czasie świąt Bożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno Wam się uda, a oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych :). Gorąco polecam! :). Składniki(...)umieścić w miseczce i zalać rumem, odstawić na całą noc. Następnego dnia, jeżeli śliwki nie wchłonęły całego alkoholu, odcedzić je na sitku. Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód
Opowieści z piekarnikaszanuję ciasta z odpowiednią proporcją kruszonki do buły ;) Na dużej blaszce jest idealnie. Blaszka, która widzicie na zdjęciach ma wymiary 35×24 cm. Moje dzisiejsze ciasto jogurtowe zrobiłam ze śliwkami, ale pasuje do niego wiele owoców sezonowych. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta(...)połączenia silikonową szpatułką. Z mieszaniem nie należy przesadzać – zasada jest taka jak z biszkoptem: im krócej mieszamy tym bardziej puszyste wyjdzie ciasto. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Tzn. po ukłuciu środka ciasta
Ciastkozercybardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie opadnięciu śliwek na dno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać ciasto. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół). Po przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachsyropie) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić n sztywną pianę. Mąkę rozprowadzić w mleku,dodać żółtka,śmietanę,sól i płynne masło. Dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać. Odsączone śliwki pokroić(...)ćwiartki. Jeśli będzie sezon na śliwki można użyć świeżyć. Z umytych śliwek usunąć pestki,również pokroić. Ułożyć na talerzu rozkrojoną stroną do góry i posypać cukrem. Gotowe śliwki dodać do ciasta,lekko wymieszać. Placuszki smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać
Niespełnione zdolności kulinarneJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba.A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków uzyskamy
Smaczna PyzaŚliwki! Mmmmm..... Kto lubi? W cieście smakują fantastycznie! Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle
Radość kipiąca uśmiechem.mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka. Upieczone i zimne babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliu0107.\r","Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107 na ok 2mm. Wycina\u0107 szklank\u0105 k\u00f3\u0142ka.\r","Nak\u0142ada\u0107 po 1 \u015bliwce na pieroga.\r","Zlepia\u0107 brzegi k\u00f3\u0142ek ciasta dobrze. Je\u017celi si\u0119 nie lepi, posmarowa\u0107 delikatnie(...)piero\u017ck\u00f3w","keywords":"pierogi,\u015bliwki,w\u0119dzone \u015bliwki"} Drukuj Pierogi z wędzoną śliwką Porcje: ok 100 pierożków Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, wędzone śliwki Przygotowanie: Śliwki zalać ciepłą wodą na 10 minut. Odcedzić. Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka. Nakładać
Bardzo Gruby Smokspędzać dużo czasu w kuchni. To babkowe ciasto z dodatkiem maku wychodzi puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jeśli nie lubicie ciast z kremem, to z pewnością coś dla was. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też przekroić na pół i przełożyć konfiturami. Jak przygotować ciasto Piegusek z makiem? Wystarczy chwilę podgotować(...)pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika z studzimy w temperaturze pokojowej. Ciasto Piegusek z makiem – prosty i szybki przepis Zobacz inne przepisy na ciasta z makiem: Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie Makowiec na biszkopcie Ciasto Makowy Puchatek
e-PrzepisyKulinarnepaździernik ale można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Rustykalna ze śliwkami Granola z jogurtem i nasionami chia Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami i kremem mascarpone Crumble śliwkowe Artykuł Śliwki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEWitam Was serdecznie w poniedziałek :-)! Początek tygodnia i dużo pracy przed nami. Chciałam Wam osłodzić dzisiejszy dzień dobrym ciastem ucieranym ze śliwkami, ale niestety wypiek się nie udał. Ciasto było na śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś
Zakątek rozkoszy kulinarnychwspaniale nas rozpieszcza i choć możemy się jeszcze cieszyć ostatnimi, cudownie ciepłymi dniami, jesień niewątpliwie nadciąga ze wszystkimi swoimi darami natury... Dziś na Blogu zatem pyszne ciasto w mocno jesiennym klimacie - ze śliwkami i prażonymi orzechami laskowymi... Pachnące, mięciutkie, wilgotne... Takie w sam raz do kubka gorącej herbaty... do popołudniowej kawki... na leniwy podwieczorek... Szybkie i łatwe do zrobienia(...)pieczenia i wymieszaj z posiekanymi orzechami. Na przemian z mlekiem dodaj ją do masy jajecznej. W osobnej miseczce wymieszaj łyżkę cukru z cynamonem. Przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj wierzch, poukładaj śliwki skórką do dołu i posyp je przygotowanym cukrem z cynamonem. Piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 55 minut) . Gotowe ciasto wyjmij
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolady dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam dokładnie. Odkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przecinam śliwki na pół i usuwam z nich pestki. Czekoladę ścieram na tarce. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części i wałkuję na dość cienką grubość(...)Układam na blasze pierwszą część. Na to nakładam śliwki i obsypuję je cukrem. Następnie przesypuję na nie czekoladę. Teraz nakładam drugą część ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 35 minut (ja po tym czasie wyłączyłam górną grzałkę i piekłam jeszcze 5 minut) Ciepłe ciasto oprószam cukrem pudrem
Kuchnia co dniaspienienia utrzeć (mają być grudki) , dodać mąkę z proszkiem i krotko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Do np. tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia (u mnie 2 silikonowe 22 cm niskie do airfryera) ciasto wyłożyć, gęsto dać połówki śliwek. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku (u mnie airfryer bez nagrzania na 175C i 30 minut(...)foremka) do suchego patyczka około 50- 55 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne cytryną i śliwką, z airfryera jest szybciej upieczone ( oszczędność prądu) i warto tak upiec........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy 150 g masła 82% Nadzienie: 1 słoik jabłek duszonych Stovit (750g) 3 słoiki śliwek (lub świeże pozbawione pestek) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu Ciasto sypane Masło wkładamy do zamrażarki aby porządnie stwardniało. Kaszę manną mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami. Jabłka wyjmujemy ze słoika i dokładnie mieszamy(...)stopni przez 60 minut. Uwaga: u mnie ciasto miało być tylko jabłkowe, jednak po wyłożeniu pierwszej warstwy jabłek po prostu mi ich zabrakło dlatego użyłam śliwek, które były pod ręką. Ciasto sypane SMACZNEGO :-) A taki oto miałam dziś poranek
peggiwkuchni