ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:150/457)

Tarta z jabłkami i solonym karmelem 99

Listopad od zawsze kojarzy mi się z jabłkowymi wypiekami. Odkąd pamiętam u dziadków pachniało szarlotką na Święto Niepodległości. Po sezonie na śliwki lub kiedy skończą się ich mrożone zapasy, zmieniamy przepis na cobbler i zamiast śliwek upychamy pod ciasto masę jabłek. Zapraszam Was dziś na jabłkową ucztę pod postacią kruchej tarty wypełnionej jabłkami po same brzegi w towarzystwie kilku kropel

Kuchnia w Słońcu Skąpana
pyszne śliwkowe babeczki korzenne... 162

połówki jajka, olej, mleko, cukier rózgą dobrze wymieszać, wsypac przyprawę korzenną, przesianą mąkę z proszkiem i krótko wymieszać do połączenia składników, prawie do pełna napełnić foremki ciastem na cieście poukładać połówki śliwek skórką do dołu piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 30-35 minut, do suchego patyczka, babeczki wystudzić wystudzone posypać pudrem cukrem, babeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Owsiane babeczki ze śliwkami 145

Sezon na śliwki w pełni, zjadam je dosłownie kilogramami i korzystam póki są takie pyszne i świeże. Zjeść wszystkich nie dam rady, dlatego przygotowuję z nimi także różne pyszności, np. takie babeczki w wersji fit. Są nie tylko pyszne ale i zdrowe dlatego można bezkarnie zjeść jedną albo dwie do kawusi.  Składniki: 2 i 1./2 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczki cynamonu 1/2 kg śliwek Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. W naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Foremki do muffinek (niezmiennie polecam silikonowe np. dostępne tutaj ) napełniamy w 2/3 powstałym, ciastem wkładamy połówki śliwek. Mi udało się zmieścić po 3 do każdej foremki

Cynamonowe szczęście
Dietetyczna wersja knedli ( twarogowe ) ze śliwkami. 124

śliwek węgierek Wykonanie:   Wykonanie jest dość proste. Rozpoczynamy pracę od wydrylowania śliwek, które następnie dokładnie myjemy. Na durszlak wykładamy twaróg i pozostawiamy na około 30 minut aby obciekł nadmiar wody w nim zgromadzony. Następnie rozbijamy jajko, które mieszamy z serem, mąką oraz cukrem i solą. Ciasto dokładnie(...)wyrabiamy. Jest ono bardzo lekkiej konsystencji.   Powstałe ciasto można wykorzystać na dwa sposoby : rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać fragmenty, w które zawijamy nasze śliwki, bądź urywać fragmenty ciasto i za pomocą dłoni formować kulki wypełnione owocami. Następnie wstawiamy do gotującej się wody z niewielką ilością soli i gotujemy około 6-8 minut. Podawać z cynamonem bądź

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Piernik staropolski z bakaliami 72

pierwszy w ubiegłym roku miałam wiele obaw. Ciasto w lodówce przez 4 tygodnie? Rany! Przecież po takim czasie ono samo z tej lodówki wyjdzie! Nic z tych rzeczy. Ciasto grzecznie dojrzewa w lodówce i nic się z nim nie dzieje. Gotowy piernik to prawdziwa uczta! Wyraźnie miodowy, korzenny, wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą(...)mąką. Kiedy lekko przestygnie wyrabiamy, ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przyprawy korzenne. W mleku rozpuszczamy sodę i sól. Dolewamy do ciasta i dalej wyrabiamy. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką, gęstą masę. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Miskę (ważne, aby była ceramiczna lub szklana) przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą

Kulinarne Inspiracje
Piernik staropolski z bakaliami 217

udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej) wyjdą 3-4 pierniki z trzech warstw ciasta. Składniki: 1 kg mąki 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła  3 jajka 70-100 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 100 g orzechów włoskich  1,5 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, imbir) 0,5 szklanki(...)ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przyprawy korzenne. W mleku rozpuszczamy sodę i sól. Dolewamy do ciasta i dalej wyrabiamy. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką, gęstą masę. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Miskę (ważne, aby była ceramiczna lub szklana) przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki

Kulinarne Inspiracje
Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami 81

Przepis na szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które można powiedzieć jest wprost błyskawiczne, a wychodzi piękne puszyste, dobrze wyrośnięte, słowem doskonałe. To jest przepis z rodzaju tych które są na prawdę szybkie, łatwe i przyjemne i nawet nie będzie potrzebny mikser. Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) 300 g mąki(...)oleju ok. 800 g śliwek Przygotowanie: Śliwki umyj wypestkuj i pokrój na pół (lub na ćwiartki jeśli śliwki są duże) Jajka, cukier, miód i jogurt wymieszaj trzepaczką aż wszystko dobrze się połączy, a cukier rozpuści Wlej olej i wymieszaj Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko aż składniki się połączą Ciasto wyłóż na blaszkę, której dno pokryte jest

Słodki Blog
Racuchy ze śliwkami + film 113

wszystko miksujemy na jednolitą masę, następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier i całość dokładnie łączymy mikserem. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do miski z ciastem wrzucamy pokrojone śliwki i wszystko razem mieszamy łyżką. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy małe racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru

Smakowite Dania
Śliwki pod kruszonką 40

Zachciało mi się czegoś słodkiego do kawy, a że miałam w domu dojrzałe śliwki węgierki, to właśnie one stały się bohaterem mojego deseru. Spód z płatków kukurydzianych wchłonął sok ze śiwek, ale i tak był lekko chrupiący. Może kolorystycznie nie wygląda to zbyt pięknie, bo trochę szaro-buro, ale smak wynagradza wygląd. Ja dodałam do kruszonki mąkę bezglutenową i trochę(...)mąkę pszenną pełnoziarnistą. Składniki: ? 1,5 szklanki płatków kukurydzianych ? 500 g śliwek Kruszonka ? 100 g masła ? 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ? 2 łyżki cukru trzcinowego ? 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: ? Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno płatki kukurydziane, na nich ułożyć śliwki bez pestek. ? Ze składników na kruszonkę zagnieść sypkie ciasto i pokruszyć na śliwki. ? Piec w temp. 180 st.C przez

To co kocham
Bułeczki cynamonowe 68

rozchodzi się piękny zapach cynamonu i ciasta drożdżowego. Cynamonki to super pomysł na pyszne, aromatyczne, słodkie bułeczki przygotowane na bazie ciasta drożdżowego. Bułki cynamonowe uwielbiane są nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Przygotowując te bułeczki trzeba mieć świadomość, że bardzo szybko znikną ze stołu. Możemy je przygotować również na bazie ciasta francuskiego, jednak uważam, że te drożdżowe(...)modyfikować według uznania. Możemy do ciasta dodać na przykład odrobine otartej skórki z cytryny, albo pomarańczy. Świetnie sprawdzi się dodatek rodzynek. Zanim przystąpicie do przygotowania tego słodkiego wypieku, polecam przeczytać przepis do końca, znajdziecie w nim kilka wskazówek i porad. Jeśli tak, jak ja lubicie ciasto drożdżowe to myślę, że chętnie przygotujecie drożdżówki ze śliwkami, albo pyszne cytrynowe ciasto drożdżowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki ze śliwkami 75

drożdżówki ze śliwkami to HIT sezonu! Moja Mama twierdzi, że najlepsze jakie kiedykolwiek jadła :) Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! :) Drożdżówki ze śliwkami – Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe: 550 g mąki The post Drożdżówki ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
ciasto francuskie ze śliwkami 114

Miałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego

Ugotujmy Coś
Śliwki pod kruszonką 108

Wykonanie: • Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno płatki kukurydziane, na nich ułożyć śliwki bez pestek. • Ze składników na kruszonkę zagnieść sypkie ciasto i pokruszyć na śliwki. • Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut. • Przed podaniem posypać cukrem pudrem

To co kocham
Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem 156

Słodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania