ciepło,… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe CIASTO NESQUIK – ciasto z kremem i czekoladowymi kulkami Przepis na ciasto Nesquik – czekoladowe ciasto z kremem i czekoladowymi kulkami (płatkami do mleka). Ciasto składa się z kakaowego… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Balladyna BEZ PIECZENIA – przepis z kajmakiem i galaretką Przepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem(...)wkładce z… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem – ciasto z kremem, brzoskwiniami i galaretką Ciasto z ptasim mleczkiem to ciasto, które przygotujesz na bazie biszkoptu z kakao. Biszkopt przekładany jest pysznym budyniowym kremem, a… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka z kremem czekoladowym Ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa
Via Gustoszczególności – ciast! Poniżej znajdziesz polecane przepisy, a wśród nich: serniki ciasta na zimno ciasta z owocami ciasta z galaretką Sprawdź również 15 propozycji na sałatki i słone przekąski na grilla – https://viagusto.pl/salatki-do-grilla-i-przekaski-na-grilla-15-przepisow/ Jakie zrobić ciasta na majówkę? Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej na kruchym cieście Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast na świecie. Można go przygotować(...)ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym, kajmakiem, herbatnikami i malinową galaretką. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto
Via Gustorzadko je przygotowujemy! Smakują nam każde, z mięsem, warzywne czy z owocami, takie jak te. W jesienną aurę polecamy więc pyszne pierogi ze śliwkami i cynamonową okrasą :) Podstawą pierogów jest dobre ciasto. Odkryłam ostatnio banalny przepis, który zawsze się sprawdza i sprawia, że pierogi można zjadać kilogramami, a ich jedzenie wcale się nie nudzi! PIEROGI ZE ŚLIWKĄ (ok. 40 sztuk(...)wodę i szybko zagniatam miękkie. Pod koniec zagniatania dodaję olej. Kiedy ciasto w miarę odchodzi od dłoni, odstawiam je na 30 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką. Śliwki myję pod bieżącą wodą, dzielę na połówki. Ciasto, gdy odpoczęło, zagniatam z odrobiną mąki, aby nie kleiło się do dłoni. Wałkuję na grubość około 5 mm na posypanej mąką powierzchni i wycinam krążki
W kuchni Karmel-itkiOstatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto z ich użyciem. Tym razem owoce połączyłam z kokosową kruszonką. Warto spróbować. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka(...)resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Śliwki myjemy i dzielimy na połówki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Wyrabiamy kruszonkę z podanych składników
Wrzosowa Polanachłód jest naprawdę przenikliwy. Na szczęście to odchodzące już lato osładzają jesienne owoce. Świetne są śliwki, po które chętnie sięgam, przygotowując puszyste knedle czy aromatyczne ciasta. Dziś na jedno Was zapraszam. Jest cudne. Ze śliwkami. Pyszne. Składniki: • 5 jajek • 2 szklanki mąki • 1 szklanka cukru • 20 dag masła • 1 łyżka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • śliwki • cukier puder Sposób przygotowania(...)miksować. 4. Dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie. 5. Do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy o wymiarach 20/30 wyłożyć ciasto, na wierzch położyć połówki śliwek. 6. Piec w temperaturze 170*C około 45 minut. 7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
W mojej kuchniłyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Ziemniaki po ugotowaniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam. Na deskę wyłożyłam zimne ziemniaki. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko olej. Wyrobiłam ciasto na zwartą kulę. Śliwki umyłam, osuszyłam i usunęłam z nich pestki. Ciasto na knedle kroiłam na kawałki, z których z kolei toczyłam wałeczki i kroiłam na placuszki. Na środek każdego
Kuchnia u Krysiproszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniaOstatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru NADZIENIE: 500 g śliwek (umytych, osuszonych, wydrylowanych, podzielonych na 4 części) 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy
Rozpustne gotowanieSezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru
Milion Smakówporadzę, że tak lubię ciasta :) To akurat, jest zwykłe proste, a jednak ma w sobie, to coś. Spróbujcie sami i oceńcie. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 2 i 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Dodatkowo: dowolne owoce, (ja dałam śliwki i nektarynki) Kruszonka: 1/2 kostki masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, dodać jogurt i miksować jeszcze chwilę. Ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch, poukładać owoce. U mnie, śliwki i nektarynki. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Następnie wyjąć ciasto (nie wyłączać piekarnika) i posypać kruszonką. Wstawić ponownie
Agusiowe smakołykiSezon na śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne . Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Niezły Młynekkuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi(...)wymieszać w drugiej misce. Zawartość miski z suchymi składnikami wsypać do miski z mokrymi i wymieszać trzepaczką/rózgą tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki i na górze ułożyć ćwiartki śliwek - skórką do dołu, w dwóch rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Wyjąć na blat. Po 10 minut wyjąć z foremki
Posadzone i zjedzoneopakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych(...)blaszek (21×28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zrumienienia). Pieczemy jedno ciasto po drugim. Studzimy. Suszone śliwki, morele i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy siekamy (można wcześniej lekko je podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni). Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy
Smaki Na TalerzuLubię takie proste, ucierane ciasta z owocami. Tym razem dodałam do ciasta cukier cynamonowy, dzięki czemu ciasto pięknie pachniało w całym mieszkaniu. Kto jeszcze nie próbował połączenia śliwek i cynamonu niech koniecznie to nadrobi! Połączenie, jak dla mnie, wspaniałe :))) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Jesień" . 2 1/3 szkl mąki 5 jajek 1 1/4szkl cukru cynamonowego 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka(...)kostki margaryny szklanka mąki 2/3 szklanki cukru szczypta cynamonu łyżka cukru waniliowego Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Cały czas ucierając dodać resztę składników ciasta. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do spodu. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, posypać ciasto. Piec ok 40 minut w 170 stopniach.Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Rada
Smakołyki AsiPyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Idealne na jesień. Bardzo proste do zrobienie, lekkie i puszyste. Składniki (forma 21 x 21 cm): 3 szklanki mąki orkiszowej* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie) 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka ok. 300 g świeżych(...)śliwek Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Śliwki umyć, dobrze osuszyć a następnie przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka, ksylitol/cukier, olej, mleko oraz aromat i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki (lub krótko zmiksować). Przesypać suche składniki
Healthy food explorer