamy do reszty mleka z ajerkoniakiem. Gotujemy aż zgęstnieje, gorący krem wylewamy na ciasto. Odstawiamy aż krem ostygnie. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki śliwki, które glazurujemy podgrzanym dżemem
Bon appetit mon amieosolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego
Salonik smakówpolewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 150 g śliwek suszonych HELIO Wykonanie pysznych nadziewanych pierniczków: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto(...)wkładamy do lodówki na 2 godziny. 2. Formowanie pierniczków: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, układamy śliwkę suszoną. 3. Formowanie pierniczków: Następnie przykładamy rozwałkowanym ciastem i foremką w kształcie serduszka wycinamy pierniczek. 4. Do pieczenia: Tak wykonane pierniczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 5. Pieczenie: Pierniczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około
IzabelawkuchniWspaniała propozycja jesienna, czyli śliwkowa makówka. Te pyszne warstwy z pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią mak i śliwki . Rewelacyjne i kuszące połączenie A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego „Traktat o łuskaniu fasoli” – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki(...)kwaśne, możecie dodać trochę cukru). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao
Słodki sentymentWspaniała propozycja jesienna, czyli śliwkowa makówka. Te pyszne warstwy z pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią mak i śliwki . Rewelacyjne i kuszące połączenie A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego „Traktat o łuskaniu fasoli” – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki(...)kwaśne, możecie dodać trochę cukru). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao
Słodki sentymentSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, marchew 3 sztuki średnie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 50 dag, śmietana 30% 330 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, posypka czekoladowa 1 opakowanie składniki temperatura pokojowa = miękką margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy utrzec mikserem do białości, masa ma grudkowatą(...)wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, ciasto powinno być dość gęste, nie za rzadkie na cieście ułożyć gęsto śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie zimną śmietanę ubić na sztywno
W Mojej Kuchni Lubięsadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór padł na to bardzo szybkie ciasto. A co najważniejsze również bardzo smaczne! Składniki: 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 op. cukru wanilinowego 2 całe jajka(...)pieczenia formę ( u mnie o średnicy 25 cm). Wierzch wygładzamy i układamy ciasno jedna przy drugiej skórkami do dołu połówki śliwek. Pieczemy ok 45-50 min. do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 st. C. Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówPrzepis na proste kakaowe ciasto z sezonowymi śliwkami. Szybkie do zrobienia i smakuje każdemu, szczególnie przepadają za nim dzieci. Czas przygotowania: 20 min + czas potrzebny do ostudzenia masy kakaowej Czas pieczenia: 30 min SKŁADNIKI na formę 24×24 cm, na dużą blachę 25×35 należy podwoić składniki 1/2 szklanki mleka (125 ml) 130 g cukru (ponad pół(...)masła 2 łyżki kakao (15 g) 2 jajka 180 g mąki (1 szklanka i 2 łyżki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 350 g śliwek PRZYGOTOWANIE Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i podziel na połówki lub ćwiartki. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Pozostaw do ostudzenia. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli
Słodki Blogszklanka cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 szklanki maki szczypta soli oraz 700 g śliwek Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka(...)odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól. Kruszonka: 100 g zimnego masła
Monia miesza i gotujeprzekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Gotowałam knedle na małym ogniu. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką(...)mieszałam aż się rozpuści. Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki. Orzechy cudownie pachniały! Pycha! Bardzo polecam ten przepis! Smacznego! Polecam również KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI
potrawyregionalnelitry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka, śmietana gęsta 400 ml śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące(...)ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na proste kruche ciasto z kiwi, które posmakuje każdemu. To świetny pomysł na szybkie wykorzystanie kiwi. Zrób ten pyszny przepis i zaskocz się smakiem! Jakie ciasto zrobić z kiwi? Z kiwi można zrobić różne ciasta – najczęściej spotykane są ciasta z kiwi na zimno, czyli na przykład: ciasto z biszkoptem, kremem z bitej śmietany z dodatkiem kiwi i galaretki(...)dodatkiem kiwi, ciasto z kremem budyniowym i musem z kiwi. A jakie zrobić pieczone ciasto z kiwi? Polecam to najzwyklejsze – czyli po prostu kruche z kiwi! Kiwi po upieczeniu pysznie komponuje się z kruchym ciastem. Dokładny przepis na ciasto z kiwi znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy z kruchym ciastem: szwajcarska tarta ze śliwkami kruche z jabłkami i dżemem
Via GustoPrzedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser. Czas
karolgotujemożna narzekać. Ciasto z owocami czyli ciasto z czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu. Słodka, chrupiąca beza świetnie pasuje do lekko kwaśnych porzeczek. To ciasto piekę również ze śliwkami. zawsze się udaje. Jest to ciasto kruche ale całkiem nie do końca, bo ciasto jest dosyć luźne. Ciasto z owocami piekę na maśle. Uwielbiam ciasta na maśle
codojedzeniaTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chyba nie ma aż takiej tragedii... :) Albo przynajmniej tak sobie wmawiam ;) Na pożegnanie października zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Ciasto oraz kruszonkę znacie już z ciasta w wersji ze śliwkami ( klik ) ale tym razem na cieście wylądowały jabłka. Proste i pyszne ciasto w towarzystwie ciepłej herbaty i ulubionej książki to jeden z moich sposobów na przetrwanie jesiennej chandry
My simple kitchenkrzaczkach. Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekrzaczkach. Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie