ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:132/457)

Ciasto ze śliwkami 168

ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy jajka. Dosypujemy sypkie składniki. Dokładnie łączymy przy użyciu miksera. Płatki migdałowe siekamy (garść odkładamy do dekoracji). Dodajemy do ciasta razem z czekoladą. Mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy powidłami, posypujemy płatkami. źródło: przepis własny Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Wilgotne ciasto kakaowe ze śliwkami pod kruszonką 218

kusi mnie, by właśnie dwie miski wyciągnąć,  zostawiając mikser na swoim miejscu. Dzisiejsza propozycja pozwala nadzieję pokładać w tym, co czasem zawodzi. Miękkie, intensywnie kakaowe, aromatyczne ciasto unoszące soczyste śliwki pod chrupiącą kruszonką. Z wykorzystaniem wyłącznie ręcznej trzepaczki  zamieszajcie sobie ten kakaowy placek, w jesiennym już nieco ubranku. Jutro pierwszy dzień jesieni.  Zbliżają się momenty(...)otrzymania gęstej piany. Wlewamy ją do suchych składników,  wsypujemy pokrojone kosteczki czekolady  i mieszamy trzepaczką krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy  posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.  Na wierzchu wykładamy połówki śliwek, skórką do dołu  i posypujemy całość drobną kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika  i pieczemy około 60 minut

Kronika Piekarnika
Rustykalna tarta z owocami jesieni 154

Galette- kruche chrupiące  ciasto , pieczone  bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem.  Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto:       200g mąki pszennej 100g zimnego masła(...)zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koło o grubości około 0,5 cm posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 97

misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić ciasto mikserem z końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać(...)między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego  do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Ciasto jest pyszne! /inspiracja  MojePasje/ Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
drożdżówka mocno śliwkowa... 117

jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około(...)godzinę do wyrośnięcia. Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować. Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić aby kisiel stężał - bardzo mocno śliwkowa drożdżówka

W Mojej Kuchni Lubię
Dlaczego piekę- Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką 136

chleba przygotujcie swój zakwas z tego przepisu i biezcie się do roboty:). Może ten przepis Wam się spodoba? Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką Zaczyn: 180g mąki 110g wody 40g zakwasu Ciasto: 550g mąki pszennej 180g mąki żytniej razowej 480g wody 50g miękkiego masła 20g soli 100g orzechów włoskich 150g suszonych śliwek zaczyn Przygotować zaczyn- wszystkie składniki wymieszać(...)ciepłe miejsce. Uprażyć na suchej patelni orzechy włoskie**, śliwki pokroić na duże kawałki. Zaczyn wymieszać z wodą, mąką, masłem i solą. Wyrabiać dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodać orzechy i śliwki i wyrabiać, aż bakalie będą równomiernie rozmieszczone w cieście. Odstawić ciasto do naoliwionej miski, pozwolić mu rosnąć przez półtorej godziny. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, złożyć

Zapiski Młodej Żony
Knedle ze śliwkami i cynamonem 13

Knedle ze śliwkami od zawsze kojarzą mi się z jesienią. Śliwki i cynamon to doskonałe połączenie. A otulone mięciutkim ciastem ziemniaczanym to obłęd. Idealnie danie na bezmięsny obiad. Uwielbiam takie jedzenie. A wy? Lubicie czy raczej nie? Bardzo polecam.   Potrzebujemy: Na ciasto: 60 dag ziemniaków ( waga po obraniu )  pełna szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)lepiące się do rąk ciasto. Możemy dać mniej lub więcej mąki pszennej, jej ilość zależy od ziemniaków.  3. Śliwki myjemy i osuszamy, usuwamy pestki. Duże śliwki przekrawamy na pół. Następnie owoce obtaczamy w cynamonie i cukrze. 4. Odrywamy porcje ciasta, rozpłaszczamy i na środek nakładamy śliwkę, formujemy kulę. Układamy na stolnicy posypanej mąką. 5. W garnku zagotowujemy wodę

Izabelawkuchni
Zapiekane śliwki 158

Sezon śliwek rozpoczęty, czas powideł, knedli, śliwkowych ciast, tak lubię to! ;) Ostatnio intensywnie myślę o przeprowadzeniu konkursu, w którym nagrodą będzie wypiek mojej produkcji, co myślicie? Chcecie? Zjecie? :) czekam na odzew :) Składniki: około 6 śliwek 2 jajka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżki płatków owsianych szczypta sody łyżeczka przyprawy do piernika łyżka ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania: białka(...)ubijamy na sztywną pianę razem z ksylitolem żółtka, len, przyprawę, płatki, sodę miksujemy do powstałej masy dodajemy białka, mieszamy śliwki kroimy w ćwiartki, układamy w żaroodpornym naczyniu, a na wierzch wylewamy ciasto pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 214

mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut* (do suchego patyczka). Przed podaniem

My simple kitchen
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 65

mojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto(...)rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem lekko wyciśniętym w dłoniach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 62

mojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto(...)rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem lekko wyciśniętym w dłoniach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 118

Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo(...)resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem lekko wyciśniętym w dłoniach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. W misie miksera umieścić białka, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę

moj przepis na
Serowe wiatraczki ze śliwkami 124

moreli jajko łyżka mleka ewentualnie: łyżka śmietany lub jogurtu Opłukać i przepołowić śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko(...)filiżanki. Gdyby krawędź talerzyka nie dawała rady wykrawać krążków, wystarczy docisnąć talerzyk do ciasta i wykrawać placek nożem wzdłuż zostawionego żłobienia. Na środku krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się szkolna wiedza na temat wygląda pięciokąta foremnego ;) Ciasto posmarować białkiem i sklejać części

Weekendy w domu i ogrodzie