Wspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku(...)cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta cynamonu Wykonanie: Z podanych produktów zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki. Łączymy ze sobą rogi cista aby powstała "koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około
kgwjanczewojagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują swoich mocy kuchennych, bo tradycją u nas już jest, że przy wszelakich kluchach zawsze jest sporo małych rączek do pomocy :-) Zachęcam gorąco(...)ostygły. Do zimnych dodać mąkę i jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy
Poezja Smaków - blog kulinarnywanilii, nadzienie; 100g mała miękkiego, 100 g cukru, 1 jajko 100 g mielonych migdałów, 10-12 śliwek 25 g płatków migdałowych kruszonka; 1 łyzka masła, 3 lyzki cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy
Anioły w kuchnimiała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance(...)żółtko 1 mała antonówka, bez skórki i gniazda nasiennego 5 śliwek węgierek, pokrojonych 2/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki grubej rafinady lub cukru perlistego 10 g masła Z maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypuder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na rogaliki ze śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mmm i nadajemy mu kształt prostokąta. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w trójkąty, mi wyszło 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy ćwiartkę śliwki, posypujemy cukrem i zwijamy od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Blachę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUcierane ciasto z borówkami. Proste i szybkie ciasto ucierane z owocami. Ucierane ciasto z borówkami Kiedy potrzebujesz ciasta szybkiego i pysznego z sezonowymi owocami, pojawia się ono: ucierane ciasto z borówkami amerykańskimi lub innymi owocami miękkimi. Kiedy niespodziewany gość u drzwi to ciasto uratuje niejedną kawę. Dodasz nie tylko borówki, jagody, ale i truskawki, maliny, śliwki. To idealne ciasto
Z Kuchni Do KuchniZapraszam po najlepsze ciasto jogurtowe ze śliwkami , które można upiec również z dodatkiem kruszonki. To bardzo proste i pyszne ciasto idealne na lato i na wczesną jesień. - sprawdzony przepis - pyszne ciasto na prawdziwym maśle - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.plsię Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto(...)mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody partiami. Kluchy lubią dużo wody i luz w gotowaniu
vegetaniedodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki . Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni. Szybkie ciacho, które można pokochać. Składniki: 250 g masła ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka(...)Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut. W tym czasie ubijam
Słodki sentymentstole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa(...)ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem
W kuchennym oknie Ewyktóre dość łatwo w wielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon na śliwki, zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru(...)wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem śliwkowy: Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać
Opowieści z piekarnikagodzin wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać(...)ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNiezwykle pyszne ciasto ucierane z dodatkiem śliwek i pyszną kruszonką. Przepis na dużą blachę, pięknie rośnie i jest podzielne. Polecam serdecznie, bo takie ciacho to prawdziwy smak lata ❤️ Można oczywiście użyć innych owoców 😄 Składniki (20x32cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki śmietany 18% 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Śliwki: ok 1 kg śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i pokrojonych na pół 1 opakowanie dowolnego kisielu bez cukru - u mnie cytrynowy Kruszonka: 80 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Umyte, osuszone, wypestkowane i pokrojone na pół śliwki
Kuchnia domowa Ani